Olutarvio: Pyynikin Diablo Thorium Black Stout

0 kommenttia
 
Kuva: Sakara Records (Harri Hinkka)

Thorium Black

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Oluttyyli: Stout
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Diablon keikat & olutravintolat rajoitetusti (arvioitu pullo saatu panimolta)

Kalajoelta lähtöisin oleva, mutta sittemmin tamperelaistunut metallirykmentti Diablo on tehnyt uuden yhteistyöoluen useasti palkitun Pyynikin Käsityöläispanimon kanssa. Noin vuosi sitten yhteistyö poiki Corium Black nimisen 4,5% stoutin ja nyt panoksia on kovennettu ja sammioista puskettu ulos kaksi tilavuusprosenttia vahvempi Thorium Black. Olut on tehty yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistamaan ja on tarjolla ainakin tulevilla keikoilla:

3.2. Tanssisali Lutakko Jyväskylä
4.2. Kulttuurikuppila Brummi, Rauma
10.2. Hevimesta ,Oulu
11.2. Rytmikorjaamo Seinäjoki
17.2. Ravintola Kerubi Joensuu
18.2. Tavastia Helsinki
24.2. Bar Kino Pori
25.2. Mari´s coffee Anjala

Pyynikin Käsityöläispanimosta kerrotaan oluen olevan mustaakin mustempi ja humaloinniltaan vivahteikas sekoitus jaloa keskieurooppalaista katkeroa ja amerikkalaista sitrusta. 

Kuva: Pyynikin Käsityöläispanimo


 

Mustanpuhuvaa, valoa vasten aavistuksen colan sävyistä olutta, jonka ylle rakentuu tiivis mokkavivahteinen vaahto. Tuoksussa on mustaa ja voimakasta tunnelmaa - paahteisuutta, kahvipapuisuutta, kaakaota  ja hieman tupakkaa sekä savuisuutta. Oluen kannattaa antaa kunnolla lämmetä ennen korkkaamista, siten aromit tulevat parhaiten esiin. Maku on myös vahvan kahvipapuinen, paahteisen maltainen sekä aavistuksen nuotiosavuinen. Myös konvehtimaista suklaisuutta voi löytää. Suullisen loppupuolella esiin nouseva humalien katkeruus on varsin tiukasti pureva ja johdattelee nauttijan noitapillimäisen lakritsaiseen ja hivenen suolaiseen lopetukseen, jossa on kevyesti sitä sitrusmaista amerikan humalaakin. Kokonaisuutena toimiva, kuivahko ja kahvinen stout, jonka vahvat maut tuskin jättävät suomalaista metallikansaa kylmäksi. Peruslageriin tottuneelle makusinfonian tuottama alkushokki voi olla melkoinen, mutta se riski kannattaa ottaa, sillä olut on taatusti kokemisen arvoinen. Pyynikki on jo aiemmin todistanut osaavansa tummien oluiden tekemisen taidon, eikä tämä tee poikkeusta linjaan. Laadukasta ja vivahteikasta kamaa, jossa on riittävästi koukkuja - aivan siis kuten bändin musakin.

Yhteenveto

Runsasmakuinen stout
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.