Puolan craftia: Browar Pinta

0 kommenttia
 
Tilasin laatikollisen puolalaista craft beeriä Browarium verkkokaupasta ja alan nyt käymään laatikon sisältöä läpi panimoittain. Mikäpä sen parempi panimo aloittaa kun Puolan craft-skenen vuonna 2011 käynnistänyt ja edelleen sen aallonharjalla surffaileva Browar Pinta. Eat Polska -sivusto kertoo Puolan skenestä kovia lukuja; vuonna 2015 aloitti yhteensä 57 uutta panimoa ja yhteensä puolalaispanimot julkaisivat samana vuonna 1164 uutta olutta.

Pinta on sopimuspanija, eli heillä ei ole omaa laitteistoa. Suurin osa heidän oluistaan on valmistettu Browar na Jurzessa lähellä Katowiceä.

Ensimmäisenä maistoon itseoikeutetusti ensimmäinen Puolassa valmistettu India Pale Ale, Atak Chmielu (engl. "attack of hops"), joka julkaistiin toukokuussa 2011 ja on noussut ikoniseen asemaan Puolan skenessä.
  
 
Atak Chmielu
6,1%, 69 IBU, BBE 07.06.2017
Maltaat: Weyermann Pale Ale, Melanoid, Carahell, Carapils
Humalat: Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo.
Hiiva: Safale US-05

Kuparinen olut mittavalla vaahdolla. Vaahto jättää tiheää pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksussa on makeaa mansikkaisuutta (Citrasta) ja sitrushedelmää, mutta myös varsin tukevasti karamellistoffeista maltaisuutta. Makukin on vastoin nykyistä IPA-ihannetta makea ja runsasrunkoinen. Onneksi vastapainoksi löytyy runsasta ja pitkäkestoista katkeruutta, joka suurimmaksi osaksi tasapainottaa kokonaisuuden. Hedelmäisyyden suurin tykitys jää makeuden jalkoihin, mutta kyllä sitä hedelmäsosemaista nektarimaisuutta sieltä kuitenkin löytyy - se on se tiukempi sitrus ja mäntyinen sivallus, joka nyt jää puuttumaan. Nimensä mukainen humalien hyökkäys löytyy kuitenkin IBU-lukemaa kovemmasta katkeruuden tunnusta, joka on hyvinkin miellyttävä. Kokonaisuus on kuitenkin liian makea, varsinkin isoon pulloon pakattuna - tahmeus valtaa suun jo lasin toisella puoliskolla. Laadullisesti täysin kunnossa ja ihan positiivinen ensikosketus puolalaisiin uuden aallon oluisiin.  

 

Modern Drinking
6,5%, 70 IBU, BBE 13.03.2017
Maltaat: Weyermann Pale Ale, Carapils
Humalat: Mosaic
Hiiva: Safale US-05

Utuinen ja vähävaahtoinen olut, jonka väri on oranssihtava. Tuoksussa on nyt mustaherukkaisuutta ja "pellettimäistä humalaa", jonka yhdistän aina Mosaiciin. Nenään tulee myös kypsän trooppista passionhedelmäisyyttä. Todella voimakkaan humalainen tuoksu ja nyt oluen nimenkin mukaan modernimmalla tavalla - karamellinen mallas ei nimittäin tuoksu vaan mallaspohja on selvästi Atak Chmielua vaaleampi. Suutuntuma on tiukasti katkeroitu ja runsaan humalaöljyinen - smoothia, mutta terävää samaan aikaan. Tropiikin hedelmät, mustaherukkapuska ja pellettimäisempi, hieman karkean ruohoinen osasto löytyy maustakin. Nautinnollista tavaraa. Tällainen suutuntuma IPAssa pitää ollakin, humalan pitää maistua ja tuntua! Tämä oli ainut näistä kolmesta, jossa oli hiivaa pullon pohjalla. Liekö kaksi muuta sitten suodatettu?


Imperium Atakuje
7,8%, 81 IBU, BBE 19.06.2017
Maltaat: Weyermann Pale Ale, Diastatic, Melanoid, Carared, Carapils
Humalat:  Zeus/Columbus, Chinook, Centennial, Citra, Cascade, Palisade
Hiiva: Safale US-05

Täysin kirkas, väriltään kuparinen olut, joka vaahtoaa IPA-lasissa jälleen totutun runsaasti. Tuoksussa on Atak Chmielun kaltaista Citran mansikkaisuutta, mutta nyt runsaammin ja hieman kermajäätelömäisellä taustakompilla. Hyvin pehmeää ja kypsää hedelmäisyyttä tämäkin tarjoilee. Rungossa on runsasta karamellistoffeista maltaisuutta, joka tukee humalaa, mutta tuntuu ajoittain myös pakottavan sen parasta terävyyttä allensa. Makukin on hyvin samankaltainen Atak Chmielun kanssa - makeaa maltaisuutta, mansikkaisuutta ja tropiikin hedelmää, mutta sellaisella kermaisella hieman imelällä karamellikuorrutteella. Runko on vielä Atakia runsaampi ja katkeruuden tuntu sen ansiosta kesympi. En oikein tiedä pitäisikö vahvuutta olla enemmän vai humalaa vieläkin enemmän, että kokonaisuus toimisi DIPAmaisen jyhkeästi. Nyt vaikuttaa olevan vain vieläkin makeampi versio jo valmiiksi turhan makeasta Atak Chmielusta.

Kokonaisuutena Browar Pintan oluet olivat kaikki laadukkaita ja maukkaita - kaksi toki makeita omiin ihanteisiini nähden, mutta se ei ole panimon ongelma se. Jäi hieman harmittamaan, etten tilannut tältä panimolta mitään muuta kuin näitä jenkkityylisiä, mutta asian voi tietysti korjata seuraavissa tilauksissa. Positiivinen mielikuva siis jäi tästä panimosta. Suosittelen.

Lisää Puolan crafteja tulossa blogiin tässä lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.