Kotiolutta: Smooth Operator The Well Dweller Imperial Stout & Chanunpa Smoked Porter

0 kommenttia
 
Viime vuonna paras maistamani IPA oli keravalaisen Lauri Virtasen aka Smooth Operatorin valmistama Self Portrait IPA ja nyt mies on lähettänyt minulle uutta tummempaa maisteltavaa Imperial Stoutin ja Smoked Porterin muodossa. Nyt minulla ei ole oluiden tarkkoja reseptejä, joten menen etikettien tiedoilla.  

The Well Dweller (Imperial Stout)
9%, 107 IBU, kypsytyksessä (sekondäärissä) mukana kaakaonibsejä, kahvi- ja vaniljapapuja sekä brandyssä uitettuja tammilastuja. 

Pullon korkki on vahalla sinetöity - tekijällä varmaan tarkoitus kypsytellä osaa pulloista pidempäänkin.  

Musta olut joka vaahtoaa maltillisesti tumman mokkaisen kerroksen ylleen. Tuoksu on voimakkaan kahvipapuinen, suolaisen lakritsainen ja yrttisen sekä hieman sitrusmaisen humaloitu. Tammilastut brandyineen tulevat kevyesti esiin, mutta kahvimaisuus on ehdottomasti pinnalla ja voimakkaasti. Onneksi kahvi ja hieman tummempikin sellainen maistuu mulle, sillä tässä on todella vasta jauhettu tunnelma. Maussa muutkin elementit tulevat selkeämmin esiin. Alkumaussa on suklaisuutta ja maltaisuutta, keskivaiheilta loppuun asti sitä tuoreen papuista ja voimakasta kahvia ja varsin runsaan katkeroinnin sekä alkoholin potkaisun jälkeen loppuvedossa vihdoin sitä tammimaista tuntumaa - ja sitten kun se tulee, se tuleekin voimakkaasti. Tuoksu oli kyllä överikahvimainen, mutta maussa balanssi on paremmin kohdillaan. Mallasrunko kantaa vahvuuden, joka on hyvin piilossa ja katkerointia on jykevästi. Oikeastaan tässä oluessa on kaikkea paljon. Isoa palaa on yritetty haukata ja kyllähän se överiyttä lukuunottamatta hyvin saadaan pureksittua. Kahvi on tässä se, joka sen sijaan että tukisi niitä, peittää olutmaisen maltaisia ja ihanan humalaisia aromeita. Kahvia vähentäisin seuraavaan erään, jos tekisin omaan makuuni. Tammilastut on melko maltillisina, mutta ehkä ne tulisivat aiemmin esiin jos kahvimaisuus olisi maltillisempaa. Kaakaonibsit sekoittunevat jonnekin maltaisuuden sekaan ja maistuvat siellä seassa suklaisina, eivätkä ainakaan haittaa menoa. Hyvä rohkea humalointi. Tälläisestä pidän. Hyvä olut, joka Olutoppaaseen reitatessa saisi helposti lähemmäs 40/50 pistettä. Todella runsasmakuinen, mutta hakee vielä lopullista tasapainoaan.

Chanunpa Smoked Porter
7,6%, 39 IBU, maustettu chipotlella.

Nimi "chanunpa" viittaa Sioux intiaanien pyhään piippuun.


Tummaa tavaraa kuten savuportterin pitääkin. Oluen ylle rakentuu valkea vaahto, joka kestää pitkään ja jättää pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on kohtalaisen savuinen sekä hieman siirappinen ja tumman hedelmäinen - joku jännä hieman jalapenomainen sivuvire löytyy, mutta muuten tuoksu ei herätä suurempia tuntemuksia. Olut on suussa aluksi kermaisen pehmeä ja mukavan täyteläinen, keskivaiheilla kevyttä chilimäistä aktiviteettia ja maltillinen katkeruus, kunnes loppumaku on jälleen runsasmaltaisen pehmeä. Portterimaisen suklaisia ja hieman toffeemaisiakin piirteitä tulee makuun ja ne peittävät hetkeksi tuon maltillisen chipotlen puraisun, kunnes se nousee jälkimaussa jälleen kitalakea kutittelemaan. Tulisuus on kuitenkin niin hentoa, ettei oikeastaan voida edes tulisuudesta puhua - ja näin onkin oikeastaan varsin hyvä, koska savuportterin piirteet ovat nyt pinnalla ja chipotle vain lisämausteena ja vivahteena mukana. Oluenjuojat tyypillisesti haluavat maistaa mallasta ja humalaa ja tässä se onnistuu. Suutuntuman pehmeys viehättää - mallaspohja on hyvärunkoinen ja todella onnistunut. Tuoksu ei vielä vakuuttanut, mutta maun puolella kokonaisuus toimii hyvin. Pullon viimeisissä siemauksissa jälkimaun tulisuus yltyy jo kevyeksi nipistelyksi, se ikään kuin kerryttää hitaasti voimiaan ja maistuu vielä pitkään nielaisun jälkeenkin. Onnistunut olut tämäkin. Well Dwelleriin verrattuna tasapainoisempi, mutta ei toki mauiltaan niin runsas tai intensiivinen. Tiukassa reittauksessa pisteet voisivat asettua 36-38 haarukkaan. 

Kiitokset Laurille näistä!

LISÄYS:
Olin tekijän kanssa yhteydessä jutun julkaisun jälkeen ja tuli puheeksi laitteistot. Nämä yllä arvioidut oluet on valmistettu vielä kylppärissä itse tuunatuilla vehkeillä, mutta nyt hiljattain panimolaitteistoksi on vaihtunut Grainfather ja Lauri on rakentanut itselleen pienen, mutta toimivan man caven - Ikea Brewing, kuten hän itse tilaa nimitti.

...siis kattokaa nyt mikä panoluola! Kompakti meininki!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.