Olutarvio: Sori Brewing Conca d'Oro

1 kommenttia
 

Conca d'Oro

Panimo: Sori Brewing, Viro (Tallinna)
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 11,5%
Saatavuus: Virosta / olutravintolat? (arvioitu pullo saatu panimolta)

Tallinnassa operoiva suomalaislähtöinen Sori Brewing starttasi hieman alle vuosi sitten oman tynnyrikypsytysohjelman, jonka hedelmiä olutblogisti pääsee nyt ilmaisnäytteen muodossa nautiskelemaan. Kyseessä on maailmalla muotia oleva ja ratebeerin kärkisijat miehittävä ilmiö ja siksi onkin jokseenkin jännä homma, että vain pari vuotta pystyssä ollut Sori aloittaa mittavan ja säännöllisen kypsyttelyn ennen ensimmäistäkään suomalaispanimoa. Toisaalta tänään saatiin viimeisin esimerkki siitä, miten pienpanimoyrittäjää Suomessa kohdellaan, joten ehkä täällä ilmapiirikään ei vaan innosta sen enempää revittelemään. Tässä tynnyröintiohjelmassa näkyy myös Sorin vahva pyrkimys kansainvälisiin ympyröihin, kun taas iso osa kotimaan panijoista tuntuu toistaiseksi olevan varsin tyytyväinen Suomen sisämarkkinoihin.

Tynnyreiden täyttöä Sorilla (kuva: soribrewing.com)


Nyt arvioinnissa oleva Conca d'Oro (suom. kultainen malja) kypsyi vuosi sitten jo Candiallen viinitilan Chianti Classico tammitynnyreissä, eli sen kypsyttely alkoi jo ennen Sorin varsinaista uutisointia tynnyröintiohjelmasta. Niinpä se ehtikin mukaan kevään ja kesän olutfestareille Suomeenkin ja sai varsin lämpimän vastaanoton. Panimo kertoo olutta tulevan saataville rajoitettu erä joka vuosi, joten jos ei tähän viime vuoden erään pääse enää käsiksi, voi jäädä odottelemaan tämän vuoden julkaisua. 


Tummanpuhuva olut niukalla mokkaisella vaahdolla. Tuoksu on erittäin herkullinen. Siinä on portviinimäistä ja runsaan maltaista makeutta, kevyesti vaniljaista tammea ja konvehtimaista suklaisuutta. Erinomainen tuoksu. Maku on kuivempi, siinä tammimaiset tynnyrielementit, vaniljaisuus ja portviinimäinen herkkumaku nivoutuvat hyvin yhteen. Kokonaisuus on mielestäni jopa enemmän barley winemainen, kuin imperial stoutmainen kaikessa maltaisuudessaan. Suklaisuutta toki nousee kaiken muun hyvän lisäksi vielä loppuun. Katkeruus on melko maltillinen ja se sopii tähän tyylikkääseen pakettiin hyvin. Vahvuus on täysin piilossa ja hiilihapot maltilliset. Tynnyröinti maistuu vahvana, mutta kokonaisuus toimii. Maistamani pullo lienee jo lisäkypsyttelyn ansiosta varsin erilainen kuin kevään festareilla olleet versiot. Ison maailman meininki! 

Yhteenveto

Timanttinen kypsytys
ARVOSANA: 9½

1 kommentti:

  1. Kuulostaa herkulliselta! Nyt täytyis vaan keksiä mistä tätä saa hankittua

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.