Olutarvio: Laitilan Tuomas American Pale Ale

0 kommenttia
 

Tuomas American Pale Ale

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi (Laitila)
Oluttyyli: American Pale Ale (APA)
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Olutliitto palkitsee vuosittain olutkulttuurin hyväksi tehdystä työstä Hyvän Tuomaan. Viime vuonna kunnia jaettiin pitkän uran Sinebrychoffilla tehneen ja jo eläköityneen Esko Pajusen ja Malgårdin Panimomestarin Tuomas Markkulan kesken. Näitä herroista Pajunen kävi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla suunnittelemassa ja valmistamassa perinteisen Tuomas oluen, joka tällä kertaa siis on muodikkaasti American Pale Ale. Uutta tulokulmaa tähän ruuhkaiseen oluttyyliin tuo se, että olut on valmistettu pelkästä etuvierteestä eli toisin sanoen mäskiä ei ole huuhdeltu, vaan talteen on otettu ainoastaan mäskistä ilman huuhtelua irronnut vierre. Näin panimo kertoo vierteen olevan puhtaimmillaan. Tyypillisestihän mäskäyksen jälkeen mallaspanosta vielä huuhdellaan kuumalla vedellä, jotta siitä saadaan isompi hyötysuhde irti, eli samasta määrästä maltaita saadaan huuhtelemalla enemmän sokeripitoista vierrettä. 

Reseptissä maltaina on Pilsner, Cara Plus 10 ja Cara Plus 100 - nämä ovat kaikki lahtelaisen Viking Maltin mallastamia. Ainoana humalana on korkea alfahappoinen Pekko, joka nimestään huolimatta on amerikkalainen lajike, vaikka nimi toki tulee suomalaisesta ohran ja oluen jumalasta. Väri on 21 EBC, katkeruus 36 EBU.Hieman utuinen kultaoranssi olut, joka vaahtoaa keskiverrosti. Tuoksussa on hieman trooppishedelmäinen ja minttuisen mentholmainen yleisvire - ja mikä tärkeintä, tuoksu on raikas ja puhtaan laadukas. Maussa on kepeän maltainen pohjavire pienellä toffeekaramellilla ja sitten sitruksinen, jälleen hieman kurkkupastillisen minttuisen mentholinen humalointi, joka lienee Pekkon signatuurimaku. Suutuntuma on melko täyteläinen ja itse asiassa prosentteihin peilaten todella mukavan tuntuinen - tässä ehkä se huuhtelemattomuus näkyy, tai pikemminkin tuntuu sitten jos se jossain tuntuu. Katkeruus on riittävällä eli hyvällä tasolla. Ei ollenkaan hullumpi, joskaa ei kyllä myöskään mitenkään erityisesti massasta erottuvakaan. Aromikkuus voisi aina olla hedelmäisempi, mutta yhdellä humalalajikkeella kun mennään niin useinhan se hivenen yksipuoliseksi jää. Ilahduttava kuitenkin jälleen todeta, että Laitila on päässyt hyvää vireeseen - molemmat syksyn uutuudet, tämä ja aiemmin maistettu American Brown Ale ovat onnistuneita.

Maistamisen jälkeen kiinnitin huomiota saatekirjeen ilmoittamaan kantavierre prosenttiin, joka on mielenkiintoisesti 12,8% - jos tällä tarkoitetaan 12.8 Platoa, niin käytännössä vierteen ominaispaino ennen käymistä on 1.052, jolloin loppuominaispaino on 4,5% oluella niinkin korkea kuin 1.018. Enemmän käymättömiä sokereita lopputuotteessa tarkoittaa tuhdimpaa runkoa.

Yhteenveto

Hyvärunkoinen kauppa-apa
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.