Olutarvio: Founders KBS

0 kommenttia
 

KBS

Panimo: Founders, Yhdysvallat
Oluttyyli: Imperial Stout (tynnyrikypsytetty)
Alkoholipitoisuus: 12,4%
Saatavuus: Ensi vuonna taas... (Arvioitu pullo ostettu Alkosta keväällä, 9,98€/0,355l)

Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout) on yksi maailman hypetetyimmistä oluista. Sitä julkaistaan tietty erä aina kerran vuodessa huhtikuun alussa ja sen julkaisu on niin merkittävä tapahtuma, että panimon myydessä lippuja sen julkaisutilaisuuteen (sillä on siis oma julkaisutilaisuuskin) ne viedään heti käsistä. Näin ei kuitenkaan aina ollut. Oluen debytoidessa 2000-luvun alussa ihmiset eivät olleet siitä ollenkaan kiinnostuneita, vaan 20 dollaria maksaneet 4-packit seisoivat hyllyillä pitkäänkin. Myöhemmin craft-olutbuumi ja olutta kilvan ylistäneet reittaussivustot nostivat oluen hypen aivan eri tasolle - tasolle, jolta se ei ole missään vaiheessa tipahtanut, vaikka tynnyrikypsytettyt oluet ovat nykyään jo ihan arkipäivää. Tällä hetkellä olut on Ratebeerissä tyylinsä yhdeksänneksi paras.

Kuva: Cory Morse (mlive.com)

Founders KBS:n valmistus alkaa ihan kuten minkä tahansa Imperial Stoutin tekeminen. Runsaasti mallasta useissa eri paahtoasteissa ja käyminen sinne 11% kieppeille. Sitten oluet pumpataan bourbontynnyreihin, joita säilytetään vuosi maan alla entisissä kipsikaivoksissa panimon lähettyvillä. Kaivosten viileys ja muutenkin tasaiset olosuhteet säistä riippumatta ovat ideaalit  tynnyrikypsytykselle. Alkoholipitoisuus kasvaa tammikypsytyksessä hieman ja tämän vuoden erän lopullinen vahvuus on asettunut lukemiin 12,4%

Kuva: mensjournal.com


Suomessa maahantuojana toimiva Diamond Beverages teki tänä keväänä hienon työn, kun toi tämän oluen rajoitettuna kertaeränä Alkon hyllyille ja hypeen verrattuna kuitenkin melko hyvään hintaa. Tämä on minulla nyt ollut kesän yli kellarissa, koska näihin isoihin oluisiin liittyy aina myös nauttijan puolelta se avaamisen paine - onko nyt oikea hetki ja mitä jos se ei olekaan hypensä arvoinen? Founders Imperial Stout iski ja iskee edelleen kuin tuhat volttia, joten mitä tällaiselta voi odottaa, muuta kuin parhautta?Lasiin kaatuu jylhän öljyisen oloista olutta, joka vaahtoaa yllättävänkin tuoreesti. Mokkainen vaahto kutoo näyttävät pitsit lasin reunoille. Tuoksu on massiivinen - tammimaista vaniljaa, espressomaisuutta, suolaisuutta ja tummaa suklaata erittäin intensiivisesti. Tuoksun yleisilme on tammipuinen ja kuivahkon oloinen. Mallaspohjassa ei tuoksun perusteella tunnu olevan liiemmin makeutta.

Suussa olut on kuitenkin paksun maltainen, eikä runko sittenkään lopu kesken, vaikka tuoksun perusteella ehdin asiasta jo huolestuakin. Kahvimaisuus ja suklaisuus korostuu maussa, tammisen vaniljaisuuden noustessa voimakkaammin esiin keskivaiheilta loppua kohti edetessä. Loppu on tammimainen, vaniljainen ja voimakkaan katkeron sekä alkoholisuuden potkaisun voimasta kuivahkon oloinen - silti nielaisun jälkeen jää hieman tahmaista makeutta suutuntumaan ja huuliinkin. Runko siis riittää ja yleisfiilis onkin täyteläisen massiivinen. Nyt on kaikkea ja paljon. Tuoksussa tynnyri ja vahvuus tuntuvat liiankin voimakkailta, mutta maussa pehmeys on kuitenkin se päällimmäinen fiilis. Maku täyttää koko suun pienelläkin siemauksella ja aistittavaa riittää alusta loppuun - oluen status on helppo ymmärtää.Konsensus tästä runsasmakuisesta oluesta lienee siis se, että makujen runsaudesta ja yleisestä intensiteetistä huolimatta kaikki tuntuu olevan balanssissa. Runsas runko kontraa vahvuuden ja humalointi sekä tynnyröinti maltaisen makeuden. Tunnin sippailun jälkeen tästä jää kahvipapuinen ja vaniljainen tuntuma suuhun ja vielä on lasissa miltei puolet jäljelläkin. Loppukaneettina todettakoon, että se Foundersin katalogin perus Imperial Stout on kuitenkin ehkä enemmän omaan makuuni, mutta kyllähän tälläinen jykevä tynnyrikypsytetty kuitenkin ainutlaatuisempi nautinto on - Imperial Stoutia voisin juoda toisenkin, KBS:ää en, siinä se 10- ja 9+ pisteiden ero.

Yhteenveto

Intensiivinen, voimakas Imperial Stout tammitynnyrillä
ARVOSANA: 9+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.