Olutarvio: Rodenbach Vintage 2012 (Barrel 170)

0 kommenttia
 

Rodenbach Vintage 2012

Panimo: Rodenbach, Belgia
Oluttyyli: Flaamilainen hapan ale
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Olutravintolat? (Ostopaikka: Alkon tilausvalikoima, 13,90€/0,75l, loppuunmyyty)

Flaamilaiset hapan alet käytetään ale-hiivalla, jonka kaveriksi sujautetaan lactobactillus-maitohappobakteereita tai muita haluttuja bakteereita ja sitten koko hoito vielä tynnyrikypsytetään tyypillisesti tammitynnyreissä. Tynnyröintiajat ovat huomattavan pitkiä, joskus jopa vuosia. Perusversiot blendataan kuten lambic-maailmassa gueuzet - lopulliseen tuotteeseen menee jonkin verran tynnyrikypsytettyä ja jonkin verran nuorta kypsyttämätöntä olutta.

Rodenbachin Vintage on jonkin sortin rajoitettu harvinaisuus, joka julkaistaan aina vuosittain - sitä ei blendata, vaan se on 100% tynnyrikypsytettyä ja yksi erä tulee aina yhdestä tynnyristä. Vuosiluku 2012 on oluen valmistusvuosi ja tämä BOTW:n kautta Alkon tilausvalikoimaan viime lokakuussa tullut erä oli tynnyristä numero 170. Lambic -tyylisistä vastaavia sekoittamattomia on ainakin Cantillon Grand Cru Bruocsella, jota pääsin netistä tilattuna maistamaan vuonna 2011. Ostin tämän tosiaan siis jo viime syksynä tai alkutalvesta, mutta se on odotellut maistoa siitä asti. Tällainen hapanolut on minulle aina spesiaalimpi nautinto ja vaatii sen oman spesiaalin hetkensä, jotta raaskii korkata. Säilyvyyttähän näillä piisaa, joten sinänsä kiirehtiminen olisi aiheetontakin. 
"Rodenbachin panimolla on kaikkiaan 294 tammista kypsytystynnyriä, näistä osa on 150-vuotiaita ja yhä toiminnassa! Rodenbachin panimomestarit valitsevat vuosittain parasta olutta tuottaneen tynnyrin ja tästä pullotetaan tuon vuoden Vintage." -botw.fi


Kirkas punainen olut, jonka vaahto on keskiverto, mutta laskee melko nopeasti ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on happaman kirsikkainen, herukkainen, kevyesti maanläheisen lantainen ja tammimainen. Mehutiivistemäistä makeuttakin tuoksuun hieman kerääntyy. Maku on sopusuhtaisesti makea ja hapan. Alkumaku alkaa makeana ja herukkaisen mehumaisena, mutta kääntyy sitten nopeasti happamamman kirsikkaiseen ja kevyen hapokkaaseen suuntaan. Hyvä suutuntuma, miellyttävää pehmeyttä, mutta sitten kuitenkin kirpakkaa happamuutta. Monimuotoista ja herkullista nautittavaa. Kitalakeen jaa napsuvan hapan kuorrute. Varsin leivosmainen ja jälkiruokainen tuntuma - raparperipiirakkaa omalta maalta ja tällaista taidolla valmistettua olutta... aiai, siinä olisi yhdistelmä. Tykkään kovasti.

Yhteenveto

Kirpakkuutta ja makeutta sopivassa suhteessa
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.