Olutarvio: Stallhagen Cérémonie

6 kommenttia
 

Cérémonie

Panimo: Stallhagen, Suomi (Ahvenanmaa)
Oluttyyli: Shampanjahiivalla käytetty hedelmäolut
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Olutravintolat

Olin tässä yksi ilta menossa tapaamaan muutamaa kaveria. Tarkoituksenamme oli keskustella rekisteröidyn yhdistyksen perustamisesta jo 15 vuotta pyörineelle futis- ja salibandyporukallemme. Olimme aiemmin sopineet, että menemme Rauman uusimpaan (?) olutkuppilaan Old Copper'siin, jonne sitten päättäväisesti sadesäässä suuntasinkin. Vuonna 1912 valmistuneessa jugend-tyylisessä talossa operoiva Old Copper's on nimensä veroisesti Rauman vanha poliisilaitos. Poliisilaitos oli rakennuksessa aina vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen rakennus toimi Lönnströmin taidemuseona viime vuoteen asti.

Menin siis Copper'siin ja itse nyt ensimmäistä kertaa. Heitin takin hiljaisessa pubissa tuolin selkänojalle ja totesin olevani kaveriporukasta näemmä ensimmäisenä paikalla. Ei siinä mitään. Lähdin kyselemään mitä juotavaa löytyisi. Laitilan oluita tarjolla laajalla skaalalla ja perus Franziskanerit ym. jotka muistakin paikallisista ns. olutravintoloista löytyy. Hartwallin jakelussa olevia tuotteita hanoissa. Peruslapparia ja pari ahvenanmaalaista Stallhageniakin. Valinta osui tietysti Suomen ahvenanmaalaisimman pienpanimon eli Stallhagenin tuotteisiin, joista Mielensäpahoittaja Pilsin ja Cérémonien välillä päädyin jälkimmäiseen. Istuin pöytään olutta tutkiskelemaan. Istuin hetken ja toisenkin, mutta kavereita ei kuulunut. Tuoppi oli jo puolillaan, joten tartuin puhelimeen ja kyselin mikä meininki. "Joo me ollaan täällä meillä kotona - näinhän sitten lopuksi sovittiin"... puhelun jälkeen tsekkasin viestittelyt ja näin tosiaan oltiin sovittu. En ollut jotenkaan rekisteröinyt sitä, koska olin kokoajan ollut menossa vaan Copper'siin. Ei siinä mitään. Kietaisin oluen huiviin - olihan se jo puhelimeen reitattukin - ja jatkoin matkaa sateisen Rauman katuja pitkin. Pääsin lopulta pelipaikalle ja Ry asiatkin saatiin sovittua, joten kai tämä oli sellainen win-win tilanne.

Cérémonie on 6% vahvuinen ja ilmeisesti shampanjahiivalla käytetty. Ratebeerissä se on luokiteltu hedelmäolueksi. Reseptistä ei sen suurempaa tietoa ole, eikä panimon kotisivutkaan olutta tunne. Tämähän on melko yleinen vaiva, ettei sitä ainoatakaan markkinointikanavaa - eli nettisivuja ja somea - tahdota oikein kunnolla ylläpitää.


Kultaoranssi, hieman utuinen olut. Hanasta laskettuna ei paljoakaan vaahtoa tuopissa. Tuoksu on hedelmäpastillimainen, hieman punaherukkaisen marjainen ja hunajainen. Makeaa maltaisuutta taustalla. Maku on pehmeän maltainen, ei  kuitenkaan kovin täyteläinen, vaan enemmän sellainen loppua kohti kuivuva. Jotain jännää mynthonimaista kurkkupastillisuutta maussa on. Sellaista hieman herukkaisen marjaista ja hunajaista "yleistä pastillimaisuutta". Toimii tuopin ekalla puoliskolla ihan ok, mutta alkaa sitten tökkimään. Katkeroa on hyvin niukalti ja loppuveto jääkin hieman tyhjäksi ja vajaaksi. Ei nyt huono, josko ei mikään järin hyväkään. Sellaista "ihan jeesin" tai "melko mitäänsanomattoman" tasoa. Stallhagen pystyy kyllä parempaankin.

Yhteenveto

Oudon herukkainen
ARVOSANA: 7-

6 kommenttia:

 1. Millä välineellä otit tämän bloggauksen kuvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olympus E-PL1 + M.Zuiko Digital 45mm/f1.8

   Eli järjestelmäkameralla.

   Poista
 2. Herukkaisuus ja kuvaus muutenkin sopisi Stallhagenin Ceremonie- olueen. Oletko varma ettei kyse ollut tästä? On muuten yksi harvoista oluista jonka kauppaversio maistui itselle vahvempaa paremmin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin ollakin. Hanalätkässä ei ollut kuin panimon logo, joten kuuleman perusteella mennään, cere- jotain...

   Poista
  2. Joo kyllä sen täytyy olla tuo Cérémonie. Kiitos oikaisusta. Korjasin jutunkin niiltä osin kuntoon. Itse arviotahan tämä ei tietenkään muuta. Näinhän oluet olisikin parasta arvioida - tietämättä niiden tyylistä mitään. Ei tule ennakkoluuloja :)

   Poista
  3. Tottahan tuokin. Herukkaisuus muuten tulee ihan mustaherukan lehdistä. Pullon etiketistä olen tämän tiedon poiminut. Kotisivut toisiaan eivät oikein ajan tasalla ole, mutta ruotsinkieliseltä puolelta löytyy: http://www.stallhagen.com/sv/vara-ol/specialol/ceremonie

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.