Olutarvio: Bryggeri Helsinki Roggenfest

0 kommenttia
 

Roggenfest

Panimo: Bryggeri Helsinki, Suomi
Oluttyyli: Ruisolut (lager)
Alkoholipitoisuus: 5,2%
Saatavuus: Alko (4,55€ / 0,33l)

Sofiankadulla Helsingin ytimessä toimiva Bryggeri Helsinki on panimoravintola, joka onneksi myös pullottaa oluitaan, jolloin niitä on mahdollista nauttia Raumalla ja kuka ties vaikka Porissakin, vaikka en sitä millään muotoa suosittelekaan. Roggenfest on reseptiikaltaan varsin mielenkiintoinen olut. Sen mäskäyksessä on useiden eri mallaslajien joukkoon heitetty lisäksi Ekbergin hapanruisleipää. Keitossa olut on humaloitu saksalaisilla peruslajikkeilla ja käymisen on hoitanut lagerhiiva.

Humalat: Magnum, Perle
Maltaat: Pilsner-, ruis-, vehnä-, musta-, savu- ja karamellimaltaat, ruisleipä
Kantavierre: 13,2%
IBU: 36 EBC: 20

Tämä olut tuli Alkon valikoimiin jo pitkälti viime vuoden puolella, mutta ei sitä alkanut Raumalla hyllyssä näkymään, joten päätin nyt pari viikkoa sitten viimein tilata sitä paikalliseen Alkoon. Näitä vakiovalikoiman oluitahan voi tilata myymälöihin ihan yksittäin ilman mitään lisäkuluja. Tilaaminen kannatti, sillä kyseessä on mainio olut.


Kirkas, rubiininpunainen olut, jonka vaahto on kestävä. Tuoksussa on hieman karamellimaisuutta, kevyesti hedelmäisyyttä ja ruismaisuutta. Hiivan esterisyys on lagertyylisen neutraali. Tuoksu ei ole erityisen voimakas, mutta puhdas ja miellyttävä kyllä. Maku onkin tämän oluen tähti - mikä ruisleipäinen tuntu keskivaiheilta loppuun asti. En ole Ekbergin ruisleipää koskaan maistanut, mutta Raumalla Peltosen kotileipomo teki joskus juuri tämän oluen makuista leipää. Tykkäsin siitäkin kovasti. Ei tämä nyt pelkästään leivältä toki maistu, mutta se tässä eniten viehättää. Muuten maku on miellyttävän maltainen, hieman karamellimaisuutta ja humalien kepeää kukkaisuuttakin. Katkeroa on sopivan rapsakkaasti. Savumallasta on joukossa, mutta en sitä erityisemmin noteeraa. Muutaman ensimmäisen hörpyn jälkeen ruisleipäisyyteen ilmeisesti tottuu tai sitten se alkaa muuten vaan omassa suussani katoamaan. Katkero velloo suussa pitkään tuoden hieman yrttisen mausteisia sävyjä loppuvetoon. Oikein hyvä ja erikoisen rukiinen olut. Laatutaso jälleen 100% priimaa, kuten Bryggerillä aina ennenkin.


Yhteenveto

Nestemäinen ruisleipä
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.