Olutarvio: Nøgne Ø India Pale Ale

0 kommenttia
 

Nøgne Ø India Pale Ale

Panimo: Nøgne Ø, Norja (Grimstad)
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,5%
Saatavuus: Arvioitu pullo saatu panimolta

Kuten eilen raportoitiin, kävi veljeni Timo vierailemassa tällä norjalaisella huippupanimolla ja treidasi sieltä mukaansa pullollisen tätä veret seisauttavaa India Pale Alea. Veret seisauttavaa siksi, että tämä oli aikanaan minulle se ensikosketus siihen, mitä kunnon tuore IPA on ja sehän on tietysti sitä itteään, eli hekumaa! Humalamehuneitsyys meni joskus 2007 kieppeillä eikä paluuta ole ollut. Nykyään tosin perspektiiviä on aivan eri tavalla, kun tyylin edustajia on maistettu pisin ja poikin ja tehty reilut sata litraa hyvää kamaa itsekin. Nyt kysymys kuuluukin, että iskeekö tämä ensirakkaus vielä niin lujaa kuin aikanaan? Tuoreudesta iskevyys ei ainakaan jää kiinni, sillä velipoika kiikutti pullon, joka on 17.8, eli alle kuukausi sitten pullotettu. Kuvasta päiväykset näkyy huonosti, mutta livenä zoomailtuna saa jotenkin selvää.


Resepti lienee pysynyt samana läpi vuosien. Brittiläistä Maris Otter ohramallasta säestettynä münich- ja karamellimaltailla sekä vehnällä. Humalalajikkeina jenkkiläiset Chinook ja Cascade. Hiivana brittityylinen ale-hiiva. Vahvuutta on 7,5% ja katkerot ilmaiseva IBU-arvo on 60.


Utuisen läpinäkymätön olut, joka on vaahdoltaan runsas ja pitsikäs. Tuoksussa on Cascaden tuttua tuoretta sitrusmaisuutta ja kukkaketoa sekä runsaan pihkaista mäntymetsän meininkiä. Mallaspohja ei erityisemmin ota roolia, mikä on IPAssa hyvä ennusmerkki - humalille osataan antaa tilaa, kuten pitääkin. Maku on pihkainen, havuinen, hieman toffeinen ja sitten vasta sitrusmainen. Hedelmäisyys ei ole aivan muistikuvien kaltaisen pirteää, mutta vastavetona havuista purentaa löytyykin sitten hamaan tappiin asti. Suutuntuma on öljyinen, keskitäyteläinen ja sopivan maltillisen hiilihappoinen. Hyvää on, mutta ei nyt nostata samanlaista hekumaa kuin aiemmin - näiden humalapommien yllätysmomentti on toki kadotettu jo aikaa sitten, joten ei olisi reiluakaan odottaa ensihuuman kaltaista efektiä. Hyvää tämä on, peräti erinomaista, mutta ei siis enää kaikkien aikojen kovinta.

Leuat loksauttavaan "touhutippa housuun" tasoiseen IPA-nautintoon on kaupallisistä viimeksi yltänyt kesällä nautittu ja vain facebookiin "arvioitu" Pizza Port Swami's IPA. Harmittavasti facebook näyttää kadottaneen kaikki postaukset, joihin olen liittänyt useamman kuin yhden kuvan. Kuvat kyllä löytyy timelineltä, mutta ei enää alkuperäistä postausta teksteineen. Noh, Swami's oli kuitenkin aivan todella brutaalisti katkeroitu, mutta silti hedelmäinen. Extremekamaa, mutta puhtaasti sitruspedillä tarjoiltuna. Tämä Nøgne Ø:n IPA on tasapainoisempaa suuntausta ja asettuu omalla arvoasteikollani sinne Maku IPAn rinnalle. Varmasti ostelisin silloin tällöin jos Alkosta saisi.

Kiitos Timolle pullosta!

Yhteenveto

Tasapainoinen IPA
ARVOSANA: 9-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.