Olutarvio: Rekolan Luomu Rölssi

1 kommenttia
 

Luomu Rölssi

Panimo: Rekolan Panimo, Suomi (Fiskars)
Oluttyyli: Kölsch (maustettu)
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma)

Nyt arvioinnin alla Rekolan Panimon ja Mathildedalin Kyläpanimon yhteistyöolut Luomu Rölssi, joka on rosmariinilla maustettu kölsch -tyylinen olut. Tämä on siitä kiinnostava kollaboraatio, että molemmat panimot ovat tehneet samasta reseptistä omilla laitteillaan omat versionsa. Juttelin aiheesta Rekolan Panimon yrittäjän Jari Leinosen kanssa Pub Winstonin olutjuhlilla ja Jari kertoi versioiden maistuvan keskenään yllättävänkin erilaisilta, vaikka resepti on siis prikulleen sama. Erilaisilla laitteilla vaan tulee samalla reseptilläkin käytännössä eri olut - samaa henkeä toki paljonkin, mutta ei kuitenkaan samanlainen. Samasta aiheesta jatkoi Hopping Brewstersin ja Brewcatin Kimmo Kyllönen, jonka mielestä kaikki reseptit voisivat ihan hyvin olla julkisia, koska laitteet ja tekotavat vaikuttavat niin merkittävästi lopputulokseen. Maistoin tätä siis jo samaisilla Winstonin olutjuhlilla ja tykkäsin - sen tarkempaa arviota en festarihumussa yrittänytkään muodostaa, joten kotimaistelu on todellakin paikallaan. 


Utuisen kultainen olut, jonka vaahto rakentuu varovaisellakin kaadolla lasin reunat ylittäväksi höttöpilveksi. Musamiehen blogissa näyttää olleen juuri äskettäin samanlainen tapaus, joten sen voi kai laskea kuuluvan tämän oluen ominaisuuksiin. Vaikeuttaahan se tietysti tavaran nauttimista hieman. Tuoksu on kuitenkin herkullinen ja ainutlaatuinen. Lagermaisen neutraali yleisilme, mutta mukavan hedelmäisellä aromaattisuudella ja sopivalla rosmariinilla. Maustetta on käytetty oikea määrä - se ei lyö yli, mutta on muutakin kuin teksti etiketissä. Onpa upea tuoksu, aivan kuin raikkaan hedelmänkuorimainen yleisilme ja tuo tunnistettava ja oivallisesti tälle oluelle valittu mauste siinä mukana. 

Maussa on pehmeää mallasta, terävää hiilihappoisuutta ja rosmariininen loppuliuku. Katkerostakin löytyy sopivaa napakkuutta, vaikkei se jälkimakuun asti kovin voimakkaana kannakaan. Oikein miellyttävä ja tasapainoinen olut. Hyvä raikkauskin. Kuumuudessa hikoileva Herkkujuustolan Sahtivilho tuntuu tosin olevan tälle kevyelle ja herkälle oluelle vähän liian kova pala, mutta miedomman juuston tai vaalean kalan kaveriksi olisi varmasti hyvin paikallaan. Janojuomanakin menee kyllä erittäin hyvin. Ainutlaatuinen ja hallitun tasapainoinen kokonaisuus. Olut, joka yksinkertaisesti vaan toimii.

Yhteenveto

Raikas, miellyttävä, ainutlaatuinen
ARVOSANA: 8½

1 kommentti:

  1. Jossain muistelin mainitun, että jopa Mathildedalin käyttämää vettä on yritetty modata Rekolan käyttämää vastaavaksi? Rekolan "versio" on tullut maistettua, Mathildedalin pikkupullo on vielä avaamatta :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.