Olutarvio: Sori Brewing Investor IPA

0 kommenttia
 

Investor IPA

Panimo: Sori Brewing, Viro
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,9%
Saatavuus: Olutravintolat (Arvioitu pullo saatu panimolta)

Jonkunlaisen kohun saattelemana Tallinnaan perustettu suomalaispanimo Sori Brewing aloitti oluiden teon omassa panimossaan keväällä 2015. Ensimmäisten pullotteiden joukossa olivat keväällä arvioimani Garden Wit ja Out of Office IPA, jotka olivat uudelta panimolta heti laadukkaita pelinavauksia. Aiemmin Sori oli tuottanut oluita ostaen kapasiteettia (eli ns. "mustalaispanimona) mm. Teerenpeliltä, jonka panimolaitteiston se ilmeisesti sitten myös osti ja siirsi Lahdesta Tallinnaan. Tätä taustaa vasten laatutaso ei siis yllätä, sillä tekemistä on harjoiteltu jo pidempään mitä Tallinnan panimon historia antaa olettaa. Viime viikolla Sori sitten lähetti muutamalle suomalaisbloggaajalle laatikollisen oluita ja sain itsekin kunnian kuulua tuohon joukkoon.

Panimo on perustettu joukkorahoituksella, jota tahdittamaan pantiin vuoden 2013 loppupuolella Kuninkaankartanon Panimolla Sorin ensimmäinen olut Investor IPA. Nyt tarjolla on siis näytepullo tästä oluesta, mutta tietysti tuoreena ja Sorin omalla Tallinnan panimolla valmistettuna. Pulloni on erää #014 ja päiväys, 18.8.2016, antaa olettaa pullotuksen tapahtuneen 18.8.2015, eli noin viitisen viikkoa ennen nautintahetkeä. Tyylinmukaiset 6,9% vahvuutta ja 70 IBUa ilmoitettuja katkeroita. Humalina saksalainen Magnum sekä tutut jenkit Amarillo, Simcoe ja Cascade.


Kirkkaanlainen kultaoranssi olut, joka vaahtoaa IPA-lasissa mukavasti. Tuoksu on raikkaan sitrusmainen, mäntyinen, pihkainen ja raikas. Tuoretta aromaattisuutta hyvällä intensiteetillä. Ihan kunnon IPAn tuoksu, kuten toki odottaakin sopi. Tuoksu on siis hyvä, mutta maku... on vielä tuoksuakin parempi! Aluksi tulee maltaan ja kypsän hedelmäisyyden pehmeyttä, joka kestää vain sekunnin ennen kuin voimakas katkero iskee mäntyisyyttä kielelle ja tiukkaa sitrusmaista purentaa kitalakeen. Tiukka katkero, tykkään! Hedelmäisyyttäkin löytyy ilahduttavan runsaasti. Monipuolista tarjontaa raikkaasti ja tuoreena, ilman tunkkaisuutta tai vähäisintäkään laatuongelmaa. Jälkimaussa greippisyys korostuu vielä uudelleen. Mallas luo tarvittavan rungon, mutta enemmän leipäisesti kuin karamellimaisesti ja riittävän vaaleana - humaloinnille jää tilaa ja se tila käytetään hyödyksi kovalla prosentilla. Mallikas tuote! Enemmän katkeroa kuin kotimaisessa benchmarkissa eli Maku IPAssa, mutta ei aivan niin lavea hedelmäpaletti - rankkaan samalle viivalle, molemmat erinomaisia!

Yhteenveto

Tiukka IPA!
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.