Kotiolut: Panimo Duuni Jussi Brown

0 kommenttia
 
Rauman kansalaisopistolla pitämäni kotiolutkurssi polkaistiin tänään käyntiin laitteistoon tutustumisen ja reseptin suunnittelun merkeissä. Illan teemaan sopii hyvin kaivella jo toissa viikonloppuna maistetun Panimo Duunin Jussi Brownin reittausvihkoseen hämärässä kodassa, mutta vakain ottein, kirjailtu arvio esiin. 

Duunin jyväskyläläisduon Brown Alen perusversio maistui keväällä erinomaisen hyvin ja nyt tarjolla juhannusta varten koivunlehdillä ja pyökkisavumaltaalla tuunattu versio. Ehkä pienoisia eroja reseptissä muutenkin, mutta pohjimmiltaan siis samalla teemalla. Keväällä maistettu perusversio oli 5,1% vahvaa, tämä 5,5%.

Valmistajan ilmoittama resepti: 
Maltaat: Pale Ale, Chocolate, Cara Belge, Cara Amber ja Pyökkisavustettu Pale 
Humalat: EKG, Centennial, Chinook ja bonuksena Koivunlehtiä (joskin niin vähän, ettei ne taida sieltä edes maistua) 
Hiiva: WYEAST 1469 West Yorkshire Ale

Kaunis, syvän punaruskea ja kirkas olut. Hienoiset hiivasakat jätin ensi alkuun kaataessa tietysti pulloon, kuten tapana on. Tuoksussa on hyvä kevyen paahteinen, leipäinen ja maitosuklainen maltaisuus. Pyökkisavua ja koivunlehtiä siis reseptissä, mutta ei en niitä erityisemmin tuoksusta noteeraa - enkä varsinkaan löytäisi, ellen tietäisi niitä olevan. Centennialin kukkeaa greippiä sen sijaan tulee kauniisti aromiin. Kokonaisuus on oikein hyvä, kuten perusversion perusteella odottaa saattoikin.  Maku on myös hyvä ja jälkivedossa voi ainakin kuvitella aistivansa pientä "saunavihtaa". Savuisuutta löytyy myös - sitäkin maun loppupuolella. Ainoassa tuntemassa koivunlehtioluessa, eli Vakka-Suomen Prykmestar Suvissa lehtimäisyys tulee myös makuun selkeimmin esiin nielaisun jälkeen. 

Tämä mallasrunko on kyllä oluen tähti! On karamellia, on paahteisuutta, on vivahde suklaata, on leipäisyyttä, mutta mitään ei liikaa eikä liian vähän. Humalointi tekee myös hyvän työn ja tasapainottaa kokonaisuuden. Toimii kuten perusversiokin aiemmin. Uudet "tuningmausteet" ovat enemmän kuriositeettina mukana eli eivät liiemmin vahvista, mutta eivät heikennäkään toimivaa kokonaisuutta. Resepti siis erinomainen ja toteutus tuttua briljanttia tasoa. Kiitos tästä Jyväskylän suuntaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.