Maistelussa Stadin Imperial Porter ja American Imperial Porter

0 kommenttia
 
Nyt vertailussa Stadin Panimon Imperial Porter ja American Imperial Porter.

Imperial Porter tuli Alkon valikoimiin vuotuisen käsityöläisolutkampanjan yhteydessä helmikuun alussa ja American Imperial Porter tässä hiljattain.

Oluiden speksit yhtenevät vahvuuden ja katkeruuden osalta, molemmissa vahvuutta 9,5% ja EBU:t 35:n kieppeillä. 

Imperial Porterissa ainoana humalana on saksalainen Polaris, kun taas American Imperial Porterissa on pelkästään amerikkalaisia humalalajikkeita. 

Hintaa molemmilla on tismalleen saman verran - paljon.Molemmat oluet kaatuvat lasiin tietysti tummina, mutta ihan vaan Imperial on Americania kenties karvan verran punertavampi. Tyylikästä menoa tulen loimutessa taustalla. 

Tuoksussa on selkeä ero. American on jopa IPAmaisen humaloitu - terävää sitrusta, mäntyä ja greippiä. Imperial on lakritsainen, kahvinen ja enemmän mallaspuoli edellä nauttijaa lähestyvä kokemus. Polaris humala tuntuu tuovan kukkaista aromikkuutta Imperialin palettiin.

Ai saakeli, American on raikas ja hekumallinen kuin mikä! Tämä on sitä Stadin Panimoa jota odotankin saavani aina kun pistän rahani näihin heidän oluisiinsa. Imperiaalin tuoksu on hyvä, mutta hillitympi. 

Americanin maku on aromihumaloinniltaan verrattavissa jopa legendaariseen Plevnan Siperiaan - ja tämä on asia jota ei sanota, saati kirjoiteta kevyin perustein. Nuuhkuttelen Americania ja olen vakuuttunut. 

Imperial jää nyt Americanin varjoon, olisi ehkä ansainnut maiston yksinään, sillä ei kyllä huono ole tämäkään. Imperialin paahteisuus on pehmeää, suklaisempaa ja Polariksen kukkaisen greippinen ja raikkaanlainen humalointi on runsaana kehissä. Jälkimaussa lakritsakin nousee esiin. Miellyttävä olut kerrassaan... mutta, tällaisia on juotu ennenkin.

American taasen on maailmanluokan suoritus. Karamellistoffeinen, vain kevyesti paahteinen maltaisuus nivoutuu raikkaaseen jenkkihumalointiin niin huikealla tavalla, että jopa vertaus Siperiaan on ansaittu. Siperiassa paahteisuus ja stoutmaisuus on väkevämpää, mutta Stadin American menee jopa DIPAmaisiin mittasuhteisiin nektarimaisessa aromihumaloinnissaan. 

American Barley Winen jälkeen olenkin odotellut tätä seuraavaa StaPan "jytkyä" Alkossa. Nyt se vihdoin tuli ja loisteliaampana kuin osasin toivoakaan. 

Mitä tähän nyt enää voisi lisätä... huh huh. Imperial Porter oikein hyvä, mutta omaan makuuni American Imperial Porter on aivan jumalaista nektaria! Hakekaa kun on tuoretta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.