Maistelussa Rekolan Funky Luomu

0 kommenttia
 
Rekolan Funky Luomu tuli Alkoon helmikuun alussa osana vuotuista käsityöläisolutkampanjaa. Rekolan tapaan oluella ei ole, ainakaan valmistajansa mukaan siis, mitään varsinaista tyyliä, mutta oluen kerrotaan olevan saison / farmhouse vaikutteinen. Oluessa on käytetty belgialaista saison hiivaa ja lisäksi arvaamattomampaa ja olueen tietynlaista hapokkuutta tuovaa brettanomyces -hiivaa, joka elää villinä useimmiten hedelmien kuorilla. 

Brettanomyces on otus, jonka useimmat oluentekijät haluavat pitää oluistaan kaukana ja siksi desinfioivat lähes hysteerisellä tarkkuudella kaiken mahdollisen. Brettaa voidaan kuitenkin käyttää jollain tavalla hallitustikin. Yksi tunnetuin Brettanomyces hiivaa käyttävistä oluista on Orval (joka on taikuutta), siinä bretta on lisätty vasta pullotusvaiheessa.

Rekolan Funky Luomussa on vahvuutta 6,5% ja maltaina Pils, Pale Ale, Münchener ja Crystal. Humalina saksalaiset Polaris ja Saphir, joista on katkeruutta otettu vain maltilliset 9,9 EBUa.

Minulla on ollut tämä Funky Luomu kellarissa odottamassa maistoa reilut pari kuukautta. Heti oluen julkaisun jälkeen lukemani muiden kirjoittamat arviot pitivät brettanomycesin osuutta oluen maussa peräti mitättömänä, joten ajattelin antaa omalleni hieman aikaa kehittyä - monestihan se brettan "taikuus" ottaa hieman aikaa muodostuakseen. Nyt vappuviikonloppuna päätin oluen kuitenkin korkata grillikodan lämmössä. 

Monesti saatan ottaa kotaan mukaan vain hyvin yksinkertaiset eväät, esimerkiksi paketti makkaraa ja tuubi sinappia tai perinteiset bratwurstit ja hapankaalit. Nyt olin kuitenkin panostanut safkapuoleen hieman enemmän. Olin hankkinut Rekolan Panimon kanssa samassa Raaseporin kunnassa toimivan West Charkin erinomaista Chorizoa. Lisäksi parit hyvät juustot ja juustoille tulisempaa Taatilan maatilan Vihtahousua, joka on vihanneshillo ja Ruokapuoti Lumon vaniljaista tomaattisoosia. Juustoina tällä kertaa Herkkujuustolan Finlandia Sahdilla harjattua Vilhoa, joka on todella voimakasmakuinen lehmänmaitojuusto ja Pirkka Leppäsavu, joka on hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä savujuusto.

Illansuussa laitettiin juustot hikoilemaan
Auringon jo laskettua korkattiin olut ja tykötarpeet
Funky Luomu suhahtaa auki ja Chimayn pikariin kaatuu oranssihtavaa ja ilman hiivoja kaadettuna kirkkaanlaista olutta. Vaahtokukka kestää pikarin päällä pitkään. Tuoksu on päärynäisen ja omenaisen hedelmäinen - todella raikas, miltei huumaava hedelmäisyys, joka nousee lasista voimakkaan humaloinnin tyyliin, vaikka nyt onkin kyse pitkälti "vain" hiivojen käymisaromeista. Hitunen myös Orvalmaista villimpää meininkiä - so far so good!

Maku on ehkä tuoksua hieman hillitympi. Siinä on aidon belgityylinen päärynänkuorimainen ja omenainen "belgihedelmäisyys" ja lopussa hitusen brettaista satulanahkaa, mutta ei juuri katkeroa tai mitään sen tuntuvampaa villihiivaisuutta tahi saisonmaista pippurista mausteisuutta. Hyvin Rekolan tyylinen hillitty, harkittu ja tasapainoinen kokonaisuus. 

Sitten juustoja! Maistelua tomaattisoseella, vihtahousulla ja soolonakin. Tajuntaa laajentavia makuelämyksiä! Kumpikin juusto makeammalla vaniljaisella tomaattisoseella höystettynä toimii hekumallisen hyvin. Tulisempi vihtahousu on hieman haastavampi, varsinkin kun sen yhdistää jo valmiiksi voimakasaromiseen sahtivilhoon, silloin jälkimaku päättyy pitkään chilimäiseen pistelyyn. Ei huono, mutta tuo makeampi kombo on todella elämyksellinen - siinä muodostuu hyvä kontrasti makeamman tomaattisoossin ja kermaisen juuston sekä kuivemman ja happamamman oluen kesken.

En odottanut tältä oluelta mahdottoman suuria, mutta se toimi yksinäänkin oikein hyvin ja sitten vielä onnistuin haalimaan sen kylkeen osin säkällä, osin sattumalla ja osin harkitusti juuri sopivia naposteltaviakin.

Tämän hekumallisen kulinaristisen elämyksen päälle pääsin nauttimaan vielä luonnon tarjoamista elämyksistäkin. Könysin lasillisen loppupuolella kodasta ulos terassille ja keskiyön täysikuu valaisi ulkona melkein kuin aurinko aiemmin päivällä. Pitkiä varjoja, kauempana metsässä leijuvaa eteeristä utua, tähtitaivas ja täydellinen hiljaisuus. Jäin siihen istuskelemaan, räpsäisin kuvan ja nautiskelin oluen loppuun hymyillen. Nautin, todella nautin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.