Kegihommia

6 kommenttia
 
Aloittelin kegitouhuja tänään, mutta tarina sai varsinaisesti alkunsa jo 3.12.2014, kun olimme Pyynikin Käsityöläispanimo​lla keittämässä Testowitiä. Panopäivän päätteeksi Pyynikin pääjehu Tuomas Pere tarjosi omaa tarpeettomaksi jäänyttä cornelius kegiään minulle. Otin lahjuksen mieluusti vastaan. Kiitos Tuomas!

Googlettelin talvella hanasysteemejä, joita oli jos jonkinlaisia. Monet olivat rakentaneet "kegeraattorin", eli systeemin, jossa kegit ovat jääkaapin sisällä ja jääkaapin ulkopuolelle on viritetty hanat. Näyttäviäkin settejä tuli vastaan. Tämä ei kuitenkaan toimisi minulla - kegi pitää saada vietyä grillikotaan, saunailtoihin, grillijuhliin tai hitto vie vaikka paljuun, jos tarve on. 

Selvitystyöt jäivät talvella puolitiehen, mutta palasin astialle kevään korvalla. Ebayssa tuli sitten vastaan tällainen portable keg dispensing systeemi. Tämän tapauksessa kegissä olevan juoman karbonointi hoidetaan pullokäymisen tapaan jälkikäymissokerilla (tai vierteellä) ja hiilihappopullon, tai tässä tapauksessa hiilihappopatruunan antamaa painetta tarvitaan ainoastaan juoman puskemiseen kegistä ulos. Ääretön siirreltävyys, mutta kieltämättä hieman pilipalityylinen kokonaisuus noin niin kuin muuten.

Mutta, tätähän pitäisi koittaa. Tällä lähdetään siis liikkeelle ja isommat pullot regulaattoreineen hankitaan sitten myöhemmin jos tarve on. Netissä on hieman kahta koulukuntaa kommenttien suhteen - joidenkin mielestä näin ei tule kegistä kuin pelkkää vaahtoa, joidenkin mielestä tällainen setuppi on käyttötarkoitukseensa varsin mainio. Asia selviää minulle lähitulevaisuudessa.

Sen verran testasin, että pesin kegin kaikkineen, löin StarSan -desinfiointiainetta kegin pohjalle ja kegin hieman yli puoleen väliin asti vettä täyteen. Vermeet kiinni, hieman painetta sisään ja StarSan tuli systeemin läpi kauniisti. Nyt on ainakin puhdas. 

Seuraavaksi käyn lappoamassa 13vrk sitten tekemäni Aprikoosi Witin sekondääriastiaan, laitan astian kylmäkaappiin ja lappoan sieltä huomenna kegiin.


6 kommenttia:

 1. Tämä vaikutti ihan mielenkiintoiselta. https://www.kickstarter.com/projects/mancanbeer/mancan-put-a-brewery-in-your-fridge-not-a-growler/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hieno, jos Suomessakin saisi panimoilta tai ravintoloista olutta omaan astiaan mukaan :)

   Poista
 2. Onko tuossa sama hiiva kuin aiemmin kyselemässäni Testossa?

  VastaaPoista
 3. Mikäs tämän kegikokeilun lopputulema oli? Ääretön siirreltävyys ei ehkä aivan toteudu jälkikäymissokerilla karbonoidessa, kun siirreltäessä hiivat sekoittuu joukkoon ja vaatii aikaa asettua siirtämisen jälkeen (toki riippuu siitä minkälaista olutta kegissä on, jolloin se voi olla jopa suotavaa). Itsekin olen parin kegin haltija, mutta en ole vielä niitä käyttänyt ja tarvittavat hilppeetkin uupuu. Samanlaista setuppia itsekin ajattelin, mutta karbonoinnin teen hiilidioksidilla. Kun kegin kuljettaa paikasta A paikkaan B, riittänee parin tunnin istuttelu, vermeet kiinni ja tuoppia laskemaan. Kertaakaan en ole kokeillut, mutta näin ajattelin tehdä :D Haluaisin kuitenkin tietää miten sinulla on kegien kanssa mennyt ja mitä huomioita on tullut tehtyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro! Jäänyt tosiaan tilanne päivittämättä, osittain johtuen siitäkin, ettei noilla pikkupatruunoilla oikein pärjäillyt. Ilmeisesti mulla oli kegissä vielä joku vuotokin. Jälkikäymisellä kyllä tuli paineet, mutta ne sitten katosi viikossa. Tilasin uudet O-renkaat, mutta en ole niitä vielä toistaiseksi koittanut. Kyllä regulaattori ja isompi hiilaripullo olisi ehdoton. En ole kegiä näistä syistä kesän jälkeen käyttänyt, mutta ehkä sitten taas jos jostain regulaattorin yms. vermeet hommaisi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.