Kotiolutta: Kosoolan #95 Pimeä Keskipäivä Imperial Stout

0 kommenttia
 
Juhani Palttalan kotipanimo, Kosoolan Panimo, avasi keskiviikkona Facebook -sivut saatesanoin:
"Nyt on panimon sivu Naamakirjassa, eli enää ei vissiin voi perua tätä panimohanketta?"
Juhani on siis pykäämässä ihka oikeaa pienpanimoa, josta haluan miestä vilpittömästi onnitella ja toivottaa onnea matkaan - ei nyt ehkä kuitenkaan ihan Siltsun biisin sanoin, vaikka Juhani saattaa jostain olutskabasta joskus kultaa ansaitakin. Nyt kuitenkin, kenties viimeistä kertaa, maistoon Juhanin kotona valmistamaa olutta.

Speksit saavat miehen myhäilemään - Imperial Stout, 9% ja 90 IBUa katkeruutta. Maltaat: pale ale, munich, crystal 50, special B, black ja chocolate. Humalat: Columbus ja Cascade. Hiiva: US-05

Olen jo aiemmin maistanut saman nimistä olutta Juhanilta aiemminkin, vuonna 2013, arvio siitä täällä.  Reseptissä on pieniä eroja niin maltaissa kuin humalissakin ja toki prosessikin on noista ajoista päivittynyt. 

Pimeän Keskipäivän lisäksi olen maistanut Juhanilta myös Pimeä Talviyö Imperial Stoutin, joka oli vahvempi, peräti 13%, versio samasta Pimeä Keskipäivä oluesta. Hiljakseen pimenevässä kevätillassa lasiin kaatuu jylhän musta olut runsaalla mokkavivahteisella vaahdolla. Vaahto jättää runsaasti pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on lakritsainen, suklainen, intensiivisen voimakas ja runsaan jenkkityylisen humaloitu. Mainio runsas greippisyys asettuu hienosti vienon suklaisuuden rinnalle. Maku on sekin erinomainen - runsas ja voimakas. Paahteisuus on suklaista enemmän kuin kahvimaista. Alkumaku on makeahko, hieman toffeinenkin, mutta sitten humalointi iskee vastaan runsaan katkerana ja maukkaan greippisenä, makeus kuivuu katkeroiseen loppuvetoon ja suuhun jää miellyttävä hedelmäisen suklainen maku. Tasapainoinen ja runsasmakuinen imppi - on runkoa, on katkeroa, on aromikkuutta. Ei yliyrittämistä vaan taitavasti rakennettu kokonaisuus. Erinomainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.