Olutarvio: Anchor California Lager

0 kommenttia
 

California Lager

Panimo: Anchor Brewing, Yhdysvallat
Oluttyyli: Premium lager
Alkoholipitoisuus: 4,9%
Saatavuus: Alko (3,71€ / 0,355l)
Löysin Rauman keskustan Alkossa vieraillessani hyllystä uuden oluen ihan sattumalta. Olin kyllä lukenut aiemmin Olutoppaan foorumilta, että tällainen uutuus olisi tulossa, mutta sittemmin jo unohtanut sen. Ostin ilman muuta yhden pullon, onhan Anchor tunnettu ja arvostettu, sekä yksi vanhimmista yhä aktiivisista craft-panimoista Yhdysvalloissa.

Tämä on mielenkiintoinen olut. Sen tarina alkaa vuodesta 1876, jolloin Kaliforniassa toiminut Boca -niminen panimo valmisti osavaltion ensimmäisen lageroluen. California Lager on Anchorin kopio tästä kyseisestä oluesta. Siinä on käytetty kalifornialaista ohramallasta ja Cluster humalaa, joka oli alkuperäisversion tekohetkellä alueella kovassa huudossa. Hiivana toimii Anchorin oma lagerhiiva. 
Oluen valmistuksessa on käytetty kräusening -tekniikkaa , jossa pääkäymisen lopulla olueen lisätään jokin määrä (kokonaismäärästä yleensä 10-15%) tuoretta aktiivisesti käyvää vierrettä. Idea on se, että tuore hiiva "putsaa" oluen, eli syö kaikki ei-toivotut käymisen sivutuotteet, kuten esim. diasetyylin ja acetaldehydin pois. Tekniikkaa ei nykypäivänä ole tarvetta käyttää, koska hiivat ovat hyviä ja ennen kaikkea tasalaatuisia ja käymistä pystytään kontrolloimaan muilla tavoilla. Anchor on tietysti halunnut tehdä tämän oluen samoin kuin alkuperäisversiokin aikanaan, siitä pisteet heille. 


Kirkas, kultainen ja runsaasti vaahtoava olut - vaahto jättää tiheäsyistä pitsikuviota lasin reunoille. Tuoksu on melko neutraali - kevyen maltainen, ruohoinen ja hieman diasetyylinen. Maku on tuoksua voimakkaampi ja runsaampi - maltaisuus on tyylikkäästi esillä ja humalan aromit ovat kukkaisia, greippisiä ja ruohoisia. Miellyttävän makuinen. Ei mitään voimakasta tai tajuntaa räjäyttävää, mutta herkullinen maltaisuus ja sopiva puraisu - kokonaispaketti toimii nautintatilanteessa nyt erittäin hyvin. Rento olut, kyllä, se on oikea sana kuvaamaan tätä.

Yhteenveto

Miellyttävän maltainen lager
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.