Olutprojekti: "Testowit" - idea, synty ja maisto

6 kommenttia
 
Heinäkuussa 2013 haastattelin raumalaista Ruokapuoti Lumon yrittäjää Tero Suhosta eräässä Reittausblogista tutussa grillikodassa. Terolla oli idea tehdä Ruokapuoti Lumon seuraavaksi omaolueksi todellinen spesialiteetti - miehen testosteronitasoa boostaavilla luontaisilla ainesosilla maustettu olut, jossa ei olisi ollenkaan humalaa. Tällaisen oluen kehittely ei kuitenkaan lähtenyt etenemään sen enempää, mutta idea jäi Terolle kytemään. Tänä kesänä Tero heitti - lukuisia tekemiäni kotioluita maistaneena - ilmoille idean, että mitä jos yritettäisiin toteuttaa tällainen olut kotioloissa. Olin heti messissä, tietysti.

Reseptin kehittelytalkoot. Kaupallinen witbier ja mausteita.Pyörittelimme ideoita tovin, kunnes pääsimme yhteisymmärrykseen, että Witbier voisi olla tyylinä sopiva. Se on luontaisesti hieman mausteinen tyyli, eikä humalakaan näyttele siinä niin suurta roolia, että sen pois jättäminen hirveästi kirpaisisi - välttämättä. Kehittelin reseptin, joka pohja perustuu ihan perinteiseen witbieriin appelsiininkuorineen ja kaikkineen, mutta ilman humalaa ja siihen lisäsimme Teron "testomausteet" päälle. Teimme oluen syyskuun alussa tänä vuonna "Kinnonkartanolla". Tämä oli Teron ensimmäinen kosketus oluen tekemiseen kotioloissa - panopäivänä innokkuus olikin kova, eikä sitä lannistanut edes nakitus pesuhommiin. Jaoimme vierteen kolmeen eri käymisastiaan ja maustoimme ne eri tavoin ja eri maustemäärillä.
Näytteiden otto ja maistaminen pääkäymisen jälkeen.


Kun olut oli käynyt, otimme näytteet ominaispainon mittausta ja maistamista varten. Varsin kutkuttavan jännittävä hetki, sillä emme osanneet yhtään odottaa miten mausteet olivat oluessa käyttäytyneet. Tässä vaiheessa tehtiin vielä yksi lisäys - ykköspönttöön pistettiin luomuananasta. Ihan rehtiä pilkottua ja jäädytettyä ananasta siis. Kakkos ja kolmospönttö pysyivät siinä mallissa missä olivatkin. Ananasten annettiin luovuttaa makuaan kuuden vuorokauden ajan, jonka jälkeen oluet pullotettiin ja pullotuksesta kahden viikon päästä olikin jo juhlavasti ensimaiston aika. Maistelu suoritettiin luonnollisesti erään raumalaisen grillikodan uumenissa. Tsekkaa makukommentit ja ensireaktiot alla olevilta videoilta.

Yhteinen lapsemme.Sellaista meininkiä siis! Aika näyttää miten projekti elää ja etenee tästä eteenpäin, mutta varmaa on se, että tämä ei jää tähän.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kokeilu. Tästä tuli mieleen Gruut-panimon humaloimattomat tuotokset:
  http://www.gruut.be/eng-introduction.html

  VastaaPoista
 2. Mitä käytit tässä hiivana?

  VastaaPoista
 3. Ostin tänään pullollisen Testowittia Ylöjärven ABC:n herkkukauppa Fröökynästä. Oluessa ei ollut lainkaan poreita eikä se ollut yhtään raikasta, pelkästään oudon makuista. Onko Testowit täysin poreeton? Tällä perusteella en ostaisi uudelleen enkä suosittelisi muillekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä hiilihappoja pitäisi olla, mutta vaahtoa ei juuri muodostu.

   Poista
  2. Kyllä siinä hiilihappoja pitäisi olla, mutta vaahtoa ei juuri muodostu.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.