Olutarvio: Maku Brewing IPA

4 kommenttia
 

Maku Brewing IPA

Panimo: Maku Brewing, Suomi (Tuusula)
Oluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 7,3%
Saatavuus: Olutravintolat (tarkemmat tiedot facebookista)

Tuusulassa tämän vuoden kesällä oluenvalmistuksen aloittanut Maku Brewing lähetti maistelupaketin, jonka otin tietysti ilomielin vastaan. En olekaan panimon oluisiin vielä Rauman seudulla törmännyt, joten uusia makuelämyksiä tuli nyt koko paketin täydeltä. Paljon puhutun IPAn lisäksi paketista löytyi panimon nykyiset perustuotteet eli Golden Ale ja Amber Ale. Nimillä ei siis ole lähdetty enempää kikkailemaan, vaan oluen nimi kertoo ytimekkäästi samalla tyylin. Perushyvä ratkaisu, joka toimii aina. Panimon nimi on mielestäni nerokas. Se tiivistää sen mistä panimon oluissa on kyse. Lisäksi se on lyhyt ja taipuu ihmisten suuhun äidinkieleen katsomatta.

Maku Brewing on tullut Suomen olutmarkkinoille kohtuullisella rytinällä. Ensiesiintyminen oli Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumassa heinäkuun lopulla, vaikka ravintolamyyntiin taisi yksi olut tulla tapahtumaa ennenkin, niin suurempi yleisö sai kuitenkin ensipuraisun panimon tuotteisiin juuri SOPPssa. Itse intouduin Helsingin Sanomien haastattelussa nostamaan panimon IPAn, eli tämän nyt käsittelyssäkin olevan oluen, ihan maistamatta tapahtuman kuumimpien oluiden joukkoon. Ihan noin uskaliasta vetoa en olisi uskaltanut tehdä, ellen olisi aiemmin keväällä päässyt maistamaan Maku Brewingin oluentekijän, Juhani "Gleb" Repon kotona tehtyjä koeversioita tästä IPAsta - ne olivat todella hyviä, joten uskalsin pistää niin sanotusti "munat pantiksi" kaupallisenkin version puolesta. Seurasinkin suurella mielenkiinnolla netissä ihmisten reaktioita ja olin yhteydessä oluentekijä Juhaniinkin festareiden aikana - molemmista suunnista tuli vahvistus, että vastaanotto on ollut todella hyvä. 

Seuraavaksi panimolle satoi kunniaa samaisen tuotteen osalta Suomen Paras Olut 2014 -kilpailussa, jossa tämä IPA tuli toiselle sijalle sarjassa Ale yli 4,7%. Voiton vei Lammin Sahti. Sahdit, IPAt ja esim. vaikka stoutit kisasivat siis iloisesti samassa sarjassa - ei kovin häävi ratkaisu mielestäni, mutta toisaalta se on kisan järjestäjien asioita miten haluavat kategoriat jakaa. Anyway, Maku Brewingin menestys heti ensimmäisessä olutskabassa oli hieno juttu ja nyt panimo onkin vetänyt tuloksesta johtopäätöksen, että tämä IPA on Suomen paras IPA - voihan sen niinkin laittaa, enkä kyllä maistamisen jälkeen sitä suoralta kädeltä kiistämäänkään käy. Pullon päiväys oli 07/03/2015, jos se on 6 kuukautta pullotuksesta eteenpäin kuten ounastelen, niin tässähän on erittäinkin tuoretta tavaraa tarjolla.


Hieman utuinen ja mukavan runsaasti vaahtoava olut. Vaahto jättää jälkeensä reilusti pitsiä. Tuoksu on hieman kermatoffeinen ja reilusti jenkkihumaloitu. Sitrusta, greippisyyttä ja Citralle ominaista mansikkaisuutta, joka toffeisen maltaisuuden kanssa saa mansikkajäätelömäisiäkin piirteitä. Taustalta nousee myös kypsää troopiikin hedelmää - monipuolinen kattaus siis tuoksupuolella, mutta voisi olla rahtusen terävämpikin - maltaan tuntuma on hieman, mutta vain hieman, raskas. Oluen maku on timanttisen kova - aromikkuutta ja katkeroa piisaa! Aluksi hedelmäsokerista makeutta, pilttisosemaista hedelmien pehmeyttä... ja sitten pam! Katkero hyökkää, sitruspurentaa, greippisyyttä ja raikkautta. Upea loppuveto ja pitkä greippinen jälkimaku, jossa katkero makaa kielen perukoilla pitkään. Esimerkillistä tavaraa. Tuoreuden maistaa - humala on öljyistä ja "kokonaisvaltaista". Toimii!

Hienosti Juhani on onnistunut tuunaamaan kotioloissa huippuunsa hiotun reseptin isoille pannuille - siitä vilpittömät onnittelut! Ei tämä ainakaan muistikuvien perusteella poikennut juurikaan niistä maistamistani koevedoksista. Humalapuolella ainakin Citraa ja Cascadea todennäköisesti ja roppakaupalla, kuten pitääkin. Tyylipuhdas esimerkki hyvästä IPAsta. Läheltä ja tuoreena.

Yhteenveto

Tyylipuhdas esimerkki hyvästä IPAsta.
ARVOSANA: 9

4 kommenttia:

 1. Panimon nimi on valitettavasti kopio Porin Kauppahallissa toimivan ravintolan nimestä. Oikeastaan törkeää kopiontia. :(

  VastaaPoista
 2. Ravintola Maku ja Maku Brewing. Mitäs törkeää tuossa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään, mut ainahan jonkun on jostain valitettava. Hieman sama asia kuin esim. Putkiliike Virtanen, Sähköliike Virtanen ja Nuohous Virtanen valittaisivat toistensa nimistä :)

   Poista
 3. Aivan loistavaa olutta ja kaikki tuntuu olevan kohdillaan. Maltaan pehmeyttä ja täyteläisyyttä, juuri oikeat humalat riittävästi annosteltuna. Näin vahvaksi todella kevyt ja helposti päivittäin juotava herkku.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.