Maistelussa Maku Brewing Golden Ale ja Amber Ale

0 kommenttia
 

Hekumallisen IPAn lisäksi Maku Brewingin tuotepalettiin kuuluu tällä hetkellä kaksi maitokauppavahvuista alea - Amber ja Golden - jotka ovat molemmat 4,5% vahvuisia. Ostohinnat pyörivät tietääkseni varsin kohtuullisissa hieman yli kolmen euron hinnoissa. Maku, vaikka onkin uusi panimo, satsasi heti keittokokoon ja se näkyy positiivisesti oluiden hinnoissa. 

Sain panimolta kaksi pulloa näitä kumpaakin ja olen ne nyt nauttinut rennosti maistellen. Oluet vertautuvat hyvin muiden suomalaispanimoiden vastaaviin tuotteisiin maitokauppakategoriassa. Alle 4,7% oluet ovat reseptin suunnittelijoille pirun vaikeita ja toteutuksessakin on oltava tarkkana, ettei tuote karkaa vahingossa kriittisen rajan yli. Maku Brewingin Juhani kertoikin, että oli haastava lähteä uudella entuudestaan tuntemattomalla panimolaitteistolla tekemään maitokauppavahvuisia oluita, kun ei vielä kunnolla tiennyt miten laitteet käyttäytyvät. Kokemuksen myötä tämäkin hioutuu ja lopputuloksethan ovat jo nyt varsin hyviä. Jokainen oluentekijä tekisi tietysti ainoastaan luonnollisen vahvuista olutta, mikäli se vain olisi liiketaloudellisesti tässä maassa mahdollista, eli jos niitä saisi myydä jossain. Siirtykäämme olutarvioiden pariin. Maku Golden Ale (4,5%)

Ulkonäöltään utuinen, jopa sameahko olut, joka on väriltään kultaoranssi ja vaahdoltaan melko niukka. Tuoksu on kukkea, hieman hunajainen ja hiivaisen hedelmäinen - persikkaa. Eräs tuntemani kuivahiiva tekee samankaltaista esterisyyttä, mutta en ala sen tarkemmin tässä avaamaan mikä se on, menisi arvaus metsään kuitenkin... no okei, US-05. Maku on odotetusti kepeä, mutta kuitenkin purevasti katkeroitu - eli se ei pääty tyhjään vetisyyteen vaan katkeroiseen loppuliukuun. Melko runsas hiivamaisuus tuntuu syövän raikkautta ja humalien parasta aromikkuutta. Sitrusta on hieman ja lisäksi saippuaisuutta sekä ruohoisuutta. Ei osu nyt täysin omaan makuhermooni. Minulle toimisi paremmin sellainen brittityylisen "crispi" keksimäinen maltaisuus ja siihen sopivasti humalointia päälle. Esimerkkinä toimikoon vaikka Hook Norton Hooky Gold.

Arvosana 7


Maku Amber Ale (4,5%)

Väriltään meripihkainen, kirkkaanlainen ja vaahdoltaan runsas olut. Nyt näyttää hyvältä! Tuoksussa on karamellimaisuutta ja toffeeta sekä hieman leipämäistäkin maltaisuutta. Hieman samankaltaisia käymisestereitä kuin Goldenissa, sama hiiva kenties. Aromihumalointi on kepeää, nyt mennään enemmän mallaspainotteisesti. Sama meno jatkuu maussakin, maltaisuus on herkullista ja hyvin framilla, mutta aromihumalointi on kateissa. Takapotkussa nousee semisti pureva katkero ja greippisyyttä. Laadukas ja virheetön kokonaisuus. Humalointi on varsinkin aromipuolella pidetty melko maltillisena, ehkä tarkoituksellisesti, ettei säikäytetä tottumatonta kuluttajaa heti panimon alkumetreillä. Tykkäsin tästä, hienoa, että vielä nostetaan mallastakin framille, eikä aina vaan pelkkää humalointia. Nestemäistä leipää. 

Arvosana 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.