Olutarvio: Stallhagen Historic Beer 1843

3 kommenttia
 

Historic Beer 1843

Panimo: Stallhagen, Suomi (Ahvenanmaa)
Oluttyyli: Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat

Eteeni osui keskimääräistä mielenkiintoisempi maitokauppavahvuinen uutuus. Stallhagenin Historic Beer 1843 on nyt se "paljon puhuttu" hylkyolut, jonka sukeltajat löysivät kesällä 2010 Ahvenanmaan edustalta. VTT tutki oluen koostumusta ja löysikin sieltä vielä eläviä maitohappobakteereita. Oluen uudelleen konstruktointiin osallistui myös belgialaisia KU Leuvenin yliopiston asiantuntijoita. Oluen kuvaus lupailee vehnäpohjaista spontaanihiivakäymisellä tehtyä olutta, josta humalan aromikkuus ja katkero puuttuvat lähes kokonaan. Olut on ilmeisesti valmistettukin Belgiassa, sillä etiketissä Stallhagen mainitaan valmistuttajana, ei valmistajana. Tyylikäs shampanjakorkilla suljettu pullo.


Kirkas, kultainen olut, jonka vitivalkoinen vaahto kestää hetkisen verran. Belgiblondahtava tuoksu päärynänkuorineen ja mietoine hiivan mausteisuuksineen. Ei tunnu happamuutta tai muutakaan villihiivaan viittaavaa - sillä saralla heti pienehkö pettymys siis, mutta muuten ihan mallikas kliini ja raikas belgituoksu. Maku on lähes kuin alen ja lagerin välimaastosta, niin neutraali se on. Toisaalta hieman viljaisen ja vehnäisen maltainen, toisaalta hieman belgihedelmäinen, mutta ei kunnolla kumpaakaan. Hiiva tuntuu todella neutraalilta, ei happamuutta, eikä oikein käymisestereitäkään hentoa hedelmäisyyttä lukuunottamatta. Humaloinnin puuttuessa lähes kokonaan, jää loppuveto hieman blandiksi. Toimisi taatusti paremmin jos villihiivainen happamuus puraisisi kunnolla. Ihan ok oluena ja mielenkiintoinen maistettava, mutta yhteys historialliseen alkuperäisolueen jäi ainakin itselleni hieman etäiseksi - niin kliininen ja neutraali tämä olut on.

Yhteenveto

Hieman belgiblondemainen kokonaisuus
ARVOSANA: 7

3 kommenttia:

  1. Ehkäpä uponneessa laivassa oli sen ajan "bulkkiolutta". Tuskin silloin tehtiin mitään ihmeellistä olutta. Munkit ehkä panivat salaisissa sessioissaan "parempaa" olutta ja... Oluesta on nykyään saatu huomattavasti makurikkaampi juoma mitä se on ollut joskus muinoin.

    VastaaPoista
  2. Mistäs kaupasta tätä Tampereella vois ostaa ?

    VastaaPoista
  3. Olut kuuluu ainakin Helsingissä Prismojen valikoimiin. Alkuhuuman aikoihin se oli joskus loppu, mutta siis esimerkiksi Prismoista voi Tampereella kysellä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.