Kotiolutta: Ukonmalja Rahkoi Weizenbock

0 kommenttia
 
 Ukonmalja -blogisti ja kotipanija Tommi Särkkä otti asiakseen lähettää minulle omia kotioluitaan. Varsin kohtalaiset vaihtokaupat - lähetin hänelle aiemmin yhden pullon omaa IPAani ja nyt Tommi lähetti minulle vastalahjaksi kahdeksan pulloa omia oluitaan. Aloitin satsin vanhimmasta päästä, jo viime syksynä alkuun laitetusta Rahkoi Weizenbockista. Oluen syntyvaiheista voi lukea enemmän Tommin omasta blogista, mutta lyhyenä kiteytyksenä kyse on Weizenbockista, jonka käännekohta oli eräs elokuinen päivä. Ote Tommin blogista:
12.8.2013. 

Rahkoi puhui tänään minulle. Vaimea ääni kantautui sen vesilukon syövereistä: "Tommi...Too-ommi...Tee minusta jouluolut. Mausteet...Maa-usteet..." Ei huono idea? Kaivelin maustelaatikosta puolitoista tankoa kanelia ja kolme tähtianista. Laitoin ne harsopussiin, pussin lasipurkkiin ja päälle vajaan(?) desin(?) Leijona-viinaa. Liuotin noin puoli tuntia.

Oluen lapposin lasiseen käymispulloon, mihin heitin maustepussin liemineen. Oluen laitoin jääkaappiin, ajatuksena kypsyttää sitä kylmässä. En tiedä vielä kauanko - kuukausia?
Näin siis Weizenbockista tuli kanelilla ja tähtianiksella maustettua. Vahvuutta on hieman yli 8%. Tommi itse on sitä mieltä, että hyvä olut tuli ryssittyä taitamattomalla maustamisella. Itsevarman oluentekijän merkki, että tohtii lähettää omasta mielestään epäonnistunuttakin olutta julkiseen maisteluun.Ruskea, liekkejä vasten kauniisti punertava olut. Vaahtoa muodostuu runsaasti, mutta se katoaa nopeasti kohisten. Tuoksu on todellakin erittäin anismaisen mausteinen, sellainen belgimäisen jouluinen. Banaanisia weizenin piirteitä en onnistu löytämään. Taustalta huokuu tiettyä alkoholin lämpöä ja voimaa. Maku on vielä mausteisempi - kanelimainen joulumausteisuus on nyt enemmän pinnalla ja anis silti yhä vahvana sen rinnalla. Paahteisuutta nousee esiin maun loppupuolella ja ihan viimeisessä vedossa vielä suklaisuuttakin - tämä on oluen paras osio. Lämmetessään paranee hieman, mutta anis hallitsee silti liiaksi. Hieman sekamelskahan tämä on, mausteet peittävät "pohjaoluen" alleen. Kyllä tämän nyt kodassa istuskellessa fiilistellen mielellään joi, mutta olen Tommin kanssa samoilla linjoilla - liikaa mausteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.