Pussimäskäyksestä mäskäykseen - ensimmäinen vaihe

15 kommenttia
 
Olen tehnyt tässä kaksi viimeisintä kotioluterää niin, että olen mäskännyt kattilassa ilman pussia. Mäskin sekoitteleminen on helpompaa - mela ei tartu pussiin, joten mäskiä pystyy oikein kunnolla hämmentelemään. Pussin koko ei myöskään ole enää rajoite, eli suurempiakin mallasmääriä pystyy mäskäämään kerralla. Myös ulosmäskäyksen (ei pakollinen vaihe) voi suorittaa ilman pelkoa siitä, että polttaisi mallaspussin pohjaan reiän.


Ylläolevista ohjeista poiketen huuhtomisvaihekin pitää tässä suorittaa eri tavalla, kun ei ole pussia, jonka vaan nostaisi kattilasta siivilän päälle. Huomasin, että ihan perus pesuvati istuu nätisti käyttämieni 30-litraisten käymisastioiden päälle. Nämä ovat juuri niitä valkoisia Melkkon pönttöjä, joita jokaisen Prisman nurkasta löytyy. Porailin vatiin runsaasti reikiä pohjaan ja nyt huuhtelu aka siivilöinti suoritetaan niin, että pesuvati pistetään käymisastian päälle ja siihen vielä siiviläpussi, ettei mallasta pääse rei'istä vierteeseen. Mäski läväytetään pesuvatiin ja siihen sitten kaadellaan pikkuhiljaa huuhteluvettä päälle. Nyt pystyy huuhteluvaiheessakin sekoittelemaan oikein kunnolla - tehokkuus paranee ja samasta mallasmäärästä saa vahvemman vierteen. 

Pesussa

In action!
Vahvan vierteen voi sitten myöhemmin laimentaa keitetyllä vedellä, jos kattilan koko tulee vastaan.

Simppeli ja halpa ratkaisu. Toki tässä joutuu edelleen pesemään kattilaa ja käymisastiaa mäskäyksen, huuhtelun ja keiton välissä, eli ei tämä vielä vedä vertoja esim. klassiselle "kylmälaukkumäskäimelle".

Keksin myös helpon tavan lämmittää uima-allasta ja samalla viilentää vierre keiton jälkeen. Viritin pöntön narun avulla kellumaan uima-altaaseen ja kävin välillä huljuttelemassa. Parissa tunnissa viileni, ei tarvinnut odottaa yön yli.


Näin se homma etenee.

15 kommenttia:

  1. Tuli mieleen että voisiko ainakin pieniä satseja (<10 l) tehdessä huuhtomisesta selvitä ilman käymisastian kautta kierrättämistä, ainakin jos käyttää pussia. Isohko kattilan höyrytysosa kuten
    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30152346/
    voisi ehkä toimia mäskäyskattilan "päälle" asetettuna, siihen vaan nostaa pussin (aukaisee) ja sekoittaa. Tavoitteena siis olisi pitää vierre koko ajan kattilassa, jotta pääsee siitä suoraan keittämään Mitä mieltä, kuulostaako järjelliseltä?

    VastaaPoista
  2. Kyllä, ehdottomasti jos tuo vaan kattilan päälle sopii. Olis siinä yksi pesuvaihe taas vähemmän.

    VastaaPoista
  3. Mehumaijan (jos sellainen löytyy kotoa) höyrytysosa voisi olla passeli rosterinen vaihtoehto. Kahvoineen yli 30cm levyinen.

    VastaaPoista
  4. Itsellä on käytössä samanlainen suodatin tehtynä kahdesta 10l säilöntäsangosta. Poikkeuksena alaosassa on hana joka mahdollistaa vierteen kierrättämisen suodattamisen alkuvaiheessa, jolloin vierre kirkastuu. Samaa kierrätystapaa käytetään myös sahdin valmistuksessa kuurnalla. Myös John Palmer neuvoo kierrättämään http://www.howtobrew.com/section3/chapter17.html , jotta saadaan kirkasta lientä. Mutta esim. Braumeister:lla tehtäessä ei kierrätystä ymmärtääkseni harrasteta. Eli mikähän nyt sitten on oikea tapa milloinkin? -Asko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla Asplundin Sahtikirjan lähes jokaisessa "reseptissä" mainitaan tuo kierrätys, kunnes vierre on kirkasta. Vanhat sahtimestarit eivät voi olla väärässä. Oluilla en ole tuota kuitenkaan tehnyt (vielä), koska ei ole hanallista astiaa.

      Poista
  5. Minkä kokoinen tuo pesuvati on...? Niitä onkin useampaa kokoa, sillä itse ostin sattumoisin mallin, joka valahti suoraan käymisastian pohjalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras kun otat hyllystä käymispönden ja meet vatiosastolle sovittelemaa :)

      Poista
    2. Pitihän tuo nyt tarkistaa, ja jätetäänpä jälkipolville luettavaksi: Esim. melkosta/muista kaupoista saatava 30 l käymisastia on halkaisijaltaan 36-37 cm, jolloin siihen sopivat ainakin orthexin 9l ja 15l saunavadit, eli ne prismassa myytävät.

      Poista
  6. Juu piru vie, näin täytyykin ensi kerralla tehdä :). Niin sitä luulee muistavansa pöntön koon oikein. Tää oli kyllä hyvä vinkki, tuntuu jämäkämmältä ratkaisulta kuin esim. Ikean lävikkö ja hyvä kun pääsee mäskäämään ilman pussia.

    VastaaPoista
  7. Pari kysymystä aloittelijalta:
    Siivilöidäänkö humalat keiton jälkeen ennen hiivan lisäystä (tietenkin kuivahumalointi erikseen) vai jäävätkö ne käymisastiaan?
    Minulla on nestehiiva Wyeasta 1187 Ringwood Ale ja se on käynnistynyt pari päivää sahtimaltaista mäskätyssä startterissa, koko noin 2,5 litraa. Lorautanko koko satsin käymisastiaan vai lappoanko vierrettä pois ja koetan saada mahdollisimman tarkkaan ainoastaan hiivakakun pohjalta mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Humalat voi jättää tai siivilöidä pois jos on mahdollisuus. Yleensä olen itse siivilöinyt.

      Tuon startterin kanssa riippuu varmaan pitkälti eräkoosta, mutta en ole kyllä oikea mies kommentoimaan siihen. Itsellä eräkoot niin pieniä, tyypillisesti 12-15 litraa, että en ole nestehiivallekaan starttereita tarvinnut. Kotiolut.com foorumilla tietävät paremmin.

      Poista
  8. Mulla on hanallinen sähkökattila käytössä. Mitenköhän käy kätevimmin vierteen siirto käymisastiaan? Pro tips? Hana menee varmaan helposti tukkoon ilman suodatinta. Onko Mattmill toiminut? Olen yrittänyt viimeiseen saakka välttää kattilasta suoraan kaatamista, palovammojen pelossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se hana varmaan pelittää jos vierteen keiton jälkeen sieltä siirrät käymisastiaan. Jos meinaat että humalamuhjut tukkii sen, niin tee "whirlpool" eli pistä vierre pyörimään jollain kauhalla, niin humalat ja muukin irtaimisto mitä siellä vierteessä on kasaantuu kattilan keskelle (sen pyörteen keskiöön) ja saat hanasta pelkkää hyvää kamaa astiaan.

      Poista
    2. Unohdin aiemmassa kommentissa mainita, että nimenomaan siirrossa mäskäyksen jälkeen. Tavoitteena siis siirtyä pussimäskäyksestä mäskäykseen :)

      Poista
    3. No sitten siivilä tulee tarpeeseen. MattMill on toiminut mulla OK.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.