Kotiolutta: Kouvostoliiton Imperial Black Ale II

2 kommenttia
 
Keisari 66:n pettymykset huuhdottiin eilen pois todella upealla oluella. Halusin jotain isoa, jotain spektaakkelimaista. Valitsin kellarista Arto Halosen panemaan Kouvostoliiton kotiolutta. Imperial Black Ale II, 10,8%, 110 EBU, jenkki ja NZ -humalia. Oioi!



Pikimusta olut, joka vaahtoaa runsaasti. Vaahto muodostaa tiiviin ja hitaasti laskevan kermavaahtomaisen kerroksen oluen ylle. Vaahto jättää reilut pitsit lasin reunoille laskiessaan. Oluen seassa leijailee pieniä hiivapartikkeleita. Tuoksu on jylhä, niin jylhä kuin speksit antavat olettaakin. Se on paahteisen maltainen, lämmin ja hieman marjaisen hedelmäinen. Sitruksisuutta vilahtelee ajoittain ja runsas tumma suklaisuus vaihtuu tuoksussa eri nuuhkaisuilla suolaiseen lakritsiin ja takaisin. Alkoholi on täysin piilossa. Voimakas, hedelmäinen, mutta jylhän paahteinen tuoksu. Olut on suussa pehmeää, jopa kermaista. Suutuntumasta voisi luulla kauraakin käytetyn, mutta näin ei siis ole. Alkumaussa on makeutta ja runsaasti suklaisuutta. Keskivaiheilla runsaan humaloinnin sitrusvaihde iskee silmään terävällä puraisulla ja taustalta nousee karamellimaltaisuutta. Lopussa kuivempaa suolaisen lakritsaista, noitapillimäistä vetoa ja runsas katkero. Jälkimaussa tumma, katkera ja suloinen suklaisuus nousee jälleen esiin. Onhan tämä melkoinen tapaus. Alkoholikin on täysin piilossa. Suutuntuma on täyteläinen, mutta runsas humalointi pitää huolen siitä, ettei makeus lyö yli, eikä suutuntuma tahmaa. Se on paksu, mutta ei sokerinen. Hiilihappoja on melko maltillisesti, mikä sopii hyvin näin ison oluen arvolle. Todella upea olut, yksi parhaista tänä vuonna toistaiseksi - kuin Stone Imperial Russian Stoutin ja Siperian 50/50 blendaus.

Pisteytys
  • Tuoksu 9 
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 9
  • Suutuntuma 5
  • Yleisvaikutelma 17
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 7
  • Happamuus 4
  • Täyteläisyys 8
Kokonaispisteet: 44/50

Ps. Jos kiinnostaa miten Arto tällaisia herkkuja kotonaan tekee, niin tsekkaa miehen kaksiosainen videotutoriaali: Osa 1 ja Osa 2

2 kommenttia:

  1. "kuin Stone Imperial Russian Stoutin ja Siperian 50/50 blendaus. "
    Et kai sentään ole moista blendausta tehnyt? Olen kuullut, kuinka panimot jo "pissaavat ristiin" tehden omista tuotteistaan olutsekotteita, jotka myydään sitten hyvillä korotuksilla. Ja jopa jotkut olutpäät ovat lähteneet sekoittelemaan oluita omin päin ilman Valviran (siunattuolkoon) lupaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tehnyt. Mutta tämä olisi voinut olla sellainen, mikä moisesta blendauksesta tulisi. Stonesta runsas suklaisuus ja runko, Siperiasta humalointi.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.