Olutarvio: Laitila & Yalobusha Mississippi Beer

0 kommenttia
 

Mississippi Beer

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi (Laitila)
Oluttyyli: Höyryolut (Steam Beer)
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Olutravintolat (Ostopaikka: Mr. Jones, Rauma, 7,00€ / 0,4l)

Kesälomapäivä 5. Ajaudun täysin arvaamattomasti mainonnan uhriksi. Lähden lehtijutun perusteella pyöräilemään kohti keskustaa ja Mr. Jones ravintolaa. Tavoitteena on maistaa lehdessä mainittua Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uutta Mississippi Beeriä, jota on perinteistä Rauma Blues -festivaalia varten pantu 10 000 litran erikoiserä, ja jota on nyt tarjolla myös ravintola Mr. Jonesissa. Oluen ovat yhteistyössä kehittäneet Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Juha Kylä-Kaila ja Yalobusha Brewing Companyn Amos Harvey. Harvey on tehnyt Rauma Blues -festivaalin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1998 alkaen, mutta nyt miehen taidot pääsevät musiikkipuolen lisäksi ensimmäistä kertaa näytille festivaalin omassa oluessakin. Tässä on panimon tiedotteen mukaan käytetty viittä eri humalaa, jotka ovat Nugget, Cascade, Citra, Centennial ja Simcoe. Olut on lisäksi kuivahumaloitu sekä suodattamaton. Tyylinä on amerikkalainen Steam Beer, eli Höyryolut. Höyryoluet ovat oluita, jotka käytetään lagerhiivalla, eli matalissa lämpötiloissa käyvällä pohjahiivalla, mutta lämpimissä alen eli pintahiivaoluen käymislämpötiloissa. Se on siis tavallaan hybridi alen ja lagerin välillä. Tällaiset oluet olivat hyvin suosittuja Amerikassa ja erityisesti San Franciscossa aikoinaan, mutta nykyään ne ovat harvinaisempia. Tyylin tunnetuin olut nykyään on Anchor Steam Beer. 

Kysyn viime hetkellä TV:stä tuttua Tero Suhosta mukaan "yhdelle". Teron työpäivä Ruokapuoti Lumossa on juuri päättymässä, joten menemme oluelle kaksin. Jonesin tiskille kerääntyy jonoa, meidän lisäksi muutkin tilaavat Mississippiä. Myöhemmin, kun olemme jo ravintolan terassilla tovin olutta maistelleet, istuu viereiseen pöytään sattumalta Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka, joka kertoo, että olut on ollut pari viimeistä päivää Mr. Jonesin ostetuin - lehtijuttu on luonut kivasti kysyntää. Aarikka, joka toki tiesi maistelijat, kysyi myös kommentteja itse oluesta - onneksi kyseessä oli maistuva olut, josta oli helppo antaa positiiviset kommentit.



Kultainen ja suodattamattomaksi varsin kirkas olut, joka on vaahdoltaan kestävä ja tiheä. Tuoksussa on sitruksisuutta, saippuaisuutta (citron fairy) ja hieman tunkkaisuutta - mutta ei kuitenkaan hernekeittoa! Jokseenkin Kukko Pilsmäinen, mutta selvästi hedelmäisempi. Maussa on kevyttä maltaisuutta, mutta pääpaino on kuitenkin pitkällä greippisellä vedolla, joka jatkuu keskimausta jälkimakuun. Loppuun tulee vielä sopiva katkeropuraisu, joka kuivattaa maun. Hedelmäisyyttä ei ole järin runsaasti, ehkä hitusen persikkaisuutta ja mangoa, mutta maku on kuitenkin kliini, ei hernaria. Suutuntuma lähes keskitäyteläinen ja hiilihappoja on keskiverrosti. Kukko Pilsiä hieman pehmeämpi suutuntuma kruunaa kokonaisuuden. Onnistunut omassa tyylissään. Ei niin makea ja maltainen kuin Anchor Steam Beer, mutta humalointi on paremmin esillä. Yllätyksellisen hyvää, sillä mainittakoon, että olin hieman skeptinen Laitilan suhteen. Onneksi epäilykseni olivat turhia. Hyvä olut on hyvää olutta - ei erikoista, mutta hyvää ja hemmetin juotavaa, kuten festivaaleille sopiikin.

Yhteenveto

Peruslageria hedelmäisempi ja katkeroidumpi höyryolut
ARVOSANA: 8-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.