Olutarvio: Greens IPA (100% Gluteeniton)

3 kommenttia
 

Green's IPA

Panimo: Green's (Pantu Belgiassa De Proefilla), Englanti
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Alko (5,24€ / 0,5l)

Green's on englantilainen panimo, joka tuottaa täysin gluteenittomia oluita. Jo ennen maistamista on sanottava, että tämä oli Alkolta hyvä haku - monopoliasemassa kun on, on tarjottava jokaiselle jotakin, myös keliaakikoille. Koska tämä on täysin gluteeniton, tarkoittaa se sitä, ettei valmistuksessa ole käytetty ollenkaan ohraa. Oluen mallaspohja muodostuu seuraavista: mallastetut hirssit, ruskeat riisinjyvät, mallastetut tattarit ja durrat, sokeri, karamellisoitu sokeri. Sokerit ja riisi eivät tuo olueen muuta kuin käymiskelpoisia sokereita, ne eivät siis luo runkoa vaan ohentavat sitä. Mallastetusta hirssistä, tattarista tai durrasta en sitten tiedä. Todella mielenkiintoinen tapaus maistettavaksi jo näiden valmistusaineidenkin puolesta. Humalina Simcoe, Amarillo ja Nelson Sauvin, eli hedelmätykitystä pitäisi löytyä. Olut on pantu Belgiassa De Proefilla, eli samalla "vuokrapanimolla", missä iso osa Mikkellerinkin oluista pannaan (siitä ei siis jää kiinni). Hinta on harmillisen korkea, mutta niinhän se taitaa valitettavasti olla kaikilla muillakin gluteenittomilla tuotteilla.Tummahkon kuparinen ja vaahdoltaan keskiverto olut - väriä on ainakin erikoisesta pohjasta huolimatta saatu ja toki karamellisoitu sokerikin sitä tuo. Tuoksu on ihan kunnon IPAmainen - karamellisuutta, sitruksisuutta ja trooppista hedelmäisyyttä. Hieman tuhkaisuuttakin. Maun maltaisuus on hieman jotenkin valjua - suutuntuma on tuoremehumainen. Humalointi on varsin aromikasta, tarjoillen greipin, aprikoosin, mangon ja kiivin makuja. Katkeruutta ei ole APA-tasoa enempää, mutta eipä runkokaan toisaalta enempää enää kannattelisikaan. Samasta syystä myös vahvuus lienee jätetty vain viiteen prosenttiin - runko ei taipuisi vahvempaan ilman viinaisuutta. Humalamehumainen meininki, sellainen normaali maltaisuus ja runko puuttuu. Hyvää, mutta jotain kuitenkin uupuu - siinä mielessä muistuttaa vähä-alkoholisia "humalamehuja", kuten Brewdogin Nanny Statea. Gluteenittomana vaihtoehtona hyvä ja uskoakseni melko ainutlaatuinenkin. Keliaakikkojen kannattaa ainakin testata, jotta saa kuvan miltä kunnon humalointi oluessa maistuu.

Yhteenveto

Maailman toistaiseksi parhain gluteeniton IPA?
ARVOSANA: 7½

3 kommenttia:

  1. Täytyykin hankkia pari tuollaista ja koittaa, jospa vilja-allergikkopuolisoni haluaisi kokeilla. Useimmat gluteenittomat oluet, joissa on siis se perinteinen merkki, eli tähkä kieltomerkin alla, aiheuttavat kuitenkin pientä allergiaa allergikoille. Keliaakikoille voi mennä ihan sujuvasti alas ilman mitään oireita. Kiitokset hyvästä vinkista!

    VastaaPoista
  2. Nappasin kokeilumielessä tämän tänään alkosta ja "humalamehu" on tosiaan aika osuva termi. Runko puuttuu ja sitä pyritään korvaamaan kovalla humaloinnilla, mikä ei omalla kohdalla oikein maistunut.

    VastaaPoista
  3. Fullerin Indian Pale Ale on svenssonien tekemien testien mukaan keliaakikoille käypänen IPA. Ei ainakaan itselleni aiheuta oireita, herkemmistä tiedä sanoa. Mutta hyvä, kun Alkoonkin jotain gluteenittomia oluita saadaan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.