Rinnakkainvertailu: Brewdog Ipa Is Dead Comet & Exp 366

0 kommenttia
 
Kesäloma paukahti päällensä ja sehän tarkoittaa sitä, että loputon rillaus on alkanut. Ensimmäiseksi lasiin päätyi Brewdogin IPA Is Dead 2014 -sarjan Comet ja EXP 366. Ipa Is Dead -sarjassa on kyse humalalajikkeista - kaikki sarjan oluet on pantu samalla mallaspohjalla, samalla hiivalla ja samalla tavalla, ainoastaan käytetty humalalajike muuttuu. Maistelin aiemmin videolla tämän neliosaisen sarjan kaksi muuta olutta, Amarillon ja Kohatun. 

Comet on  vanha jenkkiläinen lajike, jota on hiljattain alettu kasvattaa kaupallisesti uudelleen 40 vuoden tauon jälkeen. EXP 366 taas on uusi, vielä nimetön humalalajike, jota ollaan vasta kehittämässä. Toistaiseksi se kulkee virallisellä nimellä HBC Experimental 366. En muistaisi kumpaankaan näistä törmänneeni maistelu-urallani aiemmin. 

Molemmat oluet ovat siis 7,2% IPA-oluita - toinen on humaloitu 100% Cometilla ja toinen 100% EXP 366:lla.


Ulkonäkö on molemmissa sama, eikä se tässä oikeastaan kiinnostakaan.

Tuoksu:

Comet: Yrttinen, pellettimäinen ja ruohoinen tuoksu. Mentholimaista, runsaan humalaista tuntua, pihkaa, havua ja hieman passionhedelmää.

Exp 366: Ananasmainen, litsimäinen, mandariinimainen. Selvästi Cometia hedelmäisempi ja parempi tuoksu.

Maku: 

Comet: Havua, pihkaa, yrttisyyttä ja pitkä greippisen hapan loppu. Sitä pellettimäisyyttäkin maussa vilahtelee, mutta nyt yhdistän sen ennemminkin pihkaan ja havuihin kuin humalapellettiin. Mielikuvien leikkiä. Katkeruus on kova ja pureva. Pihka ja greippi kestävät jälkimaussa loputtomiin.

Exp 366: Pehmeämpi, aromaattisempi kuin Comet. Mandariinimaista ja anasmaista hedelmäisyyttä. Tuttu sitruksinen greippiveto loppu- ja jälkimaussa. Miellyttävämpi juoda kuin Comet. Katkero on pehmeämpi ja pidempi. Suutuntumakin on öljyisempi. 
 
Yhteenvetona voisi jälleen todeta maistelun olleen kotipanijan näkökulmasta varsin mielenkiintoinen, mutta nautiskelijan  näkökulmasta aika peruskauraa - nämä oluet kun eivät valitettavasti ole mitään IPA-tyylin riemujuhlaa, vaan varsin keskinkertaisia tyylinsä edustajia.

Jos joutuisin valitsemaan ottaisinko Reittausblogi IPAan Cometin vai EXP 366:n, niin ottaisin Citran. Tähän faktuaaliseen puujalkaan päättyyköön tämä vertailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.