Olutarvio: Haandbryggeriet Norse Porter

2 kommenttia
 

Norse Porter

Panimo: Haandbryggeriet, Norja
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Vinmonopolet

Norjassa on alkoholimonopoli, joka pyytää tästä oluesta 65,70 kruunua, eli about 8,20 euroa. Maksaisin tämän summan Alkolle tästä oluesta pari kertaa kuukaudessa, mikäli tuote vaan olisi myynnissä, sen verran hyvää tavaraa oli nimittäin tältä panimolta taas kerran. Alkossa panimon oluista on nähty Norwegian Wood ja viime vuoden jouluolutvalikoiman Nissefar, joista molemmat omaavat samoja piirteitä, eli ns. "talonmakua", kuin tämä Norse Porterkin. Jostain syystä tämä toimii erittäin hyvin yhteen omien makumieltymysteni kanssa - olut on hyvällä tavalla intensiivinen, raju ja metsäinen. Sopii erittäin hyvin lämpimässä kodassa tulen loimussa nautittavaksi. Olut on pantu jo marraskuussa 2012, eli ikääkin alkaa olemaan kohtalaisesti. Veljeni toi tämän pullon Norjasta heinäkuussa. 


Musta, hieman reunoiltaan valoa vasten rusehtava olut, jonka mokkainen vaahto on runsas tiivis ja pitsikäs. Oikein näyttävä kokonaisuus. Tuoksu on voimakkaan paahteinen, intensiivinen - kunnolla suolaa, lakua ja katkeraa tummaa suklaata. Maku on panimolle ominaisesti tietyllä tapaa alkukantainen, siten että siinä on katajaista ja havumetsäistä tuntumaa. Tumma suklaa on kuitenkin mauista dominoivin yhdessä lähes stoutmaisen kovan paahteisuuden kanssa. Katajanmarjaisuus ja havuisuus tulee hyvänä kakkosena ja sitten loppumaussa suolaisuutta. Kuivahko, kuohkea ja pehmeän hiilihappoinen kokonaisuus, jonka runko täyttää vaivatta keskitäyteläisen kriteerit ja ylikin. Oikein maukas ja miellyttävästi panimonmakuinen - tää vaan toimii mulle. Vielä jos olisi aavistuksen saanut savuisuuta kylkeen niin olisin jälleen kerran voinut lopettaa reittaamisen - maailman paras olut olisi löytynyt.

Yhteenveto

Erinomainen portteri!
ARVOSANA: 9+

2 kommenttia:

  1. Arkadian (kirosana?) erikoisvalikoimassa on Haandilta ollut myös ainakin Besterfaria, Dobbel Dose IPAa, Haandbakkia ja... Jotain yhtä ainakin vielä, mutta eipä juuri nyt mieleen tule. Kiinnostava panimo, mutta ainakin aikaisemmin ollut hieman ongelmia pullotuksen kanssa, kun pientä happamuutta ja ylimääräistä hiilihappoa alkanut hiipiä pulloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dobbel Dosen ostin aikanaan Arkadiasta itsekin kun satuin olemaan mestoilla. Se ei kovin erikoinen ollut, mutta nämä panimon tummemmat ovat olleet kautta linjan erittäin hyviä ja myös Fyr & Flamme IPA oli hekumallinen.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.