Kotiolutta: Rööperin Väkevä (Barley Wine)

0 kommenttia
 
Ohraakkeli blogia kirjoittava Kalle kävi puolestani maistelemassa Sinebrychoffin Two Tree Porteria taannoin Helsingissä. Maistelutilaisuudesta hän sai irtopullon mukaansa, jonka sitten toimitti minulle originaaliin vertailtavaksi. Samassa paketissa Rauman suuntaan kulkeutui näppärästi tämä Barley Wine tyyliä edustava Rööperin Väkevä, joka on valmistettu aika tarkalleen vuosi sitten Kallen kotipanimossa.

Olut oli Kallen ensimmäinen ns. "iso olut", eikä sen tekeminen ollut täysin vaivatonta. Loppujen lopuksi olut kävi lähes kolme kuukautta, ennen kuin se oli valmis pullotettavaksi n. 13.5% vahvuisena. Lisää oluen valmistuksesta voit lukea Kallen Ohraakkeli -blogista. Hiivana toimi Wyeast 1388 Strong Belgian Ale ja humalina Challenger sekä Hallerthau Hersbrucker.

Maistelin tämän lauantaina grillikodan lämmössä ja voin todeta sen olleen yksi parhaista tänä vuonna nauttimistani oluista ja samalla yksi parhaista koskaan. Kahden arvostetun olutmaan makuja onnistuneesti yhdistelevä kokonaisuus. Ei pöllömpi ensimmäiseksi isoksi olueksi...


Tumman rubiini, valoa vasten viininpunainen olut, joka hitaasti kerryttäen kasaa päälleen muutaman sentin vahvuisen vaahdon. Vaahto on suurimmaksi osaksi aika lyhytikäinen. Voimakas tuoksu on hyvin marjainen, belgimäisen mausteinen, hieman anismainen ja lämmittävä. Tuhti, karamellinen mallaspohja. Alkoholi huokuu, mutta ei erotu häiritsevän viinaisena, koska kokonaisuus on muutenkin niin jykevä. Hiivan belgityyliset käymisaromit ovat voimakkaasti esillä - olut on ehkä käynyt melko lämpimässä. Miellyttävä ja voimakas tuoksu. Olut on suussa täyteläistä, pehmeää ja nielaisun jälkeen mukavasti lämmittävää. Oikein maukas ja voimakas kokonaisuus. Maussa on alussa karamellimaista, hieman paahdetun sokerin oloista makeutta, joka sitten kääntyy marjaisen hedelmäiseen ja hieman belgimäiseen mausteisuuteen vahvojen Gouden Caroluksien tapaan. Sherrymäistä kuivahedelmää ja alkoholin lämpöä. Pureva katkero viipyilee suussa pitkään. Runko on niin tuhti, että alkoholisuus pysyy piilossa koko ajan. Kokonaisuus on brittityylinen, mutta mukavalla niiauksella vahvojen belgien suuntaan. Suutuntuma on todella täyteläinen ja pehmeähappoinen. Vahvuudesta huolimatta uskomattoman tasapanoinen. Olen aivan myyty. Parhaita maistamiani oluita. Olutmaailmasta tämä muistuttaa eniten North Coast Old Stock Alea, mutta hieman makeampana ja herkullisella belgitwistillä. Pitkä kypsytys on tehnyt tälle varmasti ainoastaan hyvää.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 9
  • Suutuntuma 5
  • Yleisvaikutelma 18
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 4
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 10
Kokonaispisteet: 44/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.