Olutarvio: Suomenlinnan Hoppe IPA

2 kommenttia
 

Hoppe IPA

Panimo: Suomenlinnan Panimo, Suomi (Helsinki)
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (4,18€ / 0,5l)

Hoppe on Alkon viimeisimpiä uutuusoluita. Oluesta panimon omin sanoin: 

Suomenlinnan Panimon Hoppe IPA (6,0 til-%) on kuivan hedelmäinen, kauniin punertava ja vahvasti humaloitu olut. Nimensä tämä juoma on saanut Fredrik Vilhelm Hoppen mukaan. Luutnantti Hoppe johti Suomenlinnassa linnoitustöitä Ehrensvärdin alaisuudessa. Hän toimi linnoitussuunnittelijana, piirtäjänä ja työnjohtajana. Ulkomaan matkoillaan hän ihastui vahvasti humaloituihin brittiläisiin oluttyyleihin ja tuotti niitä itselleen sekä ystävilleen Suomenlinnaan rakennustöitä vauhdittamaan. Osa linnoituksesta, kontregardi Hoppe, on saanut nimen hänen mukaansa. 

Varsin osuvasti tämä reilusti humaloitu olut on siis nimetty - humala (se kasvi) on englanniksi hop. Tätä ei kannata lähteä vertaamaan Beer Hunter'sin loisteliaaseen CCCCC IPAan sen enempää, sillä kyse on kuitenkin hyvin erityylisestä oluesta, vaikka molemmat asettuvatkin vaivatta samaan genreen. CCCCC oli niin jenkki kuin jenkki vaan voi olla ja tämä Hoppe on taas peribrittiläisen makuinen. Itselleni CCCCC maistui paremmin, mutta kysehän on tunnetusti makuasioista.


Mukavan kuparinen ja runsasvaahtoinen olut. Komeaa pitsiä lasin reunoilla. Tuoksu on hieman karamellinen ja kukkaisen sekä yrttisen humaloitu. Brittityylistä kuivaa puuta ja heinäisyyttä - kesäinen heinälato. Hedelmäisyyttä ei tuoksusta juurikaan bongaa, vaan näitä hienovaraisempia brittiaromeita. Tulee mieleen tymäkämmin humaloitu ESB, mikä ei ole huono asia. Maku on aluksi voimakkaan katkera ja hetken tuntuu jo ettei muuta tulisikaan, kunnes makeampi karamellimaltaan vivahde tulee rinnalle ja vie kuivaan bittermäiseen jälkimakuun. Aromikkuus on lähinnä hienovaraista kukkaisuutta ja purevaa yrttisyyttä - ei etelän hedelmiä. Aika suoraviivainen tapaus samaan tapaan kuin saman panimon Spithead Bitter, mutta tässä jälkimaussa nousee esiin vielä miellyttävää makeutta, joka on tuhdimman rungon aikaansaannoksia. Alkuperäinen brittiläinen IPA-suuntaus saattoi hyvin olla tämän kaltainen. Sopii Suomenlinnan brittityyliseen imagoon.

Yhteenveto

Britti-IPA ilman krumeluureja
ARVOSANA: 8

2 kommenttia:

  1. Veikkaanpa että koska 1700-luku oli kyseessä niin tämän oluen olisi voinut panna Burton Ale - nimikkeen ja tyylin alla jos hoppe jotain vahvoja voimakkaasti humaloituja MUKA toi Suomeen Englannista (lahde?)...mutta ipahan on muodikasta ja myy, historiasta viis. Historian mutkat suoriksi.

    VastaaPoista
  2. Oikein juotavaa. ;)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.