Kotiolutta: Forestriver Kinnonkartanon Katajainen Ansa

8 kommenttia
 
Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa! Tänään maistelussa omatekoinen imperial stout Katajainen Ansa, jonka panin tulemaan elokuun lopulla. Kypsymisaikaa on siis ollut jo kolmisen kuukautta. Oluessa on käytetty ruis- ja kaurahiutaleita, sekä katajaa sen verran, että vierre on valutettu katajapedin läpi. Tämä on kolmas kotiolueni ja omasta mielestäni selkeästi paras tähän astisista. Aiemmissa jokin osa-alue tuntui lyövän yli, mutta nyt on enemmän balanssia. Olen tätä muutamalle henkilölle ujuttanut maisteltavaksi ja ainakin toinen veljistäni on tykännyt oluesta paljonkin, vaikka se hänen näppäimistönsä tuhosikin... Tässä illan ratoksi arvio, jonka naputtelen Olutoppaan pisteytyksellä, samoin kuin muutkin hiljaittain kirjoittamani kotiolutarviot. Omaa tuotosta on vaikea arvostella, koska se on niin rakas, mutta yritetään nyt.





Katajainen Ansa
(Imperial Stout, 8,0%)

Täysin musta, läpinäkymätön ja öljyisen paksulla viskositeetilla lasiin kaatuva olut. Mokkaisen värinen vaahto on runsas ja höttöinen. Tuoksu on voimakas, siinä on runsaasti kauraisuutta, pehmeää paahdetta, sokerista kermakahvia ja alkoholin potkua. Lisäksi hiivan hedelmäisiä käymisestereitä ja aivan tuoksun lopussa myös kevyesti humalaa. Ruista ja katajaa en tästä pysty yksilöimään. Maku on makea, voimakkaan paahteinen, kermaisen pehmeä ja kaurainen. Humalointi on neulasmaista ja hieman greippistä, mutta kevyttä, eikä loppuun muodostu pientä nipistystä kummempaa katkeroa. Yleisilme jää hieman tahmaisen makeahkoksi. Alkoholi lämmittää, mutta viinaisuutta ei ole. Myös mausta on vaikea erottaa katajaa tai ruista. Suutuntuma on hieman yli keskitäyteläisen, pehmeä, maltillisen hiilihappoinen ja hieman suuta tahmaava. Lämmittävä ja tasapainoinen sekä virhemauton imperial stout, jossa makeus ja kaurainen pehmeys jyrää. Itse henkilökohtaisesti suosin kuivempia ja katkeroisempia imperial stouteja. Tulen pistämään muutaman pullon tätä syrjään vuosiksi, katsotaan miten käy, eli kehittyykö kuivemmaksi (kuten usein käy) ja säilyykö ylipäätään.

Sen verran olen tämän valmistamisen jälkeen oppinut, että uuteoluet yleensä jäävät hieman makeammiksi, koska sisältävät runsaasti myös käymiskelvottomia sokereita. Jatkossa on, kunhan aikaa jostain löytyy, ajatuksissa siirtyä ihan oikeaan oluenvalmistukseen eli täysmäskäykseen.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Voimakas, paahteinen, kermaisen kaurainen ja miellyttävän hedelmäinen.
  • Ulkonäkö 4 - Komea olut, kuten panijansakin, täysi vitonen jos vaahto säilyisi pidempään.
  • Maku 7 - Tuoksua hieman yksiulotteisempi ja omaan makuuni turhan makea
  • Suutuntuma 4 - Kermaisen pehmeä, miellyttävä, mutta voisi olla vielä täyteläisempi.
  • Yleisvaikutelma 15 - Kokonaisuutena hyvä ja tasapainoinen, ei virhemakuja. Imperial Oatmeal Stout?
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 3
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 38/50

8 kommenttia:

  1. Hienon etiketin olet ainakin vääntänyt! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattis! Mukavahan moisia on väkertää. Olut on tosiaan valmistettu Kinnonkartanolla, mutta se on etiketin taustalla häilyvästä komein pylväin varustetusta kartanosta poiketen aivan normaali rintamamiestalo :)

      Poista
  2. Tämä on sitä anti-olutkulttuuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla rahoilla mitä kotikaljoihisi menee niin voisit niilläkin tukea oikeita panimoita, se että saa kellarissa väsättyä olutta paljon ja halvalla ei tue olutkulttuuria.

      Nyt on annettava negatiivistä palautetta siitä että tämä blogi on mennyt huonompaan suuntaan kun tänne on viimeaikoina alkanut ilmestymään arvioita kotioluista. Se ei palvele lukijakuntaa.

      Poista
    2. Sehän juuri on olutkulttuuria kun valmistaa laadukasta olutta ja jakaa sen kavereiden kanssa. Ei kulttuuria mitata rahassa. Kaikilla jututtamillani panimomestareilla on homma lähtenyt kotoa kotioluiden väsäilyistä liikkeelle. Mikäs sen mukavampaa kuin maistella tulevien panimomestareiden tuotoksia.

      Minä en kirjoita lukijakuntaa palvellakseni, vaan kirjoitan sellaisista jutuista, jotka itseäni kiinnostavat. Kotiolutjuttuja on muuten luettu keskimäärin enemmän kuin satunnaisia olutarvoita, joten väitteesi on siinäkin mielessä väärä. Kotiolutbuumi on kasvussa, eikä ihme, jos nykyisen kaltainen alkoholipolitiikka jatkuu.

      Poista
  3. Miettinyt itsekin, että jos tekisin toisena (uuteoluena) Imperial Stout -tyylisen oluen. En ole uskonu että siitä tulisi mitenkään ihmeellistä, mutta jos kattoo teikäläisen setillä saatua olutta, niin pakkohan se on itekki kokeilla. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Uskoisin, että kaurahiutaleilla, vaikka niiden kanssa tavallaan munasinkin (ks. aiemmat kommentit), oli suuri vaikutus oluen makuun ja suutuntumaan. Sen verran pehmeää siitä tuli.

      Poista