Pienpanimo-uutuuksia ruokakauppohin

2 kommenttia
 
Kotimaiset pienpanimot ovat aktivoituneet kevääseen ja maitokauppoihinkin on alkanut tipahtelemaan uutuuksia. Pieni takatalven poikanen, joka tänään ainakin länsirannikkoa on piinannut lunta-sataa-ja-kaikkia-vituttaa tyylisesti, ei estänyt oluenmetsästysreissua paikallisesta Prismasta. Sieltä löytyikin etsimäni kolme uutuutta, jotka ovat Kievari Vehnänen, Keisari Kellariolut ja Kuohu Kristallivehnä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kievari Vehnänen on saksalaistyylinen suodattamaton vehnäolut, eli hefeweizen. Sitä on aiemmin ollut ravintolajakelussa ja Alkon tilausvalikoimassa hieman vahvempana versiona ja olen sen Reittausblogin alkuaikoina myös arvioinut blogiin. Vahvempi versio oli ainakin erinomainen, joten tämän "laimentaminen" maitokauppavahvuuteen oli panimolta varsin odotettu ratkaisu. Valitettavasti hinta, 3,74€/0,5l, on niin kova, ettei tästä kulutustavaraa pääse syntymään, vaikka maku olisikin vahvemman version tasoinen. Kritiikkiä on myös esitettävä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan markkinointiosastolle, sillä tämä uutuus tuli aivan puskista. Luin tästä eilen Olutoppaan foorumilta, jossa joku mainitsi löytäneensä tätä paikallisesta Prismasta. Panimon omat kotisivut eivät edes tunne ko. olutta, eikä tätä ole mitenkään rummutettu edes sosiaalisen median puolella. Internetissä mainostaminen on kuitenkin ilmaista (omilla kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa), joten ei voi kuin ihmetellä. Paljon markkinointipotentiaalia on jäänyt käyttämättä. 

Nokian Panimon Keisari Kellariolut, josta sain tietoa ennen julkaisua Keisari-tuoteperheen facebook-sivun kautta (kattokaa ny mallia siellä Laitilassa, ei se niin vaikeeta ole!), on suodattamaton pohjahiivaolut, eli lager. Hieman samaa tyyliä kuin Alkon 80v-juhlaolutvalikoimassa ollut Laitilan Kellariolut, mutta tämä on kuitenkin tummempi. Hinta oli normaalia Nokian edullista perustasoa, 2,55€/0,5l. Myös Nokian Panimon kotisivut tuntevat oluen (kattokaa ny mallia siellä Laitilassa, ei se niin vaikeeta ole!).

Mallaskosken Seinäjoella sijaitseva panimo on ehkä hieman tuntemattomampi, mutta yhtä lailla laadukkaita oluita puskeva panimo. Heidän uutuutensa on suodatettu vehnäolut, eli kristallweizen, jonka he ovat osuvasti suomentaneet Kristallivehnäksi. Suodatuksessa oluesta poistetaan hiiva, joka on oleellinen osa perusvehniksen, eli hefeweizenin makua, joten kristallweizen on ihan omanlaisensa tyyli. Tölkin kuvauksen mukaan tarjolla olisi rapeasti humaloitua vehnäolutta, jossa on käytetty Hallertauer Magnum, Cascade ja First Gold humalia. Jenkkihumala Cascade ja brittihumala First Gold eivät ole aivan sieltä perinteisemmästä päästä vehnäoluita ajatellen, joten tässä on selvästi haettu hieman uusia tuulia tähän genreen. Hinta tälle Mallaskosken tuotteelle Rauman Prismassa oli 2,85€/0,5l. Noottia myös Mallaskosken suuntaan, sillä sielläkin on kotisivut päivittämättä.

Myös Saimaan Juomatehtaalta on tulossa uutuusvehnis maitokauppoihin, se kantaa nimeä Marsalkka Luomuvehnä ja on hefeweizen tyylinen, eli suodattamaton vehnäolut. Sitä ei vielä tällä reissulla Prismasta löytynyt, eikä viereisestä Citymarketistakaan, mutta kyllä se sieltä lähiaikoina tulossa on. Tämä vallitseva vehnäolutbuumi johtunee Nokian Panimon Elowehnän hyvästä menestyksestä. Hienoa, että sille saadaan kilpailevia tuotteita rinnalle. Vielä kun joku haastaisi sen myös hinnalla...

On itseasiassa hieman nurinkurista, että isoimmalta pienpanimolta eli Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta tulee kaikkein kallein uutuus, mutta ehkä siellä luotetaan Kievari-brändin myyvän hinnasta huolimatta. Arviot näistä tulevat blogiin, kunhan saan maisteltua. Valtaisa on olutbloggarin taakka.

2 kommenttia:

  1. Tiedä olisko Kievarin tuore Vehnänen halvempi, jos siirtyisi pullosta tölkkiin, kuten humalainen ja retale. Ainakin näiden hinnat tippuivat paikallisessa tämän muutoksen myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, tölkki-Retalen ja Humalaisen hinnat paikallisessa 2,89€ / 0,5l.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.