Olutarvio: Grafenwalder Vehnäolut

22 kommenttia
 
Grafenwalder Vehnäolut
 • Panimo: Valmistettu Saksassa...
 • Maa: Saksa
 • Alkoholipitoisuus: 4,5
 • Saatavuus: Lidl (1,79€ / 0,5l tölkki)
 • Oluttyyli: Hefeweizen

Lidl, tuo saksalaislähtöinen kauppaketju, joka veikeästi haastaa S- ja K-ryhmien kotoisen duopolimme, on lisännyt olutvalikoimaansa saksalaistyylisen vehnäoluen, eli hefeweizenin. Vehnikset kuuluvat suosikkityyleihini, joten tämä on tervetullut uutuus. Oluen tuotemerkki on Lidlin oma Grafenwalder ja se on valmistettu Saksassa. Tarkempaa panimoa ei missään mainita. Ilmeisesti homma toimii niin, että panimo vaihtelee aina halvimman tarjouksen mukaan, eli Lidl ostaa oluen sieltä mistä halvimmalla saa. Se on heidän toimintatapansa ja kuuluu konseptiin, eikä siinä mitään. Hinta on maitokaupasta saatavia vehniksiä hieman halvempi, 1,79€ / 0,5-litraa. Lähimpinä haastajina ovat Kaiserdom Hefe-Weißbier 1,99-2,19€ / 0,5-litraa ja oma suosikkini Nokian Keisari Elowehnä 2,39-2,49€ / 0,5-litraa. Lue arvio alta.Vehnislasiin kaatuu oranssihtavan kellertävää ja suodattamattomuudesta johtuen sameaa olutta, jonka vaahto on vehnäoluelle tyypillisesti mittava. Suurin osa vaahdosta laskee melko nopeasti, mutta pieni tiivis kerros jää oluen pintaa koristamaan pidemmäksi aikaa. Saksalaisen vehnäoluen tuoksussa on yleensä banaania, purukumia ja sitruunaa. Tästä Grafenwalderistakin nuo elementit löytyvät, sitruuna ja purukumi ovat banaaniin verrattuna hieman voimakkaammin esillä ja lisäksi tuoksussa on hieman hiivaa ja vehnäistä maltaisuutta. Lupaava, aivan normaalilla tavalla herkullinen vehnäoluen tuoksu. Maku on aluksi hieman happaman vehnäinen, mutta kääntyy nopeasti hieman makean sitruunaiseen ja purukumimaiseen suuntaan. Jälkimaku jää todella ontoksi, hyvän alun jälkeen maku loppuu ikään kuin kesken ja kun suutuntumakin on vetisen kevyt, niin nielaisun jälkeen tuntuu enemmän siltä, että olisi juuri ottanut siemauksen hiilihapotettua lähdevettä eikä vehnäolutta. Tuoksu ja maun alku täyttivät perushyvän vehniksen mitat, mutta jälkimaku ja suutuntuma mielestäni eivät.

Kulutusvehniksenäni pysyy edelleen Nokian Panimon mainio Keisari Elowehnä, joka saanee tässä maaliskuun aikana kilpailijakseen Saimaan Panimon Marsalkka Luomuvehnän. Kannatan muutenkin mieluummin kotimaista pienpanimoa kasvottoman saksalaispanimon sijaan, vaikka hinta onkin hieman korkeampi, eikä tässä tapauksessa tarvi edes miettiä, sillä Elowehnä on laadullisesti selvästi parempaa tasoa kuin tämä Grafenwalder. Hienoa silti, että Lidl toi tällaisenkin oluen valikoimiinsa, josko tämä käännyttäisi edes pari tätä vahingossa kokeilevaa karhumiestä maukkaampien oluiden pariin.

Yhteenveto: Lupaavan alun jälkeen vaisuksi jäävä hefeweizen.
Nautintasuositukset: 8-10 asteisena vehnäolutlasista.
ARVOSANA: 6½

  22 kommenttia:

  1. Näin itsekkin kyseisen oluen kaupassa ja pari tölkkiä lähti samantien maisteltavaksi iltaa varten. Hyvä lisävalikoima perus oluitten lisäksi, minkä hinta ei ole ainakaan liian korkea.

   VastaaPoista
  2. Kaadoin juuri Lidlin vehnäsen lasiin, ja kyllä itse pidän tästä enemmän kuin Elowehnästä. Suomen Liiteristähän sai ehkä 4-5 vuotta sitten vehnäolutta myöskin, oliko Grafu nimellä, sitä en muista. On tullut painostettua itse asiassa Lidlin puhelinpalvelua siihen mallin , että näköjään kyllästyivät puheluihin ja laittoivat vehnän myyntilistalle. Sama juttu muuten Palm oluen kanssa Kaislassa. Kinusin aikani, ottivat testihanaan, kavereita paikkalle maistelemaan, nykyään vakio kamaa. Ei muuten ole Belgiassakaan Palm ihan joka kaupan valikoimissa, vrt. Jupiler. Juu, ja Kaiserdomin hakkaa tämä 6-1.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Otan oikeuden olla asiasta eri mieltä. Nämä on niitä kuuluisia makuasioita. Tuoksu ja maun alku olivat toki hyviä, mutta siitä eteenpäin ei vakuuttanut. Hyvä kuitenkin, että maistuu ja voisihan tuota itsekin kesäkuumalla maistaa uudestaan.

    Poista
   2. Ennemmin sitä laimeaa ja vetistä grafenwalderia juo kuin että kaataisin kurkusta alas nokialaista likavettä. ;)

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012032915392539_uu.shtml

    Poista
   3. Menee vähän saivartelun puolelle, mutta menköön nyt. Kyllä ne siellä Nokiallakin, kuten varmasti lähes kaikissa muissakin maailman panimoissa, testaavat käyttämänsä veden ja valmistamansa oluet ihan päivittäin. En usko, että huonoa tavaraa voi millään päästä myyntiin asti. Vuoden 2007 vesikriisin aikana hävittivät 20000 litraa olutta, vaikka olivatkin kokoajan saaneet puhdasta vettä.

    Tällä viikolla tosin jää Elowehnät ostamatta, sillä Alkoon on tullut uusi venäläinen Baltika vehnäolut. Olen maistanut sitä jo aiemmin ja oli hyvää. Arvio tulossa vkolopun aikana myös tänne blogiin.

    Poista
   4. Olet unohtanut mainita elowehnän kumisesta ja muovisesta mausta joka pilaa makunautinnon ja laskee pisteitä huomattavasti, kyllä tämä grafenwalder on paljon miellyttävämpi juotava kuin muovinen elowehnä.
    Ylistät hiukan liikaa tätä elowehnää ja selvää kotiinpäinvetoa havaittavissa.

    Poista
   5. Millä tavalla havaitset selvää kotiinpäinvetoa? Ei minulla ole mitään kontakteja Nokian Panimoon. Minä pidän Elowehnästä enemmän, koska se maistuu mielestäni paremmalle. Ei siinä mitään sen ihmeellisempää ole.

    Olisin kovin onnellinen, jos Grafenwalder sopisi omaan makuuni paremmin kuin esim. Elowehnä, sehän säästäisi kukkaroa. Valitettavasti nyt näin ei ole.

    Poista
   6. Pisti vaan silmään kun kotimaisuus saa niin paljon plussaa.
    Olit antanut grafenwalderille 25 pistettä ja 4,7% elowehnälle 36 pistettä, kun ottaa huomioon elowehnän muovisuuden, niin en näe mitenkään noin suurta piste-eroa näiden välillä, puhutaan pisteissä mielestäni samantasoisista oluista.

    Poista
   7. Jep, Olutoppaassa olen antanut Elowehnälle kaksi vuotta sitten 36/50 pistettä. Sen jälkeen on "jokunen" vehnis tullut maistettua lisääkin ja pistemäärä tuntuu edelleen sopivalta. Muovisuutta en ole Elowehnässä havainnut. Meillä on vaan erilainen maku ja sen takia onkin hyvä, että eri vaihtoehtoja on saatavilla.

    Poista
   8. Piti ottaa eilen uudestaan maisteltavaksi tuo 4,7% elowehnä kun olet sitä niin paljon hehkuttanut.
    Elowehnä on todella tunkkaisen ja muovisen oloinen, ei lainkaan raikkautta, jää epämiellyttävä jälkimaku suuhun.
    Grafenwalder ja Kaiserdom ovat halvempia ja maultaan huomattavasti parempia vehnäoluita kuin Elowehnä.
    Saa jäädä Elowehnät jatkossa kaupan hyllyyn.

    Poista
   9. Miksi et julkaissut asiallista viestiäni jossa kerroin mielipiteeni juotuani elowehnän?
    Et siis halua että joku on eri mieltä oluen arvioinnista sinun kanssa vai onko syy Nokian Panimon suosimisessa?

    Poista
   10. En päivystä tietokoneella koko päivää odotellen kommentteja blogiin. Mitä tulee noihin vehniksiin, niin makuasioita.

    Poista
  3. Kaiserdom vie voiton jolla on paras hintalaatusuhde näistä kolmesta edullisimmasta.

   VastaaPoista
  4. Sinä Anonyymisti kirjoitteleva tunnut kovin tyrkyttävän ja hypettävän kaikkea halpaa. Miksi kaikkien pitäisi siitä Lidlin kuravedestä pitää? Olen itsekin juonut sekä Kaiserdomin, Lidlin ja Elowehnän ja kyllä Elowehnä vie OMASTA MIELESTÄ voiton kevyesti näistä kolmesta. Ei se Lidlinkään vehnis mitään huonoa ole, mutta kyllä se Nokialainen vaan paremmalta maistuu, sille ei yksinkertaisesti voi mitään.
   Koittaisit nyt vain hyväksyä se, että ihmiset pitävät eri asioista. Piste.

   VastaaPoista
  5. Maistelin eilen pitkästä aikaa yhden tällaisen ja oli parempi kuin muistin. Piti nostaa olutoppaassa pisteitä 25 -> 30. Reittausblogissa se tarkottaisi sellaista 6½ -> 7+.

   VastaaPoista
  6. Nostit 5 pistettä, kun maistuikin paremmalta kuin muistit. Joopa joo.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Niin, olut maistui 30 pisteen arvoiselta, joten annoin sille 30 pistettä. Onko siinä joku ongelma?

    Poista
  7. Ongelma on se, ettet uskalla olla rohkeasti eri mieltä arvioissasi. Vähän kriittisempää otetta, kiitos.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Eri mieltä itseni kanssa? Jos olut maistuu 30 pisteen arvoiselta, oli se sitten Grafenwalder tai ei, niin kyllä minä annan sille 30 pistettä.

    Poista
   2. Herr anonyymi taisi ymmärtää asian nyt "hieman" väärin :)

    Poista
  8. Anonyymi taitaa olla paikallisen lidlin työntekijä.

   VastaaPoista
  9. Oisko jatkettu Litlin vissyllä jotain vahvempaa tavaraa, no prosentit pysyy piilossa, menee melkein 3,5% "demaribissen" makuiseksi. Kun sanotaan että sakujen vehniksiin ei saa laittaa sitruunaa niin tähän Litin tuotteesseen sitä vois lorauttaa, niin tois makua.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.