Olutarvio: Svaneke Vårhare

2 kommenttia
 
Braunschweigilainen citykani rentoutuu (kuva: J. Metsäjoki)

Vårhare

Panimo: Svaneke Bryghus, Tanska
Oluttyyli:Saison
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Alko (6,41€ / 0,5l)

Taskulamppua vasten tarkasteltuna, sameaa on.
Vårhare eli kevätjänis on tanskalaisen Svaneken pääsiäissesonkiin panema Saison-tyylinen olut. Saison on belgialainen oluttyyli, josta voit lukea enemmän olutwikistä. Svaneken oluet ovat Alkon maahantuomia ja siksipä niitä onkin nähty viimeisen vuoden aikana ainakin viisi kappaletta Alkon vakiovalikoimassa. Yleensä ne ovat olleet varsin kelvollisia, mutta eivät erityisen hyviä ja kun hinnatkin ovat kovat, niin eipä ole tullut niitä osteltua, paitsi aina se yksi "pakollinen". Poikkeuksena panimon jouluolut, Jule Spektakel, joka oli erinomainen. Tämä olut on suodattamaton ja pullossa jälkikäyvä ja pullon pohjalla näkyykin reilusti hiivaa. Lisäksi olut näyttää jo pullossa hyvin samealta, joka minun mielestäni on hyvä merkki. Kyseessä ei ollut ns. chill haze, sillä se näytti samalta huoneenlämpöisenäkin. Jäniksiä ei tiettävästi ole vahingoitettu tätä olutta valmistettaessa.


Näyttävän näköinen olut! Todella samea, kauniin oranssinen ja mukavasti vaahtoava. Pippurisen mausteinen, hiivainen ja ruohoisen sekä yrttisen humaloitu tuoksu kumartaa belgian suuntaan, kuten tyylistä saattoi olettaakin. Lisäksi löytyy aprikoosista, appelsiinista ja kypsän banaanista hedelmäisyyttä. Banaanisuus saa aikaan vehnäolutmaisia fiiliksiä. Maku on aluksi melko pehmeä, siinä on makeahkoa kypsää banaanisuutta, appelsiinia ja hieman sitruksisuutta sekä kosolti mausteista hiivaisuutta. Lopussa kuvioihin astelee melko runsas ruohoinen ja yrttinen humalointi, joka pyyhkäisee kevyen makeuden nopeasti pois tieltään jättäen jälkeensä kuivan, hieman happaman, mausteisen ja pitkän jälkimaun. Keskitäyteläinen suutuntuma on melko maltillisen hiilihappoinen, vaikka aluksi tuntuukin hieman vaahtoavalta suussa. Hyvää kamaa!

Yhteenveto

Mainio, monimuotoinen saison. 
ARVOSANA: 8½

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia erinomaisista arvioista, jos osaisin omia aistimuksiani sanoiksi pukea niin vastaisivat esimerkiksi tämän ja Stadin Amber Lagerin (#422) kohdalla varmasti hyvin pitkälle sinun kirjoittamaasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Itsekin luin pitkään toisten arvioita, ennen kuin tohdin aloittaa omien kirjoittamisen. Alkuun pääsee yksinkertaisesti luettelemalla paperille eri tuoksuja ja makuja mitä löytää ja ihan omaksi ilokseen.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.