Hartwall vastaa: Samaa olutta eri etiketillä?

6 kommenttia
 


Panimojätti Heinekenin omistama Hartwall julkaisi maaliskuun alussa uuden Lapin Kulta Arctic Malt tuotemerkin, jonka alla on julkaistu kaksi olutta, Arctic Malt Pils ja Arctic Malt Dark. Kantavana ideana tuotemerkin oluissa on ns. lähiohra, jonka viljelijä on jäljitettävissä netin kautta tölkistä löytyvän koodin avulla. 

Netin keskustelupalstoilla huomattiin nopeasti, että uutuusolut Arctic Malt Pilsin speksit (alkoholipitoisuus, kantavierre, väri, katkerot jne.) ovat täysin samat kuin panimon 1836 Classic Gourmet Vaalealla. 

Molempien oluiden speksit ovat:

Alkoholipitoisuus til-% 4,6
Kantavierre p-%  10,7
Väri EBC 9
Katkerot EBU 25
Energiaa kJ / kcal per 100 ml 170 kJ / 40 kcal
Hiilihydraatteja g per 100 ml 3
Proteiineja g per 100 ml 0,4
Rasvaa g per 100 ml 0

Tämähän luonnollisesti herättää epäilyksen, että kyseessä on täysin sama olut, mutta eri nimellä, erilaisessa pakkauksessa ja erilaisella hinnalla. Eli sama suomeksi: haiskahtaa vahvasti kusetukselta! Tätähän oli tietysti kysyttävä suoraan panimolta, vastaus alla:

Hartwall vastaa:

Hei Harri.
Kiitos yhteydenotostasi ja kiinnostuksestasi tuotteitamme kohtaan.
Tiedustelin asiaa vielä panimomestariltamme.
Hän kommentoi asiaa näin: "Molemmat ovat vaaleita Pils tyypin oluita, joten
niissä on samankaltaisuutta. Suurimmat erot oluiden välillä tulevat,
lähimaltaan lisäksi, humaloinnista."
Toivottavasti tämä hiukan selvensi asiaa.
Haluan kiittää Sinua vielä yhteydenotostasi ja toivottaa oikein mukavaa
kevättä.

Aurinkoisin terveisin

Nimi Muutettu
kuluttajaneuvoja
Consumer adviser

Oy Hartwall Ab
Hartwall siis kieltää oluiden olevan samat ja ehkä niissä onkin käytetty eri humalalajiketta tai lajikkeita, mutta ei tätä kovin innovatiivisena uutuutena silti voi pitää. Lopullinen tuomio on tulossa makuvertailun muodossa, kunhan saan ko. oluet käsiini. Ei näin Hartwall, ei näin.
 

6 kommenttia:

 1. Ja kun Hartwall viimeinkin lähtee single hop buumiin.. =D

  VastaaPoista
 2. Tee niistä seitsemästä kotimaisesta tunnetuimmasta bulkkioluesta sokkotesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että tuosta saisi paljoa irti sokkotestinä. En ainakaan osaisi tunnistaa niitä, koska en juo niitä muutenkaan. Rinnakkainvertailu ihan merkit näkyvillä olisi eri juttu, mutta ei siitäkään varmaan paljoa irti saisi, sillä mahdolliset makuerot taitavat olla melko olemattomia.

   Poista
  2. Bulkki sopii hyvin saunaan jäähdyttelyjuomaksi, saunassa menee kalliimmat laatuoluet hukkaan.

   Poista
 3. Tuli itse tehtyä vertailu tämän kirjoituksen innoittamana, jos eivät sama olut ole niin ovat kyllä todella lähellä toisiaan. Testausta vaikeuttivat tällä kertaa hieman nuhan turruttamat aistit ja se että Pils oli suhteellisen tuoretta kun taas Gourmet näköjään jo kaupasta haettaessa pari päivää päiväyksen yli. Ja ei toimi edes tuo tuotantotilan selvittäminen Arctic Maltissa kun eivät ole saaneet kyseisen tilan tietoja vielä nettisivuille laitettua. Jään odottamaan blogistin kertomaa totuutta asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei se sen kummempi totuus ole kuin kenenkään muunkaan. Tuo tuoreus saattaa tosiaan vaikuttaa ja paljonkin, sillä humalointi kärsii oluen vanhetessa ensimmäisenä. Jos näiden lähestulkoon ainut ero tosiaan on tuo käytetty humala(uute?)?

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.