Rinnakkainvertailu: Lapin Kulta Jouluolut Luomu ja Sinebrychoff Jouluolut

0 kommenttia
 
Alkon jouluoluet ovat tulleet myymälöiden tilattaviksi tänään ja niitä saattaa löytyä hyllystäkin jo loppuviikolla. Sitä ennen ehdin mainiosti tsekkaamaan isoimpien kotimaisten maitokauppavahvuiset jouluoluet. Hartwallin Lapin Kulta Jouluolut on tänä vuonna muodikkaasti luomua ja Sinebrychoff taasen ratsastaa lähiruoka-trendin aallonharjalla tarjoamalla lähiolutta. Heidän ohramaltaansa on kotimaisilta kasvattajilta, jotka on etiketissä mainittu oikein nimellä. Luomu on kiva ja mikä ettei lähiohrakin, mutta oluen maailmakin on usein varsin raadollinen - vain maku ratkaisee.

Molemmat oluista ovat 4,6% vahvuisia ja ne on niputettu olutarviosivuilla genreen Wieniläistyylinen lager. Lapin Kulta vaikuttaa etiketin perusteella täysmallasoluelta, mutta Sinebrychoffissa on valitettavasti käytetty lisäksi ohratärkkelystä. Lapin Kullan resepti vaikuttaisi etukäteen olevan uusi ja Sinebrychoffin taasen sama kuin viime vuonna, mutta tosiaan lähiohralla. Jatkossa käytän oluista nimityksiä Lappari ja Koff. Kaadoin oluet lähes jääkaappikylmänä rinnakkain laseihin.Ulkonäkö:
Ulkoisesti oluet muistuttavat suorastaan hämmentävän paljon toisiaan. Lapparin vaahto on hieman tiiviimpi ja jättää hieman enemmän pitsikuviota lasin reunoihin laskiessaan, mutta muuten ei eroja ole. Molemmissa tumman ruskea väri ja suoraan lasiin ilman mitään kallistuksia kaadettaessa vaahtoakin muodostuu mukavasti.

Tuoksu:
Lapparin tuoksu on Koffia humaloidumpi ja sen mallaspohja on hieman paahteisempi. Koffin maltaisuus on hieman saippuaista, mutta siinä on hienoisesti suklaisuutta, joka taas Lapparista uupuu. Molemmista puuttuu aromikkuus ja tietynlainen lennokkuus täysin. Varsin neutraalia kamaa, mikä toki oli odotettavissakin. 

Maku:
Molemmat ovat hieman makeita ja kevyesti paahteisen maltaisia, Lapparissa lisäksi kevyesti toffeisuutta/karamellisuutta. Koff tarjoaa tuoksunsa tavoin hieman suklaisuutta makuunkin, kun taas Lappari luottaa ronskimpaan humalointiin, joka liikkuu ruohoisuus-yrttisyys akselilla. Koff on myös Lapparia pehmeämpi, mutta häviää maun voimakkuudessa. Lappariin ilmeistyi lämmettyään hieman karkeaa, raakaa otetta.

Suutuntuma:
Lapin Kulta on selvästi täyteläisempi ja matalahiilihappoisempi kuin Koff, mutta hieman karkea. Koff on pehmeämpi ja helpommin nautittava, mutta ikävän ohut. Ei hurrattavaa kummallakaan tällä osastolla.

Kokonaisuus:
Lapparissa on hieman enemmän makua ja sen humaloinnissa on otettu askel oikeaan suuntaan. Koff on taasen kaikinpuolin pliisumpi, mutta saa plussaa hienoisesta suklaisuudestaan. Lapparin nautittavuutta verottaa karkeus ja Koffin nautittavuutta ohkaisuus sekä maussa, että suutuntumassa. Kokonaisuutena varsin neutraaleja oluita molemmat. En osaa näitä paremmuusjärjestykseen pistää, eikä oikeastaan ole tarviskaan, sillä en suosittele rahoja näihin haaskaamaan. Voit huoletta skipata nämä ja panostaa parempiin.

Alkon jouluoluista lisää sitä mukaa kun niitä lasiini päätyy, pysykää kanavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.