Olutarvio: Sierra Nevada Bigfoot 2011

1 kommenttia
 
Bigfoot

Yhdysvaltalaista ohraviiniä tarjolla tänään. Sierra Nevadan Bigfoot vaikuttaisi lähes joka vuotiselta tuttavuudelta Alko Arkadian erikoisvalikoimassa. Valitettavasti tuotetta ei ole vakiovalikoiman puolella nähty, joten Helsinki ja Arkadian Alko on ainut paikka josta tätä voi mukaansa ostaa. Oma pulloni on ulkomailta hankittu, joten siitä ei ole verotuloja Suomeen toimitettu senttiäkään, syytän monopolia ja EU:n suurinta alkoholiveroa. Kyseessä on jenkkityylinen, eli voimakkaasti humaloitu, barley wine tyylinen olut. Katkerohumalointi on hoidettu Chinook-lajikkeella, aromiin on käytetty Cascadea ja Centennialia ja lisäksi olut on kuivahumaloitu käyttäen kaikkia kolmea aiemmin mainittua. Olen tätä maistanut ennenkin, viime kerrasta on tosin kaksi vuotta aikaa, mutta silloin totesin tämän loistavaksi olueksi. Pullon parasta ennen on 07/01/12, epäilisin että pullotus on tapahtunut vuotta aiemmin, koska tämähän on kausiolut ja etiketissä on teksti 2011. Ikää siis rapiat 10 kk. Tietojeni mukaan tämä sopii hyvin myös ikäännytettäväksi, jolloin voimakas 90 IBU:n humalointi siirtyy taka-alalle, hedelmäisyys korostuu ja yleisilme muuttuu kuivemmaksi. Olut on pullossa jälkikäyvä, eli pullossa on hiivaa. Hiiva on useimmiten, ellei pulloa ole heiluteltu, kasaantunut pullon pohjalle. Kaadoin oluen aluksi ilman hiivoja, se on yleensä se suositus josta kannattaa lähteä liikkeelle. 


Lasissa on herkullisen näköistä, punertavan mahonkista ja melko runsaasti vaahtoavaa olutta. Tuoksu on todella voimakas, siinä maltaan karamellinen makeus, jenkkihumalan sitrushedelmäisyys ja alkoholin potku leikittelevät keskenään kutsuen, suorastaan kosien, nauttijaa nostamaan lasin huulilleen. Matalahiilihappoinen, erittäin täyteläinen, pehmeä... Mmmm... aluksi huomio kiinnittyy hienoon suutuntumaan. Maku on makea, runsaan karamellimaltainen ja voimakkaasti sitrushedelmäisen humaloitu. Humalointi on sekä aromaattisen hedelmäistä, greippisen hapanta, että katkeraa ja se tasoittaa makeuden hienosti. Alkoholi lämmittää taustalla mukavasti. Tämä onkin ehdottomasti parhaiten talvikauteen sopiva olut. Ehkä maultaan hieman suoraviivainen, mutta kokonaisuutena erittäin toimiva kuten Sierra Nevadan oluet yleensäkin ja se suutuntuma... se on jumalainen. Hiivasakan lisääminen pullon pohjalta oluen joukkoon pehmentää humalointia jonkin verran, mutta ei muuten suuremmin vaikuta oluen makuun. Kiitettävää arvosanaa pukkaa jälleen, suositteluni!

Yhteenveto: Erittäin voimakkaasti humaloitu ja erittäin täyteläinen barley wine.
Nautintasuositukset: Hieman viilennettynä pitkään nauttien.

 ARVOSANA: 9

  1 kommentti:

  1. "Oma pulloni on ulkomailta hankittu, joten siitä ei ole verotuloja Suomeen toimitettu senttiäkään, syytän monopolia ja EU:n suurinta alkoholiveroa. "

   Lievää kuittailua! Siitäs saivat!

   ---DeGarre

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.