Kirja: Randy Mosher - Tasting Beer

3 kommenttia
 
Aloitan tämän kirja-arvion kertomalla heti kärkeen, että kyseessä on erinomainen kirja. Vankan kotiolut- ja oluttuomarointitaustan omaava Randy Mosher on ottanut tarkoituksekseen kirjoittaa oluesta mahdollisimman kattavan all-around opuksen ja sellainen tässä käsissä onkin. Nimi, Tasting Beer, onkin hieman harhaanjohtava jos sitä peilaa sisältöön. Kyllä tässä maistelustakin hyvin laajasti kirjoitetaan, mutta omat kappaleensa on myös mm. oluen historialla, oluen valmistuksella, oluen nauttimisella, oluttyyleillä sekä ruuan ja oluen yhdistämisellä. Itse oluen maistelusta ja oluiden mauista kertova osuus oli itselleni tämän kirjan selkeästi parasta antia. Mosher kertoo tarkasti millä tavoin eri raaka-aineet vaikuttavat oluen ominaisuuksiin, mitä ovat virhemaut, mistä ne johtuvat ja niin edelleen. Seikkaperäisesti kerrotaan myös miten suun eri osat maistavat mitäkin makuja ja miten maistelutaitoja voi kehittää. Hyvin yleishyödyllinen kaikille oluesta nauttiville on myös kappale oluiden oikeaoppisesta nauttimisesta. Kirja on selkeästi taitettu,  kuvitus on runsasta ja asiaa tarkentavia tai syventäviä tietolaatikkoja/"faktaruutuja" viljellään runsaasti. Tämä on tullut poimittua kirjahyllystä useaan kertaan vielä ensimmäisen lukukerran jälkeenkin ihan vaan huvin vuoksi selailuun tai jonkun tietyn asian tsekkaamiseen. En voi varmaksi väittää, mutta uskoakseni tässä on yksi parhaista "yleiskirjoista", joita oluesta on kirjoitettu. Suosittelen. 

Suomenkielistä painosta ei ole, mutta englanninkielisen löytää vaikka Amazonista tai Play:stä.

3 kommenttia:

 1. Lopeta näiden kirja-arvoiden tekeminen, tai arvioi edes huonompia opuksia! Sait minut taas ostamaan uuden olutkirjan...

  -Brettanomyces

  VastaaPoista
 2. Jokos sulla on Good Beer Guide Belgiumin uusin painos? Jos ei niin pistä tilaukseen nyt etukäteen, ei tarvi sitten syytellä :)

  VastaaPoista
 3. Itse hommasin Mosherin Radical Brewingin aikoja sitten ja selailen sitä edelleen usein. Kotikokille ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, jonka kuvaukset jo kauan sitten kuolleista oluttyyleitä modernisoituine versioineen kiinnostavat varmasti ketä tahansa olutnörttiä. Mosherin rento kirjoitustyyli toimii ja huumoriakin on saatu reippaasti mukaan. Erityisesti historiallisen anekdootit ovat aika huvittavia.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.