Alkon jouluoluet 2011

6 kommenttia
 
Olutoppaan foorumilta löytyi lista Alkon tämän vuoden jouluoluista. Kokonaisuudessaan tämän vuoden jouluolutvalikoimaan kuuluu 23 eri olutta. Alla oluet listattuna lyhyiden mielipiteiden kera. Oluen nimessä on linkki oluen sivulle olutoppaaseen tai ratebeeriin, mikäli olutoppaassa ei vielä sivua ole. Hinnoista ei vielä ole tietoa.

6,5% Savuolut. Yksinkertaisesti maailman paras savuolut maailman parhaalta savuoluihin keskittyvältä panimolta. Menneiltä vuosilta tuttu olut, jonka mielellään näkee joka vuosi jouluolutvalikoimassa. Alkon vakiovalikoimasta saa parhaillaankin panimon Märzeniä, joka kannattaa myös tsekata. Savuoluet sopivat hyvin esim. savujuuston ja savukinkun kavereiksi.

Linkki vie tässä tapauksessa Anchorin kotisivuille. En tiedä onko tässä kyseessä samankaltainen olut kuin viime vuonna valikoimassa ollut Anchor Our Special Ale, joka oli mausteilla höystetty. Hyvä panimo, joten tämä tulee ehdottomasti kokeiltua ensimmäisten joukossa. 

Vehnispanimoiden kunkku
Tymäkkä 12% Eisbock vehnäolutpanimoiden kunkulta Schneider-Weisselta. Kellaristani löytyy 2008, 2009 ja muistaakseni myös 2010 vuoden versiot, joten tästähän on kehkeytymässä kunnon rinnakkainmaistelu. Siihen pitää tosin saada kaveri tai kaksi mukaan. Sen ei pitäisi olla ongelma, jos oluen laatua käytetään mittarina. Erinomainen olut.

7,1% Weizenbock. Viime vuonna tämä ei valikoimassa ollut, mutta edellisvuonna oli. Herkullinen talvivehnä vehnäoluiden ystäville, muut älkööt vaivautuko (jääpähän enemmän minulle...)

6,7% Doppelbock, jota toivoin tänäkin vuonna valikoimaan. Erinomainen nestemäinen mallaslimppu. Viime vuonna selvisi, että tämä on sama olut kuin Ayinger Celebrator, josta panin blogauttaen olutarvion. Tsekkaa se tästä linkistä.

Uusi tuttavuus minulle. Kyseessä on ratebeerin perusteella varsin keskinkertainen 5,6% talvivehnis. Vehniksien ystävänä tulen tämänkin kokeilemaan. 

Viime vuoden jouluolutvalikoimasta tuttu 5,3% brittiolut. Ei ole jäänyt oikein mitään muistikuvaa viime vuodelta tämän suhteen ja se ei yleensä ole hyvä merkki. Hyvät oluet tuppaavat jäämään mieleen. Olutoppaassa olen viime vuonna antanut tälle 32/50 pistettä, joka tarkoittaa keskivertoa.

Uusi tuttavuus minulle. Ratebeerin perusteella surkeahko 5,5% premium lager. Tullee maistettua yksi pullo ihan sen vuoksi että saa yhden merkinnän lisää listaan. Vaalea lager, olkoon miten premium tahansa, ei mielestäni sovi talviolueksi.

Linkki vie Kievari Savuruiksen olutopas-sivulle. Talvi Savuruis lienee hieman talvisempi variaatio tästä minulle ennen maistamattomasta oluesta. Mielenkiinnolla testiin.
Liefmans Cuvée Brut

Viime vuodelta tuttu punaiseen kääröön pakattu pullo. Itse pidin tästä makeutetusta kirsikkaoluesta. Tätä kannattaa maistattaa oluista pitämättömille tutuille tai "Karhu-mies"-kavereille. Muutama pullo löytyy kellaristakin rinnakkainvertailtavaksi tuoreemman erän kanssa. Tsekkaa blogijuttuni viime vuodelta tästä linkistä.

7,3% suomalainen pienpanimo-olut. Viime vuodelta tuttu, varsin herkullinen olut, joka on katajainen ja humalainen. 

8% talven sesonkiolut. En ole tätä ennen maistanut, mutta Mikkelleriltä on lupa odottaa laatua. Pantu Belgiassa De Proefilla.

Linkki vie oluen viime vuotisen version sivuilla. Santa's Little Helper on ollut valikoimissa kahtena aiempanakin vuotena, mutta sen resepti vaihtelee vuosittain. 2009 ja 2010 versiot olivat keskenään varsin erilaisia, 2009 versio on jäänyt mieleen todella huikean humalaisena pläjäyksenä kun taas 2010 versio oli enemmän mausteisuuteen painottuva. 2010 versiota löytyy kolme pulloa kellarista, joten tästäkin saisi rinnakkainvertailun väsättyä. Pullo on todennäköisesti 0,75-litrainen ja hinta yli kympin.

10% vahva belgiale samalta panimolta kuin loistavat La Chouffe ja Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel. La Chouffe oli viime vuonna jouluolutvalikoimassa ja Chouffe Houblonia saa tällä hetkellä Alkon vakiovalikoimasta. N'Ice Chouffe on minulle uusi tuttavuus, mutta panimolta aiemmin maistamani ovat kaikki olleet hyviä, joten tuskin tämäkään pettymys on. Pullo on 0,75-litrainen ja hintaa maahantuojan mukaan alle kymppi.

6,5% mausteinen olut tältä norjalaiselta huippupanimolta. Minulle aiemmin maistamaton ja ehdottomasti maistettava nyt ensimmäisten joukossa. 

Aiemmilta vuosilta tuttu etelänaapurin portteri. Ihan hyvä omassa kategoriassaan, mutta itselleni yksi vähiten kiinnostavimmista oluista tässä joukossa. Tuttu merkki suomalaisille, joten menee varmasti kaupaksi vaikken itse ostaisikaan.

5,5% weizenbock jenkkilästä. Tämä on aiemminkin ollut jouluolutvalikoimassa Alkossa, muistaakseni viimeksi 2009. Ei ole jäänyt mitenkään erityisesti mieleen, mutta otan ehdottomasti uudelleen kokeiluun.

Se pakollinen ison panimon kotimainen. Saanee myös 6-packissa. 

Stallhagen Julbock
Viime vuodelta tuttu erinomaisen hinta-laatusuhteen olut tältä ahvenanmaalaiselta pienpanimolta, jota toivoin myös tämän vuoden valikoimaan. Tsekkaa viime vuotinen blogijuttu tästä linkistä.

Stallhagen Winter Porter
Ei linkkiä, täysin tuntematon olut. Stallhagenin kotisivuiltakaan ei löydy mitään tietoa tästä.

Tanskalainen 8% olut, joka ratebeerissä on ujutettu Tripel-kategoriaan. Nimensä mukaisesti olut lienee spektaakkelimainen ainakin hintansa puolesta, maun puolesta en osaa sanoa. Svaneken tuotteet eivät ole aiemminkaan oikein iskeneet, mutta eiköhän tämä maistettua tule. 
7% Trappist Dubbel. Paras maistamani dubbel, isossa pullossa ja alle kympin hintaan. Pakko-ostos ja kellariinkin hankittanee muutama ikäännyttämiskokeiluja varten.

Tämä taisi olla valikoimassa vuonna 2009, mutta on mennyt minulta ohitse. Vaikuttaisi varsin kelvolliselta 7% belgityyliseltä oluelta. Luultavasti isossa pullossa. 

Siinä ne, kokonaisuudessaan ihan ok lista. Ei mitään jättiyllätyksiä ja suurin osa jo aiemmilta vuosilta tuttuja, mutta laadukasta kamaa kuitenkin. Tuotteet aukeavat Alkojen tilattaviksi 31.10.2011. Marraskuun alussa löytynee hyllyistäkin sitten jo. Nopeat syövät hitaat, yleensä jouluna ei enää kaikkia ole välttämättä saatavilla ollut.

6 kommenttia:

 1. Vaikka Olutopas niin väittääkin, Samuel Adams Winter Lager on aika kaukana weizenbockista :) Tuttuja ja turvallisiahan tällä listalla on suuri osa, mutta onneksi hyviä sellaisia.

  VastaaPoista
 2. Tuota Winter Lagerin genretystä hieman ihmettelinkin, mutta pidetään se nyt kun OO:ssa kerran on Weizenbockiksi merkitty. Olutopasta luetaan kuin raamattua :)

  VastaaPoista
 3. Eikös Winter Lager ollut valikoimissa viimevuonna, muistaakseni alennusmyynneistä poistin pari pulloa tuossa talvella

  VastaaPoista
 4. Olihan tuo näemmä viime vuonnakin valikoimissa, ainakin olutoppaan pisteytyksistä päätellen.

  VastaaPoista
 5. Santa's Little Helper on kuluttajaystävällisesti pikkupullossa (6,19€). Erittäin täyteläinen; valmista juotavaksi toisin kuin jotkut aiemmat versiot.

  VastaaPoista
 6. Jep! Tuo tulikin tässä jo testattua: http://www.reittausblogi.info/2011/11/olutarvio-mikkeller-santas-little.html

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.