Olutarvio: Cantillon Kriek

0 kommenttia
 
view-source:http://cantillon.be/br/ww/Cantillon_i003.gif
Cantillon Kriek

Alkon syksyn uutuuksiin lukeutui ilahduttavasti myös tämä aito makeuttamaton lambic. Kriek tarkoittaa kirsikkaa ja tämä onkin kypsynyt tammitynnyrissä ison kirsikkakasan kanssa vähintään pari-kolme vuotta, ennen kuin siihen on sekoitettu osa tuoreempaa lambicia, jotta siihen on saatu valmistajan tavoittelema maku. Hinta on aivan järkyttävä, se on jopa niin järkyttävä, että monista olutravintoloista irtoaa pullo halvemmalla kuin Alkosta, onkohan monopolin katteissa jotain pielessä? Ostin kuitenkin kaksi pulloa, joista toinen tänään maisteluun ja toinen kellariin. Säilyvyyttä pitäisi olla rapiat parikymmentä vuotta ja pidempäänkin, jos vain olosuhteet kellarissa ovat kunnossa. Jos et ole maistanut lambicia, etkä tiedä mistä on kyse, kannattaa sinun katsoa alla olevat videot (ja miksei muutenkin).


Tim Webbin isännöimän olutsarjan promootiotarkoituksiin kuvattu jakso, jossa vieraillaan Cantillonilla. Cantillonin osuus alkaa noin 8:30 kohdalla, suosittelen kuitenkin katsomaan koko jakson. Videossa kerrotaan lambicin valmistuksesta Cantillonilla ja rakkaus oluttyyliin välittyy hienolla tavalla. Tästä näkee myös Cantillonin upeat tilat Brysselin keskustassa nykyisessä muodossaan. 

Lambicin valmistuksesta edesmenneen olutguru Michael Jacksonin kertomana. Pätkä on kuvattu Lindemansilla vuonna 1989.


Aivan upea, todella perinteikäs ja vanha oluttyyli on siis kyseessä. Kriekin pullo on Cantillonille ominaiseen tapaan suljettu ensin korkkikorkilla ja sitten vielä kruunukorkilla, taatusti tiivis ratkaisu! Pullo etiketteineen on hillityn tyylikäs ja oluttyylin arvolle sopiva. Piukkaan juntattu korkkikorkki irtoaa lyhyen taistelun jälkeen...

Cantillon Kriek on samean punainen olut, jonka päälle muodostuu pieni pinkki vaahto, joka nopeasti kohisten katoaa. Tuoksu on raikkaasti tuoreen kirsikkainen, kevyesti hapan, kuivahkon puinen ja hienoisesti esiintyy myös tallimaisuutta eli ns. horse blanketia ja hapokkuutta. Suussa ensimmäinen tuntemus on oluen kieltä kipristelevä hapokkuus, raikasta! Maku on tuoreen kirsikkainen, herukkainen, hapahko ja lopussa puumaisen kuiva. Lisäksi löytyy häivähdys vaniljaakin. Suutuntuma on kevyehkö ja kieltä kipristelevän hapokas. Mitä mainioin juoma, todellinen olutmaailman kuohuviini, joka olisi parhaimmillaan kesällä. Jos hinta olisi edes jollain tapaa järkevällä tasolla hamstraisin tätä kaapit täyteen. 


Yhteenveto: Raikas kirsikkainen kupliva. 
Nautintasuositukset: Lähes jääkaappikylmänä viinilasista.

ARVOSANA: 9-

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.