IPA-iltamat: Anderson Valley & Victory Brewing

2 kommenttia
 
Nyt luvassa humalahakuista juomista, sillä maistelussa on pari jenkkiläistä India Pale Alea, eli tuttavallisemmin IPAa. Oluet ovat Anderson Valley Hop Ottin IPA ja Victory HopDevil. Anderson Valleyltä olen aiemmin maistanut varsin mainion tupla-IPAn ja Victoryltä pari viikkoa sitten hekumallisen Prima Pilsin, joten odotukset on kovat. IPA on ollut jo useita vuosia ns. kuuma oluttyyli, eikä aivan syyttä, kuulun itsekin tyylin vankkumattomiin kannattajiin. Oluttyyli on Briteistä lähtöisin, mutta jenkkien pienpanimot herättivät sen amerikkalaisten humalalajikkeiden voimin uudelleen henkiin entistä parempana.

Aloitetaan Californialaisen Anderson Valleyn oluella. Ensin kierros panimossa videon muodossa ja sitten maistelemaan. 


 Anderson Valley Hop Ottin IPA

Lasiin kaatuu hieman utuista oranssihtavan kuparista olutta, jonka pitkä vaahto jättää näyttävät pitsikuviot lasin reunaan laskiessaan. Tuoksu on rapsakka, pohjalla hieman makeahkoa karamellista mallasta ja sen jälkeen humalaa, humalaa, humalaa... on mäntyistä, sitruksista, aromaattista, I love it! Suussa katkeruus tuntuu kielen perukoilla ja kitalaessa asti greippisenä happamuutena, sellaista pehmeää, pitkäkestoista katkeruutta. Kuivaa, raikasta ja hemmetin hedelmäistä tavaraa, tyyliin kuuluvaa mäntyisyyttä unohtamatta. Tasapainoista ja erittäin hyvää.
 

   
Siirrytään videon kautta toiselle puolelle Pohjois-Amerikkaa, eli Pennsylvaniaan, jossa majaansa pitää Victory Brewing.


Victory HopDevil

Ulkoisesti aivan kuin Anderson Valleyn IPA, ehkä karvan verran kirkkaampi. Anderson Valleyn hienoinen karamellimaisuus ja makeus puuttuu tästä täysin ja tämä vaikuttaakin tuoksun perusteella kuivemmalta ja raikkaammalta sekä selvästi hedelmäisemmältä. Tuoksu on mäntyinen/neulasmainen ja vähemmän sitruksinen kuin Hop Ottin IPA, sitruksen tilalla on hieno eksoottinen hedelmäisyys, yrttisyys, kukkaisuus ja hieman mausteisuuttakin. Maku on eksoottisen hedelmäinen, sitrushedelmäinen, yrttisen katkera ja loppuliu'ussa hieman kukkainen ja greippisen hapan. Katkeruus on tässäkin pehmeää ja pitkäkestoista. Pelkkää nautintoa, raikkautta ja puhtautta, ei mitään karkeutta tai ylihumalointia. Hedelmäisyys on selvästi Hop Ottin IPAa aromaattisempaa ja monipuolisempaa. Makeuden puuttuminen pitää ehdottomasti laskea plussaksi myös. Tämä on karvan verran vielä erittäin hyvää Hop Ottin IPAa parempaa, huikea panimo tuo Victory.

Saatavuus on Hop Ottin IPAn osalta Suomessa luultavasti olematon, mutta HopDeviliä voi joistakin olutravintoloista löytää. Tsekkaa saatavuus Olutoppaasta.

2 kommenttia:

  1. Victory HopDevil on kyllä mainio IPA, tulee usein nautittua Lappeenrannan reissuilla. :P

    VastaaPoista
  2. Hop Ottinia tuli Amsterdamissa maisteltua ja oli kyllä parempaa kuin samassa mestassa juotu Graet Dividen Titan. Ei yhtään niin makeaa mallaspohjaa ja mukavampi, mäntyisempi humalointi kuin Titanin kataja. Pitää selvästi tuota HopDeviliä maistaa. Lauantaina tuli katseltua Kaislassa, mutta päädyin sitten Traquairiin kuitenkin. Sen verran kirpeä ilma ulkona, että tuollainen tummempi tuntui sopivammalta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.