Onnistuuko jenkeiltä Pils?

3 kommenttia
 
Monet "kadunmiehet" väittävät kahden budweiserin kokemuksella jenkkioluita täysin mauttomiksi ja vetisiksi litkuiksi, älä usko heitä. Asiaan perehtyneet harrastajat tai muuten aikaansa seuraavat oluenystävät tietävät, että jenkeistä tulee tällä hetkellä monia maailman parhaiden joukkoon arvostettuja oluita. Tuli viime viikonloppuna testattua, että onnistuuko jenkeiltä saksalaistyyppisten pohjatyylioluiden valmistus ja lopputulos oli, että onnistuu ja vieläpä varsin hyvin! Lopputulos ei yllätä, sillä testatut oluet olivat Sierra Nevadan Summerfest ja Victory Prima Pils. Sierra Nevada on jenkkien yksi suurimmista, ellei suurin ns. "craft-brewery", johon on aina voinut luottaa hyvän oluen suhteen ja Victory Prima Pils taasen keikkuu aivan Ratebeerin kärkisijoilla omassa kategoriassaan (Pilsener). Alla kommentit oluista.
 
Sierra Nevada Summerfest (Premium Lager, 5,0%)

Vaalean kullankeltainen olut, joka vaahtoaa melko runsaasti. Vaahto on vitivalkoinen, tiivis ja pitsiä jättävä. Tuoksu on neutraali, siinä on kukkaista ja ruohoista humalointia ja puhdasta maltaisuutta, mutta ei juuri muuta. Maku on pehmeä, hienoisesti makean maltainen ja kevyesti ruohoisen, sekä kukkaisen humaloitu. Myös hieman diasetyyliä, joka tuo täyteläisyyttä. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja maltillisesti hiilihappoinen. Pehmeä ja nautittava, mutta kovin neutraali.

Ei siis säväyttänyt maultaan. Turhan neutraali, mutta toisaalta virheetön (ei virhemakuja) ja helposti nautittava. Täyttää siis täysin saksalaisen perusoluen merkit, virheetön ja nautittava, mutta ei mitenkään erityisen mieleenpainuva. Tällaisillekin oluille on paikkansa, parhaiten toimisi grillailun ohessa tai kesäisessä sessiokäytössä.Kullankeltainen olut, jonka vaahto on niukka. Tuoksussa on puhdasta maltaisuutta ja hieno aromaattinen ruohoisen yrttinen ja hienoisesti sitruksinen humalointi. Selvästi voimakkaampi ja aromaattisempi tuoksu kuin Summerfestissä. Kuin tsekkipils, mutta hienovaraisella jenkkihumalan säväyksellä, I love it! Maku on puhdas, raikas ja rapsakan humalainen, tuoksun tavoin. Jälkimaku on pitkä ja yrttinen, sekä hieman greippisen hapan. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja keskiverrosti hiilihappoinen. Erittäin nautittava rapsakasti humaloitu pils.

Victory For Your Taste, kerrankin mainoslause joka osuu kohdalleen. Yksi parhaita maistamiani pilsejä t'IJ Plzenin ja Vakka-Suomen Panimon Prykmestar LuomuPilsin ohella. Noita kolmea ei tosin voi oikein edes verrata, sillä jokainen seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Plzenissä on oivaa happamuutta, Prykmestar LuomuPils on tuoreena tajuttoman herkullisen ruohoinen (lisäksi lähipanimon tuote) ja Prima Pils taasen jenkkityyliin taidolla sovitettu uuden aallon pils.

Näitä ei muuten saa Suomesta, koska alkoholimonopoli.

3 kommenttia:

  1. Amerikan pilsseihin ei ole vielä tullut tutustuttua, vaikka Beer Templessä olis ollu Kissmeyeriä hanassa. Tuli vaan tuosta tekstistä mieleen, että Sierra Nevada on vissiinkin toiseksi suurin 'craft brewery' Samuel Adamsin ollessa suurin. Muistelisin, että tuota rajaa craft ja non-craft välillä nostettiin juuri 2010 ja 2011 välillä, jotta Sam Adams ei joutuisi rajojen ulkopuolelle. Tai en nyt varmaksi sano, että mistä käsitteistä oli kyse, mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Itse käsitän craft-brewery termin enemmän panimon tyylistä valmistaa oluita. Eli tehdäänkö oikeasti hyviä oluita vai tehdäänkö paljon mahdollisimman halvalla. En tiedä noista rajoista. Suomessahan pienpanimot saavat verohelpotuksia, onko jenkeissä sama homma?

    VastaaPoista
  3. Joo, tuo on ihan hyvin mietitty termin käytöstä. Eivät kai verohelpotuksia saa - tai ehkä niitäkin - mutta mitä isompi yhdistys, sitä enemmän ekonomista ja poliittista voimaa. Täytyy vielä mainita ensimmäisen kommenttini moka, että eihän tuo Kissmeyer mikään jenkkipanija ole. Kuvittelin vain kun Beer Templessä oli hanassa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.