Olutarvio: Brooklyn Sorachi Ace

1 kommenttia
 

Sorachi Ace

Panimo: Brooklyn Brewery, Yhdysvallat
Oluttyyli: Saison
Alkoholipitoisuus: 7,2%
Saatavuus: Alko (3,99€ / 0,33l)

Yhdysvaltalaisen Brooklynin Sorachi Ace on pyörinyt Alkon valikoimissa jo pitkän tovin. Ensin 0,75 litraisen lekan voimin ja nykyisellään pienemmässä 0,33-litraisessa lasipullossa. Eri versiot olivat hetken myynnissä jopa samaan aikaan. Isoon en tarttunut lähes 15€ hinnan vuoksi, mutta neljään eskoon painuva pikkuputeli sen sijaan koriini päätyi, osittain sen vuoksi, ettei Rauman keskustan Alkossa ollut muutakaan kiinnostavaa ja osin sen vuoksi, että oluella on kova suosittelija - Linden Breweryn olutmestari Mikko. Oluen signatuurimaun tarjoilee nimestäkin löytyvä Sorachi Ace, joka on Japanissa kehitetty, mutta nykyään Yhdysvalloissa kasvatettava humalalajike. Sorachi Acella on ihan uniikki oma makunsa, joka on mielestäni yhdistelmä limeä, sitruunaruohoa ja tilliä. Monesti kuuleekin puhuttavan siitä "tillihumalasta". Oluen reseptiikka on simppeli - saksalaista Pilsner -mallasta, Washingtonissa (Yakima Valley) kasvatettua Sorachi Acea ja belgityylinen hiiva. Brooklynin oluet ovat Suomessa Sinebrychoffin jakelussa, joten Alkon lisäksi tätä löytynee laajalti ravintoloistakin.



Utuisen oranssia, kauniisti illan pimetessä hohtavaa olutta kaatuu lasiin. Vaahto on vitivalkoinen ja tiivis. Tuoksussa on sitruunaruohoista, limemäistä ja tillimäistä Sorachi Acen ominaisaromia - on kyllä niin selkeästi saatu puristettua humalalajikkeen syvin olemus tähän tuoksuun, että olut joko elää tai kaatuu sen mukana. Itse olen sitä mieltä, että antaa kaikkien kukkien kukkia - tuoksu on hyvä ja hienolla tavalla valtavirrasta poikkeava. Varsinaista belgioluen ja nimenomaan saisonin mausteisuutta ei tule kovin voimakkaasti vaan painotus on voimakkaasti humalan aromikkuudessa. Maussa belgisaisonin mausteiset elementit ovatkin sitten Sorachi Acen kanssa tasavertaisina menossa mukana. On se vaan omalaatuinen tuo limen, sitruunaruohon ja sitten jälkimaussa esiin pompsahtavan tillin yhdistelmä. Hyvä raikkaus ja tietty kuohkeus suutuntumassa. Toimii näin kevään korvalla taatusti paremmin kuin keskitalvella. En pidä mahdottomana, että ostaisin uudelleenkin.

Yhteenveto

Omanlaisensa saison
ARVOSANA: 8

1 kommentti:

  1. Iso pullo vissiin vähän eri reseptillä tehty, myös shamppanjahiivaa, voltteja 7,6. Oman fiiliksen mukaan iso oli monimuotoisempi ja kuohkeamman tuntuinen kun pikkupullo. Semmosta belgimausteisuutta sorachin tillin rinnalla.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.