Vinkit kotioluen pullottamiseen

22 kommenttia
 
Vituttaako pullotuspäivä? Pitäisi jynssätä pulloharjalla pullot oikein viimeisen päälle, liottaa desinfiointiaineessa, huuhdella... koko homma vie aikaa ja on pirun vaivalloista. Sellaista se aluksi oli minullakin, kunnes laiskana miehenä löysin paremman tavan. Mahdollisimman helpon ja yksinkertaisen, mutta silti täysin toimivan. Tulevana viikonloppuna saa, ei siis pidä vaan saa, taas pullotella, joten tässä lyhyesti oman kokemuksen opettamat parhaat vinkit oluen pullottamiseen lappoamalla.

Kuvituskuva
Koko hommahan alkaa siis pullojen pesusta ja desinfioinnista. Niiden on oltava puhtaita, jotta olut pysyy niissä hyvänä. Kotiolutharrastajille pulloja kertyy yleensä olutta juomalla. Ensimmäinen niksi sisältyykin heti oluen nauttimisvaiheeseen tai sen välittömään läheisyyteen aikajanalla tarkasteltuna. 
  • HUUHTELE pullo heti tai pian sen jälkeen kun olet kaatanut sisällön lasiin / kurkkuusi. Käytä lämmintä vettä ja ravista pullon pohjalta kaikki mahdolliset hiivat irti. Toista kerran tai kaksi ja tsekkaa valoa vasten, että pullo on puhdas.
  • SÄILÖ pullo esim. suljetussa pahvilaatikossa niin että se pääsee kunnolla kuivumaan, mutta ei pölyyntymään. 
Tällä vältyt jo vittumaisimmalta vaiheelta, eli pullojen jynssäämiseltä pulloharjalla. Sillä halvatun pulloharjalla kun on pirun vaikea saada pullon pohjasta niitä sinne pinttyneitä hiivoja edes irti. 

Seuraavaksi pitää desinfioida, siihen ei laiskalla pullottajalla ole kuin yksi vaihtoehto - Chemipro! Osta sitä, äläkä edes harkitse mitään kaupasta löytyvää pientä punatekstistä pulloa. Chemiprota saa esim. Lapposta ja pienikin satsi riittää pitkään. Tätä desinfiointiainetta laitetaan pari millilitraa suihkepulloon, täytetään se vedellä ja sitten vaan suihkimaan. Riittää pitkään, desinfioi tehokkaasti ja mikä parasta - sitä EI TARVITSE HUUHTOA! 

Nyt kun sinulla on riittävästi jo valmiiksi puhtaita pulloja säilöttynä ja pullotuspäivä koittaa niin:
  • DESINFIOI PULLOT suihkauttamalla suihkepullolla Star Sania pullon sisään. Suihkepullon täytyy olla säädetty "sumutukselle" ja sitten vaan suihkaus tai kaksi pullon sisään. Itse olen lopuksi vielä suihkutellut pullojen päällipuoletkin (lähinnä suun ja kaulan), siinä vaiheessa kun olen jo kaikki pullot desinfioinut sisältä ja ne ovat lattialla / pöydällä rivissä odottamassa olutta sisäänsä.
  • DESINFIOI KORKIT. Pistä tarvittava määrä korkkeja tiivistepuoli ylöspäin (tietysti!) esim. pöydälle tai vatiin ja suihkauttele desinfiointi ainetta niihin. HUOM! Jos käytät patenttikorkillisia pulloja, osaksi tai kokonaan, niin muista suihkautella myös niiden korkit.
  • DESINFIOI LAPPO suihkuttelemalla reilusti Star Sania lapon ulko- ja sisäpuolelle. Sisäpuolelle suihkutellessa olen säätänyt suihkepullon pois "sumutukselta" ja painanut reilusti desinfiointiainetta putkeen. Sitten olen lappoa kallistelemalla liikutellut desinfiointiainetta putkessa edes takaisin ja lopuksi valuttanut ylimääräiset lavuaariin. 
  • DESINFIOI TOINEN ASTIA (ei pakollinen, mutta suosittelen). Jos ei sinulla ole toista käymisastiaa, niin kattilakin käy varsin hyvin.
  • Anna desinfioiduille kamoille hetki aikaa kuivua.
Sitten siirrytään itse pullotusvaiheeseen. Kaikki olueen koskeva on desinfioitu, joten siitä ei enää tarvitse murehtia. Pullossa jälkikäymistä - eli hiilihappojen muodostumista - varten pulloihin pitää lisätä jälkikäymissokeria. Parhaiten tämä onnistuu liuottamalla tarvittava määrä sokeria kuumaan veteen, keittämällä sitä pari minuuttia (sterilointi) ja kaatamalla syntynyt sokeriliemi desinfioidun toisen astian pohjalle. Jos ei käytä toista astiaa, niin sen voi (jäähdytyksen jälkeen!!) varovasti kaataa myös suoraan käymisastiaan, jossa olut on, ja sitten sekoitella varovasti niin ettei olueen sekoitu ilmaa (happea). Jälkikäymissokeria olen itse käyttänyt 3-7 grammaa/litra. Vähemmän oluille joille haluan vähemmän hiilihappoisuutta ja enemmän sellaisille, joille runsas hiilihappopitoisuus on ominaisempi (esim. vehnäolut). Olen käyttänyt sekä panimosokeria, että normaalia taloussokeria, enkä ole huomannut valmiissa oluessa mitään eroa.

Kun sokeriliemi on jäähdytetty ja kaadettu toisen astian pohjalle, lapotaan olut varsinaisesta käymisastiasta siihen päälle. Näin jälkikäymissokeri sekoittuu tasaisesti koko satsiin. Helpompaa ja nopeampaa tämä on kuin teelusikalla sokerin kippaaminen jokaiseen pulloon erikseen ja lisäksi saat taatusti tasalaatuista tavaraa pulloihin. Käymisastiasta toiseen astiaan lapotessa oluen sekaan tulee kyllä riittävästi jälkikäymiseen tarvittavaa hiivaa, vaikka et lappoaisi pienintäkään osaa astian pohjalla makaavasta hiivakakusta mukaan. Jätä muhjut siis rauhaan, ellet halua runsaamman hiivaisia oluita. 

HUOM! Lapon voi imaista käyntiin ihan omaa suuta käyttämällä - en ole onnistunut pilaamaan oluita, vaikka olen aina tehnyt niin - hellästi huulilla vaan, ei sille lapolle mitään kielisuudelmaa tarvitse antaa. Jotkut, minäkin joskus, ovat ottaneet tavaksi ottaa pienen huikan viinaa ennen lapon imaisua suuta desinfioidakseen. Tällä ei ole ainakaan haittavaikutuksia ja lisäksi pieni huikka viinaa on toisinaan ihan mukava ottaa.

Kun kaikki pulloihin haluamasi olut on toisessa astiassa, kannattaa se lapota saman tien pulloihin. Pulloissa saattaa olla vielä desinfiointiainetta näkyvissä pieninä pisaroina, eli ne eivät ole kuivuneet, mutta se ei haittaa - hiiva syö Star Sanin pois jälkikäymisen aikana, eikä siitä jää olueen jälkeäkään. Lappoamisen aikana kannattaa valutella olutta pullon seinämiä pitkin, eikä lorottaa suoraan pullon suulta pohjalle. Lorottelu johtaa siihen, että olut vaahtoaa ja siihen sekoittuu happea - ei hyvä laadun ja säilyvyyden kannalta. Lappoa kaikki pullot täyteen, tai niin kauan kuin tavaraa riittää, ja korkita lopuksi. Lienee sanomattakin selvää, ettei korkkien sisäpintaa kannata turhaan näplätä, vaan korkkiin tartutaan reunoilta.

Pullot kiinni ja sitten vaan odottelemaan ja kypsyttelemään. Hiilihappoja muodostuu jo muutamassa päivässä, mutta usein oluet vaativat enemmän aikaa ollakseen parhaimmillaan - oluesta riippuen, tietysti.

22 kommenttia:

  1. Pulloja kertyy tosiaan useimmiten juomalla, eikä niistä kannata tyhjinä maksaa mitä pyydetään. 0,5l patenttikorkillisia pulloja voi tilata näppärästi esim. Saksasta, mistä ne matkustavat sisukset täynnä varsin kohtuulliseen hintaan. Standardisointiin kannattaa pikkasen panostaa niin homma vetää v-käyrää vähemmän yläviistoon: suosittelen hankkimaan samankokoisia pulloja ja niille tukevat korit. Sekalaiset pullot aiheuttaa ainakin allekirjoittaneelle ylimääräistä verenpainetta, homma hidastuu ja vaimokin antaa kehuja kun pullot on siististi koreissa kypsymässä.
    Lisäksi aivan ehdoton vehje pullotuksessa on sellainen pullonkuivatusteline. 80-pullon teline maksaa parikymppiä ja on aivan varmasti hintansa väärti. Paras keksintö sitten oluen ja viipaloidun leivän.

    VastaaPoista
  2. Kauhea vaiva suihkutella jokaista erikseen.. Minäpä teenkin niin, että täytän pullotusastian Star Sanilla ja laitan pullot sinne likoamaan. Samalla voi valmistella pullotusta muuten ja aikaa säästyy. Pullot pois, kevyt huuhtelu (juu ei ole välttämätöntä) ja pullot sanitoituun paikkaa puhtaan pyyhkeen alle kuivahtamaan. Sillä aikaa samaan ämpäriin lapot, letkut ja muut sanitoitumaan. Kun tämä on valmis, kaadan lopun liuoksen tästä pullotusämpäristä toiseen ämpäriin talteen. Pullota, korkita ja siivoa. Lopussa kaadan talteen otetun liuoksen vielä pestyyn käymisastiaan ja annan seistä vuorokauden yli. ps. ajoittainen käymispyttyjen, lappojen ja muiden totaalinen siivoaminen ei ole haitallista. Liota koko nippua lämpimässä vedessä vuorokauden ajan ja anna bakteerien kasvaa. Huuhtele ja liota koko settiä kloritessa, tms klooripohjaisessa pesuaineessa ja huuhtele kunnolla. Tämän voi vielä toistaa jos tahtoo. Kotonahan puhtaus on toki tärkeää, mutta koska laitteet eivät ole jatkuvassa käytössä ei ongelmatkaan kasaannu ihan kaupallisen panimon tahdissa. ps. valmiiksi viipaloitu leipä on saatanasta =D

    VastaaPoista
  3. Voisikos pullotuksen tehdä suoraan käymisastiasta? Jos heittäisin jälkikäymiseen tarkoitetun sokeriliemen suoraan käymisastiaan, sekoittelisi hiukan sekä odottelee, että hiivat laskeutuvat, ja siitä hanan kautta sitten pullottaisi. Tämä helpottaisi hommaa huomattavasti sekä vähentäisi epäonnistumisen riskiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se näinkin onnistuu. Olen pari olutta pullottanut juurikin samalla tyylillä, witbierin ja yhden hefeweizenin. Olen kaatanut jäähtyneen sokeriliemen varovasti oluen joukkoon ja hieman pinnalta sekoittanut, en siis mitenkään "hämmentänyt" enempää. Siitä sitten pienen tauon jälkeen pulloon, ei tosin hanan, vaan lapon avulla, mutta kuitenkin. Hyvin se noinkin menee, mutta niin kliiniä tavaraa ei ehkä saa kuin toisen astian kautta.

      Poista
  4. Terve. Mites sitten jos sokerit laittaa pulloihin suoraan ja pääkäymisen jälkeen pullottaa suoraan käymisastiasta. Niin ei tarvitse sekoitella ollenkaan ja ei siirellä astiaa? Ajaako samaa asiaa kun toiseen astiaan lappoamisella? Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyl se niinkin toimii. Sokerin annostelu tasamäärin jokaiseen pulloon voi olla vaikeampaa.

      Poista
    2. Sokeriliemen voisi ruiskulla täyttää pulloihin jos laskis sokerimäärän ml kohden olisi tarkka mutta työläs :) pitääpä koittaa ja kerron sit kuinka monta tuntia meni :)

      Poista
  5. Missä lämpötilassa kannattaa pullot säilyttää jälkikäymisen ajan? Kannattaako lyödä suoraan jääkaappiin vai antaa olla esim. samassa kuin käymisastian?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei jääkaappiin! Lämpötilan täytyy olla sellainen, että hiiva pystyy toimimaan, eli käyttämään jälkikäymissokerit ja täten tuottamaan hiimihappoisuutta. Sama kuin käymislämpö on hyvä.

      Poista
    2. No niin ajattelinkin. Halusin vaan varmistua tästä, kiitos.

      Poista
  6. Kuinka kauan yleensä jälkikäyminen kestää? Jääkö pullojen pohjalle hiivaa paljonkin, ja miten se vaikuttaa oluen nauttimiseen? Onko olut aina kaadettava ensin lasiin?
    Btw, tämä kirjoittamasi ohjeistus sai minutkin kiinnostumaan omatekoisen oluen valmistamisesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän kestää 1-3 viikkoa, eikä hiivaa jää pulloihin sen enempää kuin kaupallisissakaan pullossa jälkikäyvissä oluissa. Lasiin kaataminen on aina suositus, mutta ei pakollista.

      Poista
  7. Saisiko tätä tekstiä laajennettu, tai tehtyä oman topicin kegittämisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mulla ei ole kegittämisestä juurikaan kokemuksia, joten en pysty.

      Poista
  8. Osaisiko täällä joku vastata siihen että kuoleeko hiiva lopulta, jos pulloa on säilyttänyt pidemmän aikaa?
    Meinaan siis että jos löytyy varastosta puolen vuotta vanhaa olutta, missä hiiva pohjalla, niin saisiko sitä hiivaa enää herätettyä henkiin sokerilla? (En ole rupeamassa käyttämäämitään yhden oluen hiivoilla, olen vain kiinnostunut hiivan ominaisuuksista)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän niitä porukka on herätellyt, kasvatellut ja sitten käyttänytkin, mutta itselläni ei ole aiheesta kokemuksia. En osaa siis sanoa minkälaisen ajan jälkeen hiiva menee täysin elottomaksi.

      Poista
    2. En tiedä, onko enää ajankohtaista, mutta voisin vastata tähän, kun kokemusta löytyy. Hiivat heräilevät erittäin hienosti vielä vuodenkin vanhoista oluista. Pullon pohjalla olevasta sakasta pystyy tekemään hiivastartterin, jonka voi sitten käyttää omaan olueen. Osta esimerkiksi Alkosta Fuller's 1845 ja käytä siitä hiivasakka startterin luomiseen. Pienellä vaivalla laadukas hiiva ja erittäin loistavaa olutta. Tässä on hyvä ohje: http://howtobrew.com/book/section-1/yeast/yeast-from-commercial-beers

      Poista
  9. Sen verran vinkkinä jos sattuu Ruottin puolella käymään niin systembolagetista kannattaa ostaa tyhjien pullojen aihoita koreineen, eli karhu III ja korissa 15 puolenlitran pulloa, tulee noin 2e pullolle hintaa ja korikin mukana, ainoa "ongelma" on sit niiden tyhjennys :)

    VastaaPoista
  10. Hei! Kiitos loistavista sivuista! Kuinka kauan olet antanut oluiden olla pullotuksen jälkeen lämpimässä? Entä oletko pullottanut ihan piripintaan vai jättänyt vähän ilmatilaa (hapen vaikutus?)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen antanut yleensä olla huoneenlämmössä niin kauan kunnes ennen nautintahetkeä laitan hyvissä ajoin kylmään. Kesällä tosin siirrän parin viikon jälkeen jo herkemmin vähän viileämpään kellariin. Talvella taas rintamamiestalosta löytyy ei niin lämpimiä nurkkia joissa on hyvä säilyttää. Mutta hiilihapot tulee 1-3 viikossa, hiivasta ja oluttyypistä (vahvuudesta) riippuen.

      Poista
  11. Moi, monissa kirjoituksissa painotetaan että jälkikäymisen jälkeen oluet pitäisi laittaa kylmään. Onko tämä pakollista ja mitä haittavaikutuksia on jos oluet säilyttää huoneenlämmössä. Itsellä kun ei kylmätilaa ole säilyttää suuria määriä oluita kylmässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kyllä se varmaan pidentää sitä aikaa miten varsinkin voimakkaasti humaloitu olut säilyy tuoreenoloisena. Hyvin on säilynyt huoneenlämmössäkin

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.