Olutarvio: Nokian Keisari Pils

0 kommenttia
 

Keisari Pils

Panimo: Nokian Panimo, Suomi
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Kaupat (Arvioitu tölkki saatu panimolta)

Harvakseltaan uutuuksia julkaiseva Nokian Panimo on valmistuneissa litramäärissä mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo. Oluen tuotanto viime vuonna oli kolme miljoonaa litraa. Eroa on vielä Laitilaan, joka on pienistä panimoista suurin yli 10 miljoonan litran vuosituotannollaan. Nyt siis käsissä on Nokian Panimon uutuusolut Keisari Pils, jota panimo lähetti peräti kuusi tölkkiä testattavaksi. Arvion tykitän kuitenkin suoraan ekasta tölkistä, kuten tapana on. 

Olut on saatekirjeen mukaan valmistettu suomalaiseen makuun sopivaksi perinteistä Pohjois-Saksalaista pils-kulttuuria kunnioittaen. Yleisesti ottaen pilsit muuttuvat kuivemmiksi, vaaleammiksi ja katkeroisemmiksi kun Etelä-Saksan ja Böömin suunnalta liikutaan Pohjois-Saksan suuntaan. Keisari Pils on vain 4,5% vahva ja se on varmaan ainakin yksi suomalaiseen makuun sopiva tekijä. Yleensä tuo sanonta "suomalaiseen makuun" tarkoittaa - tai ainakin itse sen olen niin kokenut - yleistä mauttomuutta, mutta toivon, ettei siitä ole nyt kyse. Maltaina tässä "vihreässä Keisarissa" on Pilsner sekä humalina Magnum, Tradition ja "sesongin aromihumala". Katkeruutta on 38 EBUa ja olut on suodattamaton. 

Aika kaivaa vanha kunnon Keisari-lasikin naftaliinista. Juon kyllä Keisari Elowehnää melko useinkin, mutta kaadan sen ennemmin vehnislasiin kuin tähän korkeaan Keisari-lasiin.


Suodattamattomuudestaan huolimatta olut on kirkas. Sen väri on kultainen ja vaahto varsin pitsikäs. Tuoksussa on ruohoisuutta ja viljavaa maltaisuutta sekä hieman kukkaisuutta. Raikas lagerin tuoksu, jossa on mukavasti humalaisuutta. Simppeliä ja toimivaa. Mutta, entäs maku ja se tällaiselle perusoluelle tärkein, eli juotavuus? No, nehän ovat kunnossa. Oluen yleisilme on kuivakka ja katkeroinen. Maltaan leipäisyyttä ja makeutta on alussa kevyesti, mutta napakka katkerointi häivyttää ne ja johdattelee ruohoisen yrttimäiseen pitkäkestoiseen jälkimakuun. Humalien painotus tuntuu olevan enemmän katkeron kuin aromin puolella - näin Pohjois-Saksalaisessa pilsissä kai pitääkin. Laatu on kunnossa ja olut on raikas sekä miellyttävän makuinen. Melko kuivakka ja katkeroinen siis, eikä mauiltaan mitenkään turhan pliisu. Onnistunut. Tykkään!

Yhteenveto

Puhdas, kuivakka ja katkeroinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.