Olutarvio: Suomenlinnan Kealakekua IPA

1 kommenttia
 

Kealakekua IPA

Panimo: Suomenlinnan Panimo, Vantaa/Helsinki
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Alko (4,93€ / 0,33l)

Alkon käsityöläisoluista sitten maistoon ensimmäinen itse ostettu puteli - Suomenlinnan Kealakekua IPA. Ohramallasta, kauraa ja vehnää sisältävä uuden "New England IPA" tyylisuuntauksen mukainen samea IPA on viimeistelty australialaisella Galaxy -humalalla. Käytännössä tämä tarkoittaa kai voimakasta aromi- ja kuivahumalointia. Ainakin jälkimmäistä. Hintaa pikkupullolla on, mutta oluen seksikkyyskerroin on myös sitä luokkaa, että eiköhän se kaupaksi käy. 

Oluen nimestä Suomenlinnan Panimon sivuilta:
"Kealakekua on saari Havaijilla, jolla on mielenkiintoinen historia: kuuluisan kapteeni Cookin tarina kohtasi Kealakekua Baylla loppunsa.

Merenkulun historiaan kapteeni James Cook on jäänyt muun muassa siitä syystä, että hän oli dokumenttien mukaan ensimmäinen eurooppalainen, joka rantautui Havaijille.  Vaikka kaikki alkoikin hyvin, tilanne Kealakekua Bayn alkuperäisten asukkaiden ja Cookin miehistön välillä kiristyi pian ja lyhyen taistelun jälkeen Cook sai surmansa.

Kealakekua ei kuitenkaan vaipunut historian hämäriin, vaan siellä vieraili useita aluksia vuosien mittaan. Alusten miehistö kävi paikallisten kanssa kauppaa ja usein Kealakekualle jätettiin varastoon erilaisia miehistöjen kaipaamia tarpeita myöhemmin saapuvia laivoja varten."


Samean keltaista olutta, jonka ylle rakentuu kohtalainen vaahtokukka. Tuoksussa on ananasmaista ja kypsän mangomaista hedelmäisyyttä sekä hieman havuista "pellettimäisyyttä". Todella voimakas, raikas ja lasista päälle vyöryvä tuoksu. Huumaavasta tuoksusta jo tietää olevansa hyvän äärellä, eikä makukaan petä. Raikasta intensiivistä hedelmäisyyttä, pehmeä öljyisen soljuva runko ja lopussa myös runsas havuinen katkero, jonka purenta on sameuden ja aromaattisuuden alla pehmeä, mutta pitkäkestoinen. Fruitteja voisi luetella pitkän listan, mutta päällimmäisenä tässä on sellainen runsaan mangomainen ja hitusen ananasmainen "trooppinen" vire. Toki loppuvedon puolella siirrytään tutusti tiukempaan sitrukseen. Mielestäni tämä on näin tuoreeltaan ihan maailmanluokan kamaa. Sonnisaaren Humalajan veroinen humalailoittelu, mutta kaikessa trooppisuudessaan ja sameudessaan pehmeämpi ja enemmän nykymuodin mukainen. Tämä on tuoretta juuri nyt, joten juo heti pois!

Yhteenveto

Erinomainen IPA - muista tuoreus!

1 kommentti:

  1. Tämä on kyllä erittäin herkullinen olut. Sanoisin että jopa paras ipa jota olen päässyt kokeilemaan. Olisin varsin onnellinen ihminen jos ensi kesän sinä aurinkoisena kuumana päivänä saisin tuoreen pullollisen kouraan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.