Kotiolutta: Raita versioi Reittausblogi Oat Pale Alen

3 kommenttia
 
Julkaisin viime kesäkuussa blogissa mainion Oat Pale Alen reseptin, josta en olekaan vielä aiemmin päässyt kenenkään muun versiointia maistamaan. Nyt sellaisen kuitenkin tarjoaa uusikaupunkilainen Petri Raita, jolta sain pullon viime lauantaina Rauman kotipanijoiden maisteluillan yhteydessä. Itse en pystynyt maisteluiltaan jäämään, mutta kävin kuitenkin viemässä pojille tekemääni vehnäolutta ja sahtia, samalla saaden kotikuormaankin muutamia maisteltavia. 

Nopeasti siinä muutama sana vaihdettiin ja Petri totesi muokanneensa reseptiä hieman, mutta ei käyty läpi miten. Nyt sitten maistelemaan ja yritän tässä bongailla, josko jotain olennaista on muuttunut. Itse olen maistanut omaa versiotani viimeksi viime kesänä, joten muistikuvat tietysti on mitä on. Se tästä on jäänyt mieleen, että runsaasti aromi- ja kuivahumaloinnissa käytetty brittiläinen Boadicea lajike hurmasi hedelmäisellä maullaan ja kauramaltaan käyttö loi mukavan pehmeän mallaspedin. En ole tältä tekijältä olutta aiemmin maistanutkaan, joten nyt tsekataan samalla Petrin prosessin kunto.

Alkuperäinen reseptini, joka löytyy myös täältä.

Oat Pale Ale
Pale Ale

Speksit:
Original Gravity (OG):    1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):       1.010  (°P): 2.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.80 %
Colour (SRM):             7.6   (EBC): 15.0
Bitterness (IBU):         45.8   (Average)
Boil Time (Minutes):      60

Maltaat:
73% Viking Sahtimallas
20% Thomas Fawcett Oat Malt
7% Viking Cara Pale

Humalointi:
Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
1.1g/L  Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1.1 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
1.1 g/L Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil)
2.9 g/L Boadicea Pellet (7.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)
2.1 g/L Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)

Mäskäys:
75 minuutin yksivaiheinen mäskäys @ 66°C

Käyminen:
Hiivana Safale US-05 kuivahiiva ja käymislämpötilana 20 astetta tai alle. Annetaan käydä loppuun (~10vrk), lisätään kuivahumalat pönttöön viideksi vuorokaudeksi ja sen jälkeen pullotellaan. Jälkikäymissokeria oman maun mukaan, itse käytin maltillisesti 4g / litra. 


Kaunis oranssihtavan kultainen väri ja hyvä kirkkaus. Vaahtoa muodostuu varsin pirteästi oluen ylle. Aiaiai, nyt on hedelmää tuoksussa. Löytyy kukkaisen sitrusmaista ja hunajaisen mesimäistä otetta sekä raikasta hedelmänkuorimaista tuntumaa. Hitunen saippuaisuuttakin. Alan heti epäilemään tuunausta sitruunankuorilla tai vastaavilla - niin terävän hedelmäinen ja huikean raikas tuoksu on. Varsin tuorettakin lienee. Lasketaanpa nektaria kielelle. Maku on terävämpi kuin alkuperäisessä ja jälleen varsin iskevän sitrusmaiseen tapaan. Jälkimaussa myös karvautta, jota esiintyy hedelmänkuorien valkoisessa sisäosassa. Edelleen olen sitä mieltä, että maustetta lienee matkassa, mutta liekö sittenkin greippiä ja voisiko kuorien lisäksi olla jopa ihan hedelmääkin? Niin aidosti karvas purenta läpi tulee. Alkuperäisolueni pehmeän hedelmäinen ideologia katoaa tässä terävyyden ja greipin karvauden alle, mutta ei se oluesta huonoa tee, täysin erilaisen vain. Alkumaussa maistuu mallaskin vaaleana ja aavistuksen keksimäisenä, mutta hedelmävyöry peittää sen melko nopeasti. Siwan hedelmäosastoa käydään aika huolella läpi, mutta sitruspuoleen painottuen. Runko on hyvä ja hiilihappotaso varsin kohtuullisena itselleni mieleinen. Laatutasossa ei moitittavaa. Loppumaun miltei ylitsevuotavan greippimäinen karvaus on minulle hieman liikaa ja alkaa lasin keskivaiheen jälkeen jo tökkimään.

Nyt jään odottelemaan tekijän kommenttia ja toivon että tässä olisi jotain fruittia edes sekaan laitettu, etten ihan kujalla ollut...

Kiitokset Petrille oluesta. Maisteluun jossain vaiheessa myös miehen tummempi taidonnäyte porterin muodossa.



3 kommenttia:

  1. Sain tekijältä tietoa, että modaukset olivat pieniä ja koskivat vain mallaspohjaa. Humalointi siis sama, eikä mausteita. Tekijän mielestä olut on myös varsin greippinen ja sitä nyt jäätiin pohtimaan, että mistä moinen johtuu. Humalaerä? Vai joku muu? Tähän on tarjota vain enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Erikoinen greippisensaatio!

    VastaaPoista
  2. Oluen yllättävän "greippisyyden" syyksi paljastui siiviläverkko. Materiaali ei ollutkaan haponkestävää vaan sinkittyä ja tästä liukesi makua. Jälkeenpäin kun miettii, niin tosiaan sinkkitableteissakin on samanlainen karvaus.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.