Olutarvio: Mallaskosken Summer WIPA

1 kommenttia
 

Summer WIPA

Panimo: Mallaskosken Panimo, Suomi (Seinäjoki)
Oluttyyli: IPA(?)
Alkoholipitoisuus: 6,8%
Saatavuus: Alkon kesän kausivalikoima (3,98€ / 0,33l)

Mallaskosken kesäuutuus Summer WIPA oli hankittava, vaikka jääkaappi on pullollaan maistamattomia oluita jo valmiiksi. Ostoimpulssin antoi aiemmin maistettu Mallaskosken Rainy Summer, joka on loistelias kauppavahvuinen vehnälager. Tässä WIPA tarkoittanee Wheat IPAa, eli vehnää on mukana. Etiketissä tosin puhutaan lageristakin, joten tässä on nyt iloisesti alet ja lagerit sekaisin. Alkon mukaan kyseessä on nimenomaan IPA, eli India Pale Ale. Ota tästä nyt sitten selvää. Panimon kotisivut eivät olutta tunne, sehän on vielä tänäkin päivänä melkeinpä enemmän sääntö kuin poikkeus monilla panimoilla - uutuusolut ei ehdi nettiin, vaikka löytyy jo kaupoista. Tislaamot valittavat (oikeutetusti), kun eivät saa kertoa tuotteistaan netissä, panimot saavat, mutta mahdollisuutta ei käytetä. Ilmeisesti kaikki saadaan myytyä muutenkin.

Alen ja lagerin eroista on muuten hyvä juttu American Homebrewers Associationin sivuilla (englanniksi).
 

Täysin kirkas olut, joka on väriltään syvän kultainen. Spiegelaun IPA-lasiin kertyy vaahtokukka tottunein ja varmoin ottein. Tuoksussa on tuhdisti humalaa, joka saa pihkaisia, trooppisen hedelmäisiä ja hieman muovimaisiakin sävyjä. Jokin mättää, sielu on kateissa ja muovimainen tunkkaisuus pinnalla. Maku on parempi - runsaan katkera ja rungoltaan runsas, mutta hedelmäisyydeltään jotenkin tukahdutetun oloinen. Pullon pohjalla ei ole ollenkaan hiivaa, olisiko olut jopa suodatettu? Älkää hyvät ihmiset koskaan suodattako mitään humalapitoista, edes lageria. Samea humalaöljyisyys on sitä mitä kansa kaipaa. Loppuvedossa muovimainen, hieman liuotinmainen sivuvire tulee taustalta mukaan. Harmin paikka. Ikäväkseni joudun toteamaan, että tämä kääntyy pahasti pettymyksen puolelle. Loistavan Rainy Summer Wheat Lagerin jälkeen odotin tältä selvästi enemmän.

Yhteenveto

Pettymys
ARVOSANA: 6

1 kommentti:

  1. Tämä oli herkkua hanasta. Hämmentävästi kyllä arviot tuntuu heittelevän kakkosen ja kolmosen väliä tarjoilutyypistä riippumatta. Pullo on vielä testaamatta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.