Kotiolutta: Ladamatkaaja Ladalager

0 kommenttia
 
Sitten maistoon kovaa nousua blogosfäärissä tekevän Ladamatkaajan eli Kalle Hirvikosken kotioluttuotantoa. Kalle kävi viime sunnuntaina täällä meikäläistä hieman jututtamassa ja tehtiin siinä pieni lenkki legendaarisella Ladallakin niin, että pääsin itse ohjastamaan tuota maanteiden luotettavaa kaunotarta. 


Kallen tuomassa kotiolutsetissä on viisi olutta. Ladalager ja Syyläri Steam Beer on samaan mallaspohjaan tehty. Erona vain eri humalat ja luonnollisesti Steam Beerissä käytetty korkeampi käymislämpötila (Steam Beer on lämpimässä lagerhiivalla käyvä olut). Lagerien lisäksi kevyempi Lait Porter ja vahvempi Trans Porter sekä viimeisenä 1.3 Vehnä (jossa 1.3 ehkä Ladan moottorin tilavuus litroina, en osaa sanoa). Mikäpä olisikaan osuvampi aloitus tämän setin perkaamiseen kuin La(da)ger, eli Ladalager! Muita speksejä ei ole tiedossa kuin pullossa ilmoitettu vahvuus, 5,5%.
 
Ladamatkaajan Youtube -videoilta on nähtävissä Kallen käyttämää laitteistoa ja työtapoja.Miltei täysin kirkas, kullankeltainen olut, joka vaahtoaa keskiverrosti. Tuoksussa on raikkaan sitrushedelmäistä ja ruohoistakin humalaa sekä yrttistä mausteisuutta. Humaloinnin alla on vaalean leipäinen, hieman keksimäinen maltaisuus. Varsin miellyttävä, jotenkin tshekkityylinen vaikutelma - maistetaanpa! Maussa on miellyttävän täyteläinen maltaisuus ja runsas katkerointi. Diasetyylihän se siellä hieman pilkistää ja tuoksuunkin tshekkivaikutelman toi, nyt maistamisen jälkeen huomaan sen paremmin. Monet pitävät hieman voilta tuoksuvaa ja maistuvaa diasetyyliä virhearomina, mutta tshekissähän se on yleensä tyylin normi. Itse yleensä pidän siitä, kuten tässäkin. Maltaan ja sitä osaltaan täyteläistävän diasetyylin sijaan pääpaino on kuitenkin humaloinnilla, joka on hieman sitrusmaisen ja kukkaisen aromikasta ja kuten jo mainittua, katkeruudeltaan runsasta. Jälkiliuku on pilsmäisen kuiva, ruohoisen ja yrttisen humaloinnin edelleen kutitellessa kielen perukoilla. Laatutaso on hyvä, eli mitään virheitä en havaitse, ellei hienoista diasetyyliä sitten sellaisena pidä. Osa mausteisuudesta on sellaista hieman käymisaromisen tuntuista, mutta en ihan pääse siihen kiinni, voi olla, että se tulee humalistakin. Nautinnollinen aloitus Ladamatkaajan maistelusetin perkaamiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.